Annons

Annons

Svedala

De förvandlar brandstation till pizzeria och nytt hem

Det började med ett slentrianmässigt scrollande på en bostadssajt och en längtan att komma från stan. Ett halvår senare flyttar familjen in i Klågerups brandstation – efter att ha valts ut bland åttio andra sökande. Där ska de både bo och driva restaurang.

Jennica Magnusson och Daniel Andersson ser fram emot nästa sommar. Då hoppas de att en vedugn finns på plats och att lokalen är fylld av matgäster.

Bild: Daniel Persson

Annons

De tre portarna till Klågerups gamla brandstation ställs på vid gavel och augustimorgonens ljus breder ut sig över det kalla betonggolvet. Lokalen är nästan tom, men längs en av väggarna står några flyttlådor och mitt i rummet finns en säng där parets tre barn leker.

Jennica Magnusson och Daniel Andersson har precis burit in de första prylarna till det som ska bli deras nya hem och restaurang. För några dagar sedan bodde de, tillsammans med sina barn, i en trerumslägenhet i centrala Malmö. Nu sätter de nycklarna i dörren till en lokal på över 200 kvadratmeter och ett intilliggande bostadshus i två plan som tillsammans mäter cirka 170 kvadratmeter.

– Det är så jäkla stort. När vi gick på visningen sa vi till varandra att vi inte skulle bli ”carried away”. Sedan hann vi inte ens gå över tröskeln innan vi kände att vi ville ha det här stället, säger Daniel Andersson.

Annons

Maud Andersson och storasyster Naima Andersson verkar peppade på att bo i den gamla brandstationen. Snart börjar en ny termin med nya kompisar i Klågerupskolan.

Bild: Daniel Persson

Annons

Jennica Magnusson jobbar idag som frilansare inom grafisk design och Daniel Andersson driver den kombinerade cykelaffären och kaffebaren Musette i Malmö. Ingen av dem har planer på att ge upp sina karriärer, men just nu är bådas blickar riktade mot lokalen som de hoppas ska bli en pizzeria.

– Tanken om en pizzeria fanns redan för tre år sedan och vi var väldigt nära att köpa en food truck, men det föll liksom inte riktigt rätt, säger Jennica Magnusson.

– Vi är gröna inom restaurangbranschen, men vi har bakat väldigt många pizzor tillsammans. Bland annat på en hemmagjord ugn som var monterad på en lastcykel, berättar Daniel Andersson.

Annons

Daniel Andersson och yngsta dottern Hilma blickar in i den gamla brandstationen. Om allt går som det ska serveras det rykande färska pizzor där under nästa sommar.

Bild: Daniel Persson

Jennica Magnusson och Daniel Andersson delar passionen för både konst och cykling. De har både studerat vid Konstfack i Stockholm och de syns ofta trampandes på landsvägarna runt Malmö.

Bild: Daniel Persson

Annons

Annons

Visionen är att skaffa en stationär vedugn och baka pizzor i napolitansk stil, utan att för den sakens skull sikta på att bli certifierad som en napolitansk pizzeria.

– Att få experimentera med smaker känns roligt. Och vi har fått väldigt bra respons på våra pizzor tidigare, säger Jennica Magnusson.

– Sedan är ju drömmen att ytterligare en part vill komma hit och driva en annan verksamhet. Det vore jättehäftigt att få hit någon som kan jobba i symbios med oss – kanske ett microbryggeri eller en glasseria, säger Daniel Andersson.

När Svedala kommun lade ut brandstationen till försäljning var gensvaret stort. Fler än 200 personer kom på visningen och de som var intresserade av att ta över fastigheten behövde dessutom skicka in en projektplan.

– Det blev lite av en antagningsprocess. Vi var cirka 80 stycken som ansökte med en projektplan och sedan var det ju intervjuer också. Jätteroligt att vi fick det, säger Jennica Magnusson och funderar över livet på landet:

– För mig är det nytt att bo i ett mindre samhälle, så det ska bli spännande. Jag har redan en skön känsla av Klågerup, mycket tack vare alla som hälsar. Min förhoppning är att vår verksamhet också kan bidra till den känslan.

Annons

Att flytta in i – och renovera – en stor brandstation och ett bostadshus, kräver många arbetstimmar och mycket tålamod. Det är dock inget som skrämmer paret.

Annons

– Vi ser mycket fram emot att skrapa, måla, lägga golv och bygga kök, säger Daniel Andersson.

Jennica Magnusson tittar på sin make och nickar instämmande.

– Precis. Vi gillar att trolla med det vi har, så att det blir bra liksom, säger hon.

Fakta

Brandstationen i Klågerup

Brandstationen och det intilliggande huset uppfördes 1955. Huset har tidigare varit brandchefens bostad, men har även fungerat som bibliotek och inrymt mottagningen för distriktssköterskan. Själva brandstationen har under de senaste åren hyrts av organisationen Lions.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy