Annons

Annons

Lomma

Idéerna gror i deras ekologiska minijordbruk

Elever från Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp har startat ett ekologisk jordbruk i miniformat. En gång i veckan öppnar de upp för försäljning av grönsaker, örter och andra grödor.

Caroline Thorne och Lily Begg studerar Agroekologi på SLU i Alnarp. Båda tycker det är skönt med praktiskt arbete eftersom utbildningen snart går in i en teoretisk fas.

Bild: Daniel Persson

Annons

Caroline Thorne och Lily Begg har svårt att dölja sin entusiasm när de berättar om odlingen på 400 kvadratmeter som breder ut sig framför deras fötter. Det pratas om allt mellan olika kålsorter och nyckelpigor till odlingsmetoder och utmaningar med att driva ett ekologiskt jordbruk. De båda klasskamraterna från programmet för agroekologi är två av de elever som sköter om det de själva kallar för ”Alnarp agroecology farm”.

Caroline Thorne är tydlig med att det ligger mycket arbete bakom den goda skörden. ”Bara att anordna grunden för odlingen tog en hel månad”, berättar hon.

Bild: Daniel Persson

Annons

Annons

Det hela började med att en lärare på skolan introducerade klassen för idén att få in mer praktiskt arbete parallellt med utbildningen.

Caroline Thorne från Schweiz studerar på masternivå och berättar att lärarens förslag träffade mitt i prick.

– Han presenterade idén för en väldigt motiverad klass. Vi satte igång med plantorna redan i oktober och sedan dess har vi jobbat hårt. Vi tar det här projektet superseriöst, säger hon.

Lilly Begg, student från England, hoppas att kommande klasser ska ta över odlingen i framtiden. Hennes förhoppning är att få loss mer markyta så att man kan expandera.

Bild: Daniel Persson

Storsäljaren är den så kallade sommarkassen. Man kan själv välja vad man vill ha i den, men studenterna uppmanar alla att låta sig överraskas av en utvald mix.

Bild: Daniel Persson

Annons

Annons

När kunderna beställer en grönsak plockas den direkt ur jorden för att rensas och sköljas.

Varje torsdag tar några av de totalt nio studenterna som driver odlingen av sig trädgårdshandskarna. Sedan ställer de fram ett litet träbord längs vägkanten vid Växthusvägen 5 och försäljningen av dagens skörd kan börja. Den som har vägarna förbi har en uppsjö av olika grönsaker och örter att välja bland.

Det långsiktiga målet är att man ska bli ekonomiskt självständiga och ge sig själva möjligheten utveckla verksamheten.

– Vi vill skapa en ännu mer levande och aktiv plats så att vi kan sälja mer. Det finns redan nu planer på höns, fruktträd, bärbuskar och mer mark, säger Lily Begg.

Annons

Att driva en ekologisk odling är inte helt okomplicerat, men samtidigt öppnar utmaningarna upp för kreativa lösningar. Eftersom konventionella bekämpningsmedel inte är tillåtna måste studenterna hitta andra vägar att gå.

Annons

Odlingen bygger på tekniken ”no dig beds”, som innebär att man inte gräver i marken. Syftet är att inte förstöra den ekologiska mångfalden och förhindra att onödigt mycket koldioxid släpps ut. Istället lägger eleverna organiskt material, som jord och kompost, rakt på odlingsytan.

Bild: Daniel Persson

– En del av våra grödor är hårt ansatta av bland annat bladlöss och larver. Istället för att använda oss av kemikalier försöker vi att skapa gynnsamma förutsättningar för insekter som kan eliminera problemet. Nyckelpigor gillar till exempel bladlöss, säger Lily Begg.

Ett annat experiment som eleverna talar varmt om är introduktionen av svampen jättekragskivling i grönkålsodlingen.

Annons

– Agroekologi handlar mycket om symbiosen mellan olika grödor och plantor. Nu testar vi att odla grönkål tillsammans med jättekragskivlingen. I teorin ska de ge varandra näring och växa tillsammans, säger Lily Begg.

– Sedan är det kul att presentera – och sälja – en matsvamp som många kanske inte känner till.

Fakta

Alnarp agroecology farm

• Projektet drivs av elever på masterprogrammet Agroecology. Utbildningen riktar sig till elever som vill jobba med utveckling och forskning inom lantbruket.

• Varje torsdag klockan 13–17 öppnar man upp för försäljning av grönsaker, grödor och örter.

• Marken hyrs av Akademiska Hus AB i Alnarp. Kontraktet signerades i april och det första spadtaget togs i maj.

• Alnarp agroecology farm hittas på Växthusvägen 5 i Alnarp.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy