Annons

Annons

Annons

Lund

Par från Husdrömmar tar över slott i Lund

Tv-kändisarna Anna och Lars Norrman ska renovera och inreda Häckeberga slott. Till våren öppnar de slottet med ny restaurang och hotell.

Häckeberga slott har varit stängt sedan december.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Häckeberga slott i närheten av Genarp är sedan tidigare känt från tv – för drygt tio år sedan spelades en säsong av ”Stjärnorna på slottet” in här. Nu har paret som är känt från realityserien ”Husdrömmar” tagit över slottet för att renovera och inreda det.

Anna och Lars Norrman har renoverat många hus. De driver en bed and breakfast i Danmark, och i veckan har de tagit över slottet som är känt för hotell- och restaurangverksamhet, men som har hållit stängt sedan mitten av december 2020.

Annons

Annons

– Vi har haft helt stängt på grund av effekter kring corona. Jag har precis lämnat över driften till Anna och Lars Norrman, de fick tillträde i måndags, berättar slottsägaren Wilhelm Tham.

Verksamheten på slottet har även tidigare drivits av en hyresgäst, säger han.

– Jag har aldrig velat driva den själv, det är inte mitt mål med slottet. Jag vill framför allt bevara de kulturhistoriska värdena och skapa sysselsättning på landsbygden. Sedan förra hösten har jag letat efter någon som kan ta över driften och ta slottet in i framtiden.

När Lars Norrman svarar i telefonen är han i bilen på väg från Häckeberga hem till Danmark. Han ringer tillbaka en stund senare när han tar en paus i Malmö.

– Vi har en god bild över hur vi vill att det ska bli, men vi har inte kommit så långt med arbetet än, vi tog ju över i måndags. Nu försöker vi träffa så mycket hantverkare vi kan, sedan ska vi renovera i sex–sju månader. Alla ytor ska renoveras.

Det ska tapetseras, målas och renoveras badrum, berättar Lars Norrman:

– Vi kommer inte att hinna göra så mycket som vi brukar själva, vi behöver ta hjälp speciellt på målarsidan, för det är väldigt mycket som ska målas.

Om allt går enligt plan ska hotell- och restaurangverksamheten på slottet vara i gång igen april nästa år.

Annons

– Alla detaljer är inte klara, men vi ska ha ett bra kök. Vi har ett väldigt bra kök i Danmark redan i dag, och det är lite på det sättet vi ska jobba, med lokala råvaror. Framför allt kommer vi att sikta in oss mycket på hållbarhet, som vi gör redan i dag.

Annons

Verksamheten i Danmark ska fortsätta parallellt med Häckeberga.

– Den kommer vi att behålla, vi har precis anställt en ny hotel manager som ska hålla styr på det stället. I Danmark har vi en större bit att odla på, i Häckeberga kommer vi inte kunna odla lika mycket, men lokala råvaror kommer fortfarande att vara hållpunkten i restaurangverksamheten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan