Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Volleyboll

Bättre än någonsin – Anna Haak redo för stor roll i EM

Fransk mästare och en av tio utlandsproffs i den svenska truppen. Anna Haak är redo för att ta plats i volleyboll-EM.

– Jag är väldigt nöjd med min utveckling det senaste året, säger hon.

Anna Haak gick college i USA innan hon testade livet som proffs i Frankrike. Där spelar hon nu för Mulhouse. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Annons

Efter avancemanget från EM-kvalet i maj var hon hemma i Ängelholm för att landa och ta in karriärens hittills bästa säsong.

– Jag har träffat mamma och umgåtts mycket med min syster [Isabelle Haak], släkt och lite kompisar, men ändå varit försiktig med tanke på coronan. Sen har jag laddat upp mentalt och fysiskt, säger hon.

Förutom historiskt mästerskapsslutspel har senaste året innehållit en titel i franska ligan, med klubben Mulhouse, och spel i Champions League.

– Jag har fått mycket erfarenhet. Det känns som att jag lärt mig väldigt mycket. För varje år får jag mer och mer rutin.

Kan du beskriva din utveckling?

– Jag kom till Mulhouse för att lära, men fick visa upp mig på planen ganska tidigt. Jag har jobbat hårt och fått väldigt mycket speltid. Sen att jag fick spela i Champions League var väldigt kul för där är de tuffaste matcherna.

Annons

Annons

– Jag är väldigt nöjd med min utveckling det senaste året.

Anna Haak under ett träningspass i Falköping där landslaget laddat inför EM. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Sverige inleder EM-äventyret mot Finland på torsdag. Utöver grannlandet står Turkiet, Nederländerna, Ukraina och Rumänien för motståndet.

Efter två träningsmatcher mot Frankrike, där Sverige förlorade båda med 1–3, tycker Anna Haak att det är tydligt vad laget behöver göra bättre.

– Det är väl kommunikationen, alla system ska vara på plats så att alla är med på samma taktik. Under EM kommer vi scouta motståndarna på ett annorlunda sätt än vad vi kanske gjorde inför träningsmatcherna. Det gör skillnad såklart.

Isabelle och Anna Haak. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Det är främst tränarstaben som sköter den processen, men spelarna bidrar också med sina tankar. Särskilt mot Turkiet kommer lagets stora stjärna, Isabelle Haak, ha värdefull input eftersom hon spelar med många av motståndarna i klubblaget Vakifbank Istanbul.

– Jag vet någon i Finland med som jag spelat mot i franska ligan. Man har lite koll på vissa och då får man pitcha in det om man känner att man har något att komma med, säger Anna Haak.

Annons

Vad förväntar du dig av din egen prestation?

– Jag ska göra mitt bästa såklart, försöka bidra med den erfarenheten jag har. Sen vill jag hjälpa till i baklinjen mycket. Det är många matcher på få dagar, vi alla kommer behövas på något sätt.

Annons

Oavsett hur det går är historia redan skriven. Senast damerna deltog i ett EM-slutspel var 1983. Men trots att Sverige är lägst rankat [34:a på Europarankingen] av alla de 24 lag som kvalificerat sig för mästerskapet nöjer man sig inte med att bara delta.

Målet är att ta sig vidare. Då krävs det att Sverige blir topp fyra i gruppen.

– Det kommer blir tufft men finns absolut en chans, säger Anna Haak.

I Champions League lottades Isabelle och Anna Haaks klubblag mot varandra. I landslaget återförenas de igen på samma sida nätet. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy