Annons

Annons

Annons

Malmö

Skolstarten innebär ångest för fattiga barnfamiljer

Ett barn behöver en ny väska. Ett annat behöver skor. Tillvaron för fattiga barnfamiljer är fylld av hopplöshet och skam. Under skolstarten kan det gå över till desperation.

– Hur ska vi klara denna månaden? Vad ska vi lägga upp på marketplace?, säger pappan Krister Lund.

Text

Krister Lund och Josefin Viber bor i en fyrarumslägenhet i Helsingborg.

Bild: Göran Stenberg

Annons

Det finns ett gammalt uttryck: ”Fattiga människor är de lyckligaste”. Men de som har ont om pengar håller inte med. Både Stadsmissionen och de barnfamiljer som Sydsvenskan pratar med beskriver snarare en tillvaro av skam och oro. Under skolstarten blir den värre.

Josefin Viber och hennes sambo Krister Lund är en av flera som är bekymrade inför höstterminen.

– Barnen vill gärna ha ryggsäckar som är hela och rena. Alla andra barn kommer med nya, säger Josefin Viber.

– Skor, gympaväskor, regnjackor - allting behövs. Nu har det ju varit sommar och barnen har vuxit, så man känner en panik inför skolstarten. Det har jag alltid gjort, och det har ju Josefin också, säger Krister Lund.

Paret sitter i sitt vardagsrum med sin yngsta dotter, ettårige Nalea. De har en 18-årig son som fortfarande sover och en 14-åring som gått hem till en kompis. Ytterligare en dotter som är 10 år gammal sitter på sitt rum. Slutligen har de en 11-årig son som äter havregrynsgröt i köket.

Annons

Annons

De bor med fem barn totalt, tre flickor och två pojkar.

– Om man ska köpa grejer till alla fem går det mellan två och tre tusen och då är det inte de finaste grejerna. Det är liksom skopunkten för 299 kronor. säger Krister Lund.

Josefin Viber är föräldraledig och Krister Lund jobbar på lager. De berättar att socialtjänsten anser att deras inkomster uppfyller normen. Därför kan de inte söka ekonomiskt bistånd.

Men paret menar att det knappt går att klara sig på deras samlade inkomst och att de lever från månad till månad. Skolstarten innebär en kostnad som de helt enkelt inte har råd med.

– Jag tänker på det hela tiden. Hur ska vi klara månaden? Vad kan vi lägga upp till försäljning på marketplace? Hur ska vi göra det bättre helt enkelt, säger Krister Lund.

– Det är inte som att vi prioriterar annat. Men finns det inte pengar så finns det inte, säger Krister Lund.

Bild: Göran Stenberg

För Josefin Viber handlar det om att barnen inte ska ställas inför situationer där de tvingas skämmas. Många klasskamrater har nya kläder och skor när de börjar skolan och en del kan vara elaka mot de vars föräldrar inte har råd. Hennes sambo instämmer.

– Förra året fick de ingenting och då fick de gliringar från kompisar. "Kommer du hit med samma skor och samma väska", säger Krister Lund.

– Då känner de sig mindre värda, fortsätter han.

Hur ska ni göra då för att lösa det?

Annons

– Jag tror inte att vi kan lösa det till skolstarten, säger Josefin Viber.

Stadsmissionens socialchef Sandra Grahn har jobbat med människor i fattigdom och utanförskap sedan 1996.

Bild: Dusan Marinkovic

Annons

Enligt socialchefen på Stadsmissionen är det viktigt för barn med nya kläder och ryggsäck inför skolstarten.

– De flesta barn som börjar skolan har nya saker. Om man kommer med något begagnat så sticker man ut. Och barn har en önskan av att passa in, de har ett behov av att höra till, säger hon.

Sandra Grahn berättar att barn tenderar att hamna utanför i skolan på grund av att de är fattiga. Trots att skolan är gratis så medföljer ändå vissa kostnader, menar hon.

– Vi har sett att inför skolstarten så finns en ökad oro.

– Går man på utflykt ska man ha med sig matsäck. För att kunna vara med på gympalektionen förväntas man ha gympaväska och för att kunna bära hem böcker ska man ha en ryggsäck.

Sydsvenskan möter socialchefen Sandra Grahn på Stadsmissionens lokal i Malmö. Två timmar efter intervjun ska hon och kollegorna börja dela ut ett hundratal ryggsäckar till behövande som kommer från hela Skåne. Det är inte drop in utan de som kommer dit är redan en del av Stadsmissionens verksamhet.

I ryggsäckarna finns gympaväskor, pennskrin och annat som barnen behöver inför skolstarten.

– Nästan alla kläder de har är begagnade. Så känslan för dem att få ett helt nytt kit att börja skolan blir ett pirr i magen för dem.

Annons

Josefin Viber och Krister Lund berättar att det inte är någons fel och att skolan i teorin är kostnadsfri. Däremot så är de kritiska till att det ställs krav på föräldrar som alla inte kan leva upp till.

– Det är inte utskrivet de här kraven. Men de finns där. Oavsett ort och skola, säger Krister Lund.

– Man känner sig värdelös, man vill ju kunna ge barnen det de behöver, säger sambon Josefin Viber.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan