Annons

Annons

Annons

kultur

Malin Waak
Striden för magtröjan – så oerhört dansk

Förbudet ledde till en motkampanj – och nu får rektorn i Vejle nog dras med magtröjor till jul.

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Magtröjor väcker rabalder i Danmark. Foto: Wikimedia Commons/TT

Annons

Vart hundrade år blir resten av världen påmind om att den östjylländska staden Vejle finns, och som regel orsakas uppmärksamheten av unga tonårstjejer och deras outfits.

1921 hittades det berömda bronsåldersfyndet Egtvedspigen som begravdes 1370 före Kristus. Hon var omkring 16 år gammal, iförd kortkort kjol, magtröja – på engelska en så kallad ”crop top” – och ett runt magsmycke i brons. 

I år är det återigen unga flickor med bara magar som sätter Vejle på kartan. Högst ofrivilligt, ska det påpekas, eftersom det är flickornas rektor Bjarne Kyneb som har orsakat det rabalder som har kommenterats i flera europeiska medier.

För plötsligt tyckte Bjarne Kyneb och skolledningen på Firehøjeskolen att det hade blivit för mycket bar hud på skoltid – pojkarna kunde visst inte koncentrera sig – och förbjöd magtröjor.

Annons

Annons

Lite svårt att veta hur han kom fram till det. Men gissningsvis råkade Bjarne bara få feeling och beslöt sig för att skrida till verket innan hösten kom och 90-talstrenden med magtröjor hade blåst över. 

Men glädjen varade i en knapp vecka innan skolans styrelse upphävde förbudet, och vagt förkunnade att man trodde mer på dialog. 

Under tiden hade resten av Danmark hunnit stegra sig och hashtaggen #DetErBareMaver kom snabbt i omlopp. Kända danskar tog bilder av sig själva i bar mage för att markera hur bakåtsträvande tilltaget var. Och ”odanskt”, som det hette enligt vissa.

Och det är sant, om än bara delvis. 

För danskarna är liberala och det mesta går an. Det är knappast strikta klädkoder eller stränga regelverk som har byggt den här nationen – när jag flyttade hit 1992 var det ”de breda rövarna i cykelbyxornas” land. 

Man gör gärna en dygd av att inte vara så hämmad, eller ”kroppsförskräckt” för att damma av ett uttryck som den danske politikern Bertel Haarder har myntat. Och när det gäller danska lärosäten har man under många år sett mellan fingrarna med att det kunde uppstå tycke mellan lärare och elever. En ledare för en ungdomsutbildning som jag gick gjorde en av eleverna gravid, men miste knappast jobbet för det.

Sånt händer liksom.

Men ingenting är som på bronsåldern längre. Det fria och halvnakna må vara hur danskt som helst, men nuförtiden förväntas pojkarna kunna styra sina eventuella koncentrationsproblem på egen hand, vilket Bjarne borde ha greppat.

Annons

Annons

Det finns ändå något väldigt danskt i hela den uppkomna situationen. På gott och ont tas det ofta beslut som man tycker verkar bra – helt utan vare sig förankring eller ängslan. Går det så går det.

Hanteringen av coronakrisen, när regeringen gav grönt ljus till att man i nödfall kunde sparka in dörren till de som eventuellt var sjuka, är ett exempel. Ett annat är när jag fick mina nummerplåtar stulna och en polis sa åt mig att ta en spritpenna och göra egna.

Man tar helt enkelt saken i egna händer. Det gjorde Bjarne Kyneb och det gick sådär. Men han försökte i alla fall, och resultatet är förmodligen att flickorna på hans skola kommer att bära magtröjor fram till jul.

Grattis till det, Bjarne!

|| Malin Waak är frilansjournalist.

Läs mer: Dansk skola förbjuder magtröjor

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan