Annons

Annons

opinionLund

Aktuella frågor
”Lunds samlade vänster borde lägga prestigen åt sidan för Lundabornas bästa.”

Från Lundakvintettens (Liberalerna, Moderaterna, Förnyalund, Centerpartiet, Kristdemokraterna) sida ställde vi ett antal frågor till de rödgrönrosa partierna (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ) om trygghet och brottsförebyggande arbete i Lunds kommun. Vi menar att Lundaborna förtjänar ett gemensamt besked kring vad som händer ifall de rödgrönrosa partierna skulle ta över styret i kommunen efter nästa val, skriver fem företrädare för Lundakvintetten i denna slutreplik om trygghetsarbetet i Lunds kommun.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Också Lunds kommun har satsat på ordningsvakter på brottsutsatta platser.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Något sådant besked fick vi inte (Aktuella frågor 14/8). Istället svarar de var och en för sig att trygghet är viktigt och att de har sagt ja till flera av våra initiativ. Det stämmer, i många av initiativen har vi haft konstruktiva samtal och ett brett stöd bakom. Till exempel inrättandet av trygghetskommissionen och samverkan mellan myndigheter mot organiserad brottslighet.

Tillsammans med Miljöpartiet har vi förstärkt det viktiga sociala förebyggande arbetet så att vi fångar upp signalerna tidigt, förstärkt arbetet mot våld i nära relationer och insatser för att motverka psykisk ohälsa bland unga. Dessa områden var underfinansierade då S styrde, vilket vi nu rättat till.

Annons

Annons

Tillsammans med Socialdemokraterna har vi förstärkt fältgruppen, vilket är viktigt för våra ungdomar både i staden och i byarna. Vi har aldrig påstått att de rödgrönrosa partierna sagt nej till allt vi föreslagit. Vi konstaterar bara att de ofta varit emot våra initiativ, vilket vi exemplifierar med i slutet av vår debattartikel.

Arbetet mot bidragsfusk, ordningsvakter på brottsutsatta platser och utdrag ur belastningsregistret inom äldreomsorgen för att skydda våra äldre från brott och bedrägerier tog vi upp som exempel. Ska detta viktiga arbete vi utvecklat avstanna och rentav avvecklas vid ett rödgrönrosa maktövertagande? Inga av dessa frågor besvarades, vilket visar på avsaknaden av en gemensam politik och bristen på ett trovärdigt lokalt regeringsalternativ.

Vi beklagar att Socialdemokraterna fokuserar större delen av sitt svar på att måla upp en nattsvart bild av Lunds välfärdsverksamheter trots dess höga kvalitet, goda resultat och fantastiska insatser av vår personal. Av varje hundralapp Lundaborna betalar in i kommunalskatt går 48 kronor till skolan och 40 kronor till äldreomsorgen.

Annons

Nu när vi har ordning och reda i den kommunala ekonomin igen har vi även presenterat stora tillskott till välfärdens kärna, skolan och äldreomsorgen, samtidigt som vi till och med kunnat betala av en del på den höga låneskuld Anders Almgren (S) lämnat efter sig under hans vänsterstyre 2014–2018. Det gör vi samtidigt som vi fortsätter att prioritera Lundabornas trygghet och säkerhet i kommunens alla delar på dygnets alla timmar.

Annons

Slutligen vill vi sträcka ut en hand till de rödgrönrosa partierna för att fortsätta utveckla Lunds brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete tillsammans med oss. Lägg prestigen åt sidan för Lundabornas bästa.

SKRIBENTERNA

Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun.

Fredrik Ljunghill (M), kommunstyrelsens vice ordförande i Lunds kommun.

Jan Annerstedt (FNL), kommunalråd i Lunds kommun.

Inga-Kerstin Eriksson (C), kommunalråd i Lunds kommun.

Hedvig Åkesson (KD), partiföreträdare i Lunds kommun.

Annons

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy