Annons

Annons

Annons

Fokus Möllevången

Vakterna har blivit Möllans egna vaktmästare

Vakterna på Möllevången har hanterat 800 ärenden under sina första två månader. Väldigt få av dem har handlat om brott.

– Det är jättekul när vi är här och får visa en annan sida av att vara ordningsvakt, säger Daniel Laguna, driftschef på Securitas.

Text: 

”Det är viktigt att de boende känner förtroende för er vakter” tycker Roko Kursar som efter mötet hängde med ut en runda med Malmös första kommunala ordningsvakter på Möllevången.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

När kommunalrådet Roko Kursar (L) besöker vakternas lokal på Bergsgatan är det dukat med kaffe och konditoribullar.

– Det här är första mötet vi har med dig. Annars har Stadsmissionen varit här, socialtjänsten, näringsidkarna, centrumledning på Mitt Möllan – och polisen dagligen, säger Daniel Laguna som är driftschef på Securitas.

För två månader sedan gick de kommunala ordningsvakterna sitt första pass. Även då var Roko Kursar med. Vakterna kom till på initiativ av Liberalerna.

– Hur har sommaren sett ut? undrar Roko Kursar.

Att Möllevången skulle ha kommunala ordningsvakter klubbades igenom av kommunfullmäktige i januari 2020 efter en het debatt där bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade nej till vad de kallade batongpolitik.

Annons

Annons

– Det har börjat bra. Vi har mottagits över förväntan och vi har fått mycket positiv feedback, säger vakten Ludvig.

Kollegan Philip håller med:

– Fortfarande får vi uppskattande kommenterar om att vi är här, säger han.

En vanlig dag för de kommunala ordningsvakterna börjar med ett möte i lokalen, som de också ska dela med parkeringsvakterna under hösten. Sedan följer ett tolvtimmarspass ute på gatorna.

– Första dagarna gick vi 38 000 steg per dag, berättar Ludvig.

Vakterna rör sig mellan Sofielundsvägen, Södra Parkgatan, Kristianstadsgatan och Bergsgatan. Under de första månaderna har det varit 800 ärenden. 10 procent av dem har handlat om brott. Resten har varit service.

Roko Kursar (L) besöker vakterna som patrullerat på Möllevången under två månader.

Bild: Hussein El-Alawi

– Det kan vara fastighetsärenden – som nu när det regnade hittade vi igentäppta brunnar. Ibland kan vi lösa det själva med en pinne eller så ringer vi kommunen, säger Ludvig.

Vakterna har också hjälpt till med borttappade djur, släktingar som har gått vilse och avhoppade cykelkedjor.

Bra, tycker Roko Kursar. Just det var syftet med vakterna, att de skulle vara synliga, förebygga brott och öka tryggheten på Möllevången.

– Ibland ser vi lite klotter, då hör vi av oss till fastighetsvärden eller kommunen. Någon hade klottrat på vägskyltarna – då ser vi till att de byts ut, säger Ludvig.

Annons

Flera gånger har de följt kvinnor till bussen eller taxin sena kvällar.

– Unga tjejer tackar för att vi finns när de ser oss. Till och med äldre. En 80-årig kvinna sa att hon inte vågade gå ut innan. Nu vågar hon ta sin rollator och ta ut pengar i bankomaten och handla på torget, berättar vakten Märta.

Annons

De brott som vakterna har ingripit mot har varit misshandel, försök till stöld, hot mot tjänsteman och brott mot knivlagen. Vakter har begränsade polisiära befogenheter och kan omhänderta berusade personer. De är också utrustade med batong och kroppskamera.

– Blir det en hotfull situation sätter vi igång kameran och säger det också. Då brukar folk lugna sig, säger Daniel Laguna.

Vakterna på Möllevången ska patrullera i 16 månader till. Under projektets två första månader har åtta vakter patrullerat på heltid på Möllevången, dubbel bemanning.

– Det är ett pilotprojekt, vi har ägnat mycket tid att informera, säger Daniel Laguna.

Nu halveras arbetstiden för vakterna och de går in normalläge. Under 2021 kostar de kommunala ordningsvakterna 3,5 miljoner kronor och för 2022 har 5,3 miljoner kronor avsatts.

– Har ni tillräckligt med resurser? undrar Roko Kursar.

– Ja, det har vi. Men vi får väldigt många förfrågningar av människor om vi inte kan börja gå på deras gator också, säger Daniel Laguna.

David Laguna tar en gruppbild på Möllevångens vakter.

Bild: Hussein El-Alawi

Sydsvenskan har valt att inte publicera efternamnet på de patrullerande vakterna eftersom de arbetar i en utsatt situation.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan