Annons

Annons

Annons

Volleyboll

Tvillingsystrar i historiskt EM – pappans död förändrade allt

Tvillingsystrarna Lazic från Arlöv har varit volleybollproffs i nio år, men det var först efter pappans död 2017 som karriärerna fick rejäla uppsving.

Pressen de hade på sig själva försvann.

– Det betydde ingenting att förlora en match, när man förlorat något mycket större i sitt liv, säger Rebecka Lazic.

Text: 

På grund av pandemin har tvillingsystrarna Rebecka och Alexandra Lazic knappt kunnat träffas under det gånga året. Nu får de spendera två månader tillsammans tack vare spel med landslaget.

Bild: Christian Örnberg/Bildbyrån

Annons

Rebecka Lazic är 14 år när hon får frågan om hon kan tänka sig att prova på volleyboll. Svaret kommer snabbt: Om hon får ta med sig sin syster.

– Många väljer att skilja på tvillingar när de är små, men vi har verkligen gjort allt tillsammans. Det har funnits en positiv konkurrens mellan oss och jag tror det är den som har fått oss att komma så pass långt som vi gjort, säger hon och tittar på sin syster Alexandra Lazic.

Efter något år i Svedala Volley började systrarna studera vid Riksidrottsgymnasiet för volleyboll och beachvolley i Falköping. I samma veva kom de med i juniorlandslaget och innan det sista gymnasieåret hunnit påbörjas hade de flyttat till Frankrike för att inleda sina proffskarriärer.

Annons

När vi båda blev erbjudna ett sexårskontrakt i Cannes kändes valet solklart. Vi ville verkligen åka tillsammans.

Annons

– Allt gick väldigt fort. Vi hade flera intresserade agenter från klubbar i Europa och erbjudanden från collage i USA, men när vi båda blev erbjudna ett sexårskontrakt i Cannes kändes valet solklart. Vi ville verkligen åka tillsammans, säger Alexandra Lazic.

Två månader före sin 18:e födelsedag sa de hejdå till föräldrarna i Arlöv och hoppade på planet söderut. Att de hade varandra de första åren i Europa tror systrarna bidrog till att karriären fick en bra start.

– Det var en stor omställning att gå från att vara bäst i vårt svenska lag till att helt plötsligt vara omringad av Champions League-spelare. Det betydde jättemycket att vi gick igenom den upplevelsen ihop och kunde stötta varandra i det, säger Alexandra Lazic.

Rebecka Lazic i spel med landslaget under ett tidigare EM-kval.

Bild: Bildbyrån

Efter två år i Cannes valde Rebecka Lazic att låta sig lånas ut till tyska Rote Raben Vilsbiburg, för att fortsätta utvecklas som spelare.

– Cannes var väldigt bra under de åren vi var där, så det kändes rätt att bli utlånad för att få mer speltid. Det enda jobbiga var att skiljas åt från Alexandra, men jag tror det fick oss att växa som personer, säger hon.

Alexandra Lazic stannade i Cannes ytterligare två år, innan hon bytte till det intilliggande franska klubblaget Le Cannet.

Vår pappa gick bort. Han hade problem med hjärtat och det blev ganska mycket värre, väldigt snabbt.

– Jag tror det var ett av mina bättre val. Där fick jag spela på vänsterkanten, vilket är den position som jag känner mig mest komplett på. Jag hade även en tränare som trodde mycket på mig och gav mig utrymme att göra fel, säger hon.

Annons

Annons

Därefter har de båda systrarna bytt till nya lag runt om i Europa, i princip varje år. De har anpassat sig till nya förhållanden, kämpat för att lyckas och stundtals satt stor press på sig själva.

Fram till 2017 kretsade i princip allt i systrarnas liv kring volleybollen, men så hände någonting som skulle få karriären att kännas sekundär.

– Vår pappa gick bort. Han hade problem med hjärtat och det blev ganska mycket värre, väldigt snabbt, säger Alexandra Lazic och försöker behålla lugnet när orden yttras.

I maj lämnade Rebecka Lazic den italienska klubben Firenze för franska Nantes. I och med det är hon tillbaka i landet där hennes proffskarriär började.

Bild: Christian Örnberg/Bildbyrån

En hjärttransplantation skulle rädda pappan, men kort efter operationen stannade det nya hjärtat och han hamnade i koma.

– Vi hoppades i tre månader att han skulle visa något tecken, men efter ett tag slutade organen att fungera. Läkarna sa att det inte fanns någon utväg och han somnade in, säger Rebecka Lazic med tårfyllda ögon.

I tre månader åkte systrarna fram och tillbaka mellan sina klubblag och Sverige för att finnas där vid pappans sida.

– Klubblagen förstod situationen, men vi var under kontrakt och behövde vara där om det inte var akut. Det var tufft mentalt och stoppade upp karriären, säger Alexandra Lazic.

Vi var tillbaka efter bara en vecka. Volleybollen blev ett sätt att hantera det som hänt.

Efter pappans bortgång bestämde de sig för att åka tillbaka till sina respektive klubbar på heltid. Alexandra Lazic befann sig då i Volero Zürich och Rebecka Lazic i Le Cannet.

– Många bryter säsongen efter en sån grej och åker hem, men vi var tillbaka efter bara en vecka. Volleybollen blev ett sätt att hantera det som hänt. Hemma i lägenheten var jag ledsen, men i hallen kunde jag lämna det bakom mig, säger Alexandra Lazic.

Annons

Annons

Pappans död förändrade systrarnas syn på volleyboll. Glädjen var inte längre lika stor, men inte heller allvaret.

– Innan pappa gick bort satte jag väldigt stor press på mig själv. Efter hans bortgång brydde jag mig inte om prestation längre. Det betydde ingenting att förlora en match, när man förlorat något mycket större i sitt liv, säger Rebecka Lazic.

Alexandra Lazic har nyligen gått från en polsk klubb till en annan. Nu är det Radomka Radom som gäller för 26-åringen.

Bild: Christian Örnberg/Bildbyrån

Den inställningen ledde till att hennes karriär fick ett uppsving.

– Det var lättare att göra fel och jag växte väldigt mycket av det. Jag hade en jättebra säsong i Polen och spelade sedan två år i Italien. Jag hittade en drivkraft i att fortsätta spela för pappas skull, säger Rebecka Lazic.

För Alexandra Lazic tog det lite längre tid att komma tillbaka till fullt spel. Efter tiden i Schweiz gick hon till turkiska Nilüfer Belediyespor.

– Det gick okej, men jag hade lite problem med knäna när jag var där. Jag tror att skadan var en påföljd av att kroppen var tröttare än vanligt efter allt som hänt, säger hon.

Jag hoppas att det här kan vara ett stort språng för svensk volleyboll

I november har det gått fyra år sedan pappans bortgång och systrarna har lärt sig leva med saknaden. Med tiden har också glädjen till sporten återvänt. Något som kändes särskilt påtagligt när de i maj spelade EM-kval med det svenska landslaget.

– Det var jättekul och väldigt motiverande med den uppmärksamhet som kom efteråt. Jag hoppas att det här kan vara ett stort språng för svensk volleyboll, säger Alexandra Lazic.

Annons

Sverige vann sin grupp och kvalificerade sig till EM för första gången på 38 år.

– Vi har kämpat för det här länge, men pusselbitarna har inte riktigt fallit på plats tidigare. Nu har fler börjat spela i klubbar utomlands, vilket höjt nivån på laget. Dessutom har vi en tränare med bra ambitioner, säger Rebecka Lazic.

Annons

Rebecka Lazic i landslagströjan. Nu väntar ett historiskt EM.

Bild: Bildbyrån

Den 18 augusti inleds mästerskapet och dagen därpå spelar Sverige – som är rankat sist av alla lag – sin första gruppspelsmatch mot Finland.

– Det blir ett stort test för oss, men jag tror att vi har en chans att ta oss vidare från gruppen. Jättenationerna Turkiet och Holland kommer bli svåra att slå, så vårt fokus kommer ligga på att göra bra matcher mot Finland, Rumänien och Ukraina, säger Alexandra Lazic.

Det är kul att vi genom landslaget får spendera mer tid tillsammans.

Avancemanget från kvalet är en vinst i sig, men med framgångar på EM kan landslaget bädda för framtida mästerskap.

– Om vi tar oss vidare från gruppen kommer det ge oss mer rankingpoäng och bättre förutsättningar på nästa EM, säger Alexandra Lazic.

För systrarna innebär mästerskapet även en personlig vinst.

– De senaste sex åren har vi inte haft mer än somrarna ihop. Det är kul att vi genom landslaget får spendera mer tid tillsammans.

Rebecca och Alexandra Lazic i hamnen i Lomma.

Bild: Bildbyrån

Annons

Fakta

EM i volleyboll

Pågår 18 augusti till 4 september och spelas i fyra länder; Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien.

24 lag gör upp om mästartiteln, varav tolv (däribland Sverige) tog sig vidare genom det EM-kval som avgjordes i maj, tidigare i år. De fyra arrangörsländerna samt de lag som slutade topp åtta vid EM-slutspelet 2019 hade redan direktkvalificerat sig. 


I gruppspelet ingår Sverige, rankat 34:a i Europa, i grupp D tillsammans med Finland (21), Rumänien (15), Turkiet (2), Nederländerna (2) och Ukraina (13).

Sveriges gruppspel spelas i Rumänska Cluj-Napoca enligt följande:

19 augusti, 16.00: Sverige-Finland
21 augusti, 20.30: Rumänien-Sverige
22 augusti, 17.30: Turkiet-Sverige
23 augusti, 17.30: Ukraina-Sverige
25 augusti, 17.30: Sverige-Nederländerna

Källa: Svenska Volleybollförbundet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan