Annons

Annons

Annons

Vårt klimat – vår miljö

Växande intresse för nischade matkassar

Närproducerade och ekologiska matkassar via e-handel är en starkt växande trend. Allt fler väljer bort den traditionella livsmedelsbutiken för att kunna göra mer miljömedvetna val. En del menar att det pågår en matrevolution i syfte att utmana livsmedelsjättarna Ica, Coop och Axfood.

Att slå ett slag för miljön via e-handeln är en växande trend. Här är det Ylva Godring med dotter Julia som hämtar matkassar de köpt av Mylla i Malmö. Rickard Sandahl till vänster.

Bild: Lars Brundin

Annons

Ylva Godring med familj i Kvarnby utanför Malmö tillhör dem som brukar besöka bönder i sitt närområde för att köpa lokalproducerad mat.

– Men det är förstås lite besvärligt och tidskrävande. Så nu testar vi ett annat alternativ, Myllas Mat. Allt man köper av dem är odlat av lokala bönder, säger hon.

Tillsammans med dottern Julia, 8 år, har hon tagit sig till Myllas packlokal i Bulltofta för att hämta maten de har beställt. Två papperskassar ställs fram, en större och en mindre.

– Hm nu ska vi se här, jag har hunnit glömma vad det är vi har köpt, säger Ylva Godring och börjar plocka upp några varor.

– Tomater var det ja. Oj, vad fina de är! Mejerivaror har vi här och ägg, just det. Det är första gången vi köper av Mylla och jag tänkte att vi provar i liten skala först. Vi valde ingen av deras färdiga matkassar utan plockvaror.

Annons

Annons

Dottern Julia avbryter.

– Vad är det här?

Det hon håller upp är broccolikrasse.

– Det där är spännande. Det kan man klippa över annan mat så sätter det smak. Och det röda där är rödkålskrasse, svarar Ylva Godring.

Myllas affärsidé är att leverera närodlade varor direkt till konsumenten och därmed skrota mellanleden.

Bild: Lars Brundin

Intresset för lokala, närodlade råvaror har nog aldrig varit så stort. Trots det vittnar många konsumenter om att det är svårt att hitta lokala varor i vanliga mataffärer.

– l dag är det importerade standard i butikerna och det närodlade ett exotiskt inslag, säger Rickard Sandahl, vd och grundare av Mylla Mat.

– Det närodlade kan stå vid sidan om på en liten trähylla med varor från gårdsbutiker, ofta i små påkostade förpackningar.

Han håller upp en klase tomater.

– Ta tomater till exempel. Spanska tomater brukar vara standard i svenska butiker och är oftast billigast. Men varför? Det finns ett grundläggande problem här. Varför är inte de närodlade, lokala tomaterna billigast?

Myllas affärsidé är att leverera närodlade varor direkt till konsumenten och därmed skrota mellanleden, det vill säga grossister, speditörer och handlare.

– Det behövs en genomgripande förändring. Landets tre stora livsmedelsaktörer, Ica, Coop och Axfood har försatt oss i en situation där vi är beroende av utländsk produktion, fortsätter Rickard Sandahl.

Det är tydligt att man som konsument vill ha transparens och vill att produktionen är miljövänlig och etisk.

Annons

– Men det är tydligt att man som konsument vill ha transparens och vill att produktionen är miljövänlig och etisk. Producenterna å sin sida vill ha inflytande i livsmedelskedjan. Det har de inte i dag. De är helt i händerna på mellanleden som också tar större delen av vinsten.

Annons

Jens Thulin från Vismarlövsgården har gått in som delägare i Mylla som expanderar successivt.

Bild: Lars Brundin

Ytterst säger Rickard Sandahl att det handlar om att minska antalet transporter, gynna svensk matproduktion och god djurhållning.

Kunderna gör tummen upp och Mylla expanderar successivt, för ett tag sedan levererade de enbart till Malmö och Lund, nu sker leveranserna till hela Skåne. Ny delägare är Jens Thulin från Vismarlövsgården.

Den som vill kan få matkassen hemkörd mot en avgift. Men man kan även gratis hämta den själv. Det senare har Ingela Smedberg från Malmö gjort.

– Jag är väl egentligen inte så extremt noga med vad jag köper. Det är mina vuxna barn som har inspirerat och fått mig att tänka till. Förr var det viktigt att det skulle vara billigt, nu är man mer ute efter kvalitet, säger hon.

– Och visst är det skillnad. Det närodlade smakar mer.

Ingela Smedbergs barn har inspirerat henne till att handla mer miljövänligt och sätta kvalitet framför pris.

Bild: Lars Brundin

Gunn-Britt och Kenneth Lindstrand provar också Mylla för första gången. De berättar att de generellt anser att utbudet i butikerna ofta är bedrövligt.

Annons

– Att det ska vara så svårt att få tag i rökt korv, det fattar inte jag! Men här är den. Det var det första vi beställde här, säger Kenneth Lindstrand.

– Vi tycker aldrig att vi hittar bra potatis i butikerna heller. Men nu har vi blivit rekommenderade av våra grannar att handla här och pandemin har fått oss mer digitala. Vi får se om vi fortsätter, men det verkar lovande, fortsätter han.

Pandemin har fått Gunn-Britt och Kenneth Lindstrand att bli mer digitala.

Bild: Lars Brundin

Annons

Allt fler matföretag erbjuder matkassar inriktade på ekologiskt och hållbarhet i olika varianter. Här är ytterligare några exempel:

Familyfood: En hållbar matkasse.

Simple feast: Ekologiska och gröna matkassar.

Hello fresh: Hållbara matkassar.

Middagsfrid: Särskild matfilosofi med hållbarhetsfokus.

Ecoviva: Ekologiska matkassar med råvaror från småskaliga aktörer.

Mat och Ro: Matkassar på skånska råvaror.

Årstiderna: Ekologiska och gröna matkassar i olika varianter.

Andra matföretag kan erbjuda ekologiska matkassar som ett komplement, utöver att de även har ett mer traditionellt utbud. Coop är ett exempel medan Ica har en klimatsmart matkasse.

Andra aktörer har ekologiska varor då och då som ett inslag i sina matkassar, till exempel Linas matkasse.

Observera att listan över miljövänliga matkassar inte gör anspråk på att vara fullständig.

Läs mer:

Forskare vill ha hårdare tag från politiker för grön omställning

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan