I ett tjugotal programpunkter kommer Malmö Live att hylla, stärka och lyfta fram kvinnliga musiker och kvinnors konstnärskap för att hjälpa till att stärka kvinnors plats i musikbranschen, och därmed också bygga upp det svenska musiklivet i stort.
Musikbranschen är fortfarande inte jämställd. Inom många områden är det fortfarande inte lika villkor för kvinnor och män för att kunna utöva sin musik och sina yrken. Det säger Karin Karlsson, programchef på Malmö Live konserthus, som förklaring till temat. Malmö Live har länge arbetat för ett så jämställt program som möjligt, men det går alltid att göra mer:

Ortrud Mann, Sveriges första kvinnliga dirigent, verksam från 1960-talet och framåt. FOTO: Sydsvenskans arkiv /Malmö stadsteater
– Det är viktigt att säga att vi vet att vi inte är bäst – det är inte klart än. Det är som med klimatfrågan på många sätt: det blir inte färdigt om man inte jobbar med det hela tiden. Vi som ensam aktör kommer inte att förändra en hel bransch, men vi vill lyfta frågan och förstärka en våg där fler kanske hänger på, säger Karin Karlsson.
Det är många som ser positivt på Malmö Lives satsning, men det finns också en del som är tveksamma. I musikbranschen finns det fortfarande mycket konservatism.
– Störst ojämlikhet är det bland dirigenter. Det är väldigt svårt att ta plats på den arenan som kvinna, säger Karin Karlsson.
Därför blir den största produktionen ett samarbete med Malmö Stadsteater, den musikdramatiska föreställningen Ortrud Mann. Ortrud Mann från Arlöv var Sveriges första kvinnliga dirigent, verksam i Malmö under 60– 80-talet. Den fiktiva föreställningen är skriven av Hanna Nygren och regisserad av Sara Cronberg. Huvudrollen som Ortrud Mann spelas av Mari Götesdotter.
En annan stor föreställning blir den egenproducerade Revykvinnor. Det är svårt att hitta någon vuxen svensk som inte känner till Hasse å Tage eller Povel Ramel. Men vid sidan om och bakom dem fanns det många kvinnor som också spelade stor roll för deras framgångar. I denna föreställning med manus av Susanna Dzamic lyfts bland andra Monica Zetterlund, Lena Nyman och Wenche Myhre och deras insatser och musik fram.

Minna Weurlander, Lina Nyberg och Tania Naranjo är först ut på premiären med en dubbelkonsert tillsammans med MSO.
Först ut på premiärdagen 3 september blir en dubbelkonsert med uruppföranden av de nutida pionjärerna Lina Nyberg, Tania Naranjo och Minna Weurlander tillsammans med MSO, och en fotoutställning där Gustaf Elias har följt både svenska dirigenter utomlands och internationella dirigenter i Sverige. Ordinarie konserter kommer också att vara en del av satsningen, som konserter med Sarah Klang och Ana Diaz, tillsammans med andra evenemang som bland annat körverket 100 kvinnor 100 år av Linda Alexandersson som kommer uppföras av 100 kvinnor från flera olika körer, Imenella takeover med hiphop-stjärnskottet Imenella och hennes danscrew Unruly Gang där hela Malmö Live involveras genom ungdomsnätverket 040 Live och i samarbete med ungdomsorganisationen Helamalmö, samt Kvinnosymposium som genomförs i samarbete med Malmö universitet.

100 kvinnor - 100 år heter Malmös Lives satsning i höst och våren 2022.
Det blir ett vetenskapligt symposium den 18 november som kommer att ge mer fakta om ojämställdhet i musikbranschen, och gå in på vad som kan göras framöver. I symposiet blir det en bred anslutning från såväl branschen och Malmö stad som forskare, bland annat Sarah Rain vars forskning från ett europeiskt perspektiv kan ge fördjupad kunskap om frågan.
– Det är vår ambition att ta detta vidare även efter den här satsningen. Det blir också ett internt arbete där vi tittar på oss själva och vad vi kan förbättra, avslutar Karin Karlsson.