Annons

Annons

Annons

Centrumkollen i Lund

Krögaren bakom Kvarteret Åkern öppnar ölkällare i Lund

Ivan Jurman, som tidigare drev White Guide-krogen Kvarteret Åkern i Malmö, startar ölkällare i Lund i september.

Text

Ivan Jurman på Kvarteret Åkern i Malmö. Krogen stängde i februari i år och Ivan Jurman förbereder sig nu för att öppna ölkällare i Lund i september.

Bild: Albin Brönmark

Annons

Kvarteret Åkern på Nobelvägen i Malmö stängde i februari. Sedan dess har krögare Ivan Jurman letat efter något annat.

– Jag ville ha en ölhall, en restaurang i det stuket. Och så dök detta upp!

Ölkällaren kommer ligga i en anrik Lundalokal mittemot Allhelgonakyrkan. Förra hyresgästen var Göran Anderssons cykel, en verkstad som funnit sedan 20-talet.

Här ska Lundabryggeriets ölkällare ligga, i lokalen som fram till 2018 inrymde Göran Anderssons cykel.

Det är bolaget bakom Lundabryggeriet som äger fastigheten, och restaurangen med namnet ”Lundabryggeriets ölkällare” ska drivas i samarbete med bryggeriet.

Annons

Annons

– Jag har druckit deras öl och gillat den, men jag har inte känt personerna bakom innan. Men det känns bra, de har varit väldigt hjälpsamma, säger Ivan Jurman.

Blir det Lundabryggeriets öl på dryckesmeny?

– Det blir mest deras öl. Lundabryggeriet har en bred linje med öl, men det finns luckor, då kommer vi fylla på med till exempel suröl från andra ställen.

Källarlokalen vid Allhelgonakyrkan är nyrenoverad, och till slutet av september ska den också bli inredd. Foto: Lundabryggeriet.

Lundabryggeriet fick 2018 nya huvudägare i familjen Magnusson-Kroon som också äger fastigheter, bland annat den aktuella på hörnan St Laurentiigatan/Bredgatan.

Tror ni det är ett bra läge för en restaurang?

– Den ligger visserligen inte i centrum, men det är ett stort flöde av människor som passerar till universitetet, sjukhuset och till lite olika verksamheter som ligger på det hållet. Från spårvagnen ser man restaurangen och där kommer vara en stor uteservering. Så vi hoppas att det kommer locka folk att komma dit och prova – och tycka det är bra när de har provat, säger vd Gustaf Magnusson-Kroon.

– Mig veterligen är det bara Stortorget som kan mäta sig med uteserveringen vi kommer att ha. Den öppnar först till sommaren nästa år, av administrativa skäl.

Och maten?

– Arbetsnamnet är ”folkmat”. Kåldolmar, sill, stekt fläsk med löksås. Mat som man vill dricka öl till helt enkelt. Det har grunden i den svenska husmanskosten, men även europeiska influenser. Vill vi ha en fransk löksoppa så går det, eller om du vill ha en hönsesallad, säger Ivan Jurman.

Annons

Annons

Innan Kvarteret Åkern har Ivan Jurman arbetet på restaurangen Bastard och Konsthallens lunchrestaurang Smak – båda i Malmö. ”Jag pluggade i Lund för många år sedan, och sedan dess har jag inte varit där så mycket. Så det känns lite som en ny stad för mig – på ett bra sätt.”

Bild: Albin Brönmark

– Jag har fått med mig nästan all min personal från Kvarteret Åkern, det känns väldigt roligt. Och kryddat med lite nya förmågor. Vi är väldigt peppade. Lokalen är rätt mycket större än Kvarteret Åkern var. Det känns som det är bra bäddat.

Samarbetet med Lundabryggeriet kommer märkas på fler sätt på krogen.

– Vi kommer dels försöka göra lite events och ölprovningar tillsammans, och sen att Ivan med restaurangen blir lite ansikte utåt för Lundabryggeriet, säger Gustaf Magnusson Kroon.

Läs mer: Slutrullat för Göran Anderssons Cykel i Lund.

Läs mer: Så här tyckte Sydsvenskans krogrecensent Bong om Ivan Jurmans förra restaurang Kvarteret Åkern när den öppnade 2015, och vid nästa recension 2018.

Läs mer: I vintras smidde Ivan Jurman planer på ny krog tillsammans med Olle Ahnberg. ”Men vi lyckades aldrig knyta ihop säcken riktigt. Så har jag fortsatt leta själv och så dök detta upp!”.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan