Annons

Annons

Vellinge

Höllviken får ny mötesplats – Värdehuset

Gamla fritidsgården i Höllviken ska med hjälp av lokala eldsjälar omvandlas till en mötesplats för unga. Under hösten är det dags för öppning och då ska här bland annat finnas självförsvarskurser, pingis, träning, läxläsning och disco.

”Här ska vi måla vitt, sätta dansspeglar, lägga ett nytt sportgolv – och stora salen kan användas till både möten och träning”, säger Ken Kvist och Frida Myllenberg som fått nycklarna till den 1000 kvadratmeter stora lokalen som ska bli Värdehuset.

Bild: Lars Brundin

Annons

Än så länge ser Värdehuset inte mycket ut för världen. Det är en tom före detta fritidsgård i Höllviken som väntar på att få nytt liv.

– Vi har fått nycklarna och ska snart sätta igång att måla och renovera, vi öppnar om en månad eller två, säger initiativtagaren Ken Kvist.

Han är något av en kändis i Höllviken som sportchef i Höllvikens boxningsklubb, där han tränat åtskilliga ungdomar genom flera decennier, dessutom utsedd till Årets eldsjäl i Sverige 2019 av Folkspel.

Det var med den utnämningen som tanken om ett Värdehus föddes. Vinstpengarna, 50 000 kronor till ett projekt i föreningen, skulle användas till något vettigt. Eftersom boxningsklubben redan hade ett socialt engagemang med läxhjälp och yoga föddes idén om att skapa något större, ett ”värdehus”, en slags fritidsgård, med en värdegrund som får alla att växa.

Annons

– Det behövs en mötesplats i Höllviken. Vi har problem här också, det finns drogproblem, en del barn kanske har det bra men brister i värdegrund. Ohälsan i samhället stiger – folk rör sig mindre och det finns psykisk ohälsa även här, säger Ken Kvist.

Annons

Värdehusets verksamhet ska framförallt vända sig till barn i åldern 10 till 15 år men man tänker sig ändå att det ska bli en mötesplats för alla åldrar. Inte minst eftersom de har fått in anmälningar från många pensionärer som vill bli volontärer.

Ken Kvist och Frida Myllenberg, ordförande i både Skanör Falsterbo IF och Vellinges kommuns idrottsråd, kommer att vara verksamhetsansvariga.

”Vi ska bli navet i kommunen, ett hus för alla men fokus på barn”, säger Frida Myllenberg, ordförande i idrottsrådet och en av grundarna till Värdehuset.

Bild: Lars Brundin

Annons

– Vi vill skapa en meningsfull fritid och nå de barn som inte är aktiva i någon förening. I stället för att stå och hänga utanför Ica kommer barnen vara här där det händer något, säger Frida Myllenberg.

Det finns många idéer om vad som ska erbjudas i huset men inte mycket är spikat. Ungdomarna ska själva få dra upp riktlinjerna. Bland förslagen som ser ut att bli av finns bland annat läxhjälp, yoga, musikkvällar, pingis, biljard, föreläsningar, barndisco och pysselrum.

Annons

Pysselrummet är det första som börjar bli klart. En hobbybutik har skänkt flörtkulor, målarfärg och garnnystan till verksamhetsansvariga Ken Kvist och Frida Myllenberg.”

Bild: Lars Brundin

Under de senaste halvåret har de lyckats få med sig åtskilliga andra på vägen: olika idrottsföreningar vill vara delaktiga med aktiviteter, polisen ska hålla självförsvarskurser för tjejer, pensionärer har erbjudit sig att vara volontärer med läxhjälp och pyssel, andra vill driva kafé. Lokala företagare har lovat att bidra med bland annat inredning och sponsring så att man kan anställa två personer– resten ska sköts av volontärer.

Annons

”Vi vill tillföra värden i barns liv”, säger Frida Myllenberg apropå namnet Värdehuset som snart kommer att ersätta de gamla skylten fritidsgård på Sandeplansskolan. Här med Ken Kvist och Ida Kvist, alla tre sitter i styrelsen.

Bild: Lars Brundin

Annons

Vellinge kommun har flyttat fritidsgården till Stora Hammars skola och stöttar Värdehuset med fri lokal under två år.

– Det är ett sätt att bredda fritidsutbudet för ungdomar. Det är viktigt inte minst med tanke på att vi ser att droganvändningen i kommunen ökar. Det blir lite annat än en traditionell fritidsgård eftersom den drivs av krafter i civilsamhället, säger Gustav Schyllert (M), ordförande i kultur och fritidsutskottet i Vellinge.

På torsdagskvällen går startskottet med ett första möte dit ett hundratal intresserade har anmält sig.

Någon gång i september eller oktober mjukstartar Värdehuset med några aktiviteter, sedan ska det växa efter hand. För att bli medlem kostar det 99 kronor per år, sedan är aktiviteterna gratis.

Annons

Var är ni om tio år?

– Då har vi öppet dygnet runt, sju dagar i veckan, året runt. Vi har byggt ut lokalerna, kanske med en kulturbyggnad, och konceptet har spridit sig till flera kommuner, hoppas Ken Kvist.

”Vi tar med oss ledarskapet från träningen, att se alla – vi vill få barnen att växa”, säger Ken Kvist som är initiativtagare.

Bild: Lars Brundin

Annons

”Detta rum är ljudisolerat, här kan bli ungdomsgym, musikrum, gamingrum – vi får höra vad ungdomarna vill ha”, säger Ken Kvist, här med Frida Myllenberg som förebeder för öppnandet.

Bild: Lars Brundin

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy