Annons

Annons

kultur

Peter Fällmar Andersson
Norges bröd är planetens död – nu bränner samvetet på författarna

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Karl Olov Knausgårds senaste bok, ”Morgonstjärnan” kom på svenska i våras. Foto: Heiko Junge

Annons

Rösta på rätt partier, skriver Knausgård & Co.

I slutet av juni sa den norska högerregeringen ja till en utbyggnad av Breidablikk-fältet i Nordsjön. Under två årtionden ska där pumpas upp ytterligare 180 miljoner fat olja. Förbränningen av bara denna olja kommer att ge koldioxidutsläpp som är nästan dubbelt så stora som hela Sveriges årliga koldioxidutsläpp.

Om det norska olje- och gasvansinnet tillåts fortsätta kommer det äta upp 6,5 procent av den globala koldioxidbudget som gäller för att nå Parisavtalets mål.

De fossilbränslen som har byggt Norge rikt har lett och leder till global massförstörelse. Norges bröd är planetens död.

Inte så konstigt då att det skrå som gärna får vara ett lands samvete, författarna, nu tycker att oljefatet är rågat. I ett upprop i Verldens Gang under rubriken ”Stem for naturen” skriver Maja Lunde, Karl Ove Knausgård, Jo Nesbø, Vigdis Hjort, Erlend Loe, ja 30 av landets tyngsta författare: ”Som författare arbetar vi med att skapa berättelser. Men den allra viktigaste berättelsen är den vi skapar tillsammans de närmaste årtiondena. Den sanna berättelsen om hur det går för oss människor när vi stirrar natur- och klimatkrisen i vitögat”.

Annons

Annons

Författarna konstaterar att Norge är ett av världens största exportländer av koldioxidutsläpp och nu därför har ett särskilt ansvar. Men det uppfriskande i uppropet är att det inte stannar vid en svepande kritik av politikernas oförlåtliga passivitet. De nöjer sig inte med en vag klimatångest utan pekar tydligt mot Stortingsvalet och mot en rankning som den norska Naturskyddsföreningen gjort av partiernas klimatpolitik. Sedan skriver man frankt att den som tar klimatkrisen på allvar bör rösta på de partier som vill skrida till handling, vilket innebär: vänsterpartiet SV, miljöpartiet MDG, socialistiska Rødt eller socialliberala Venstre.

”Rösta på dem som lever här om hundra år, rösta på din sonsons gråt, rösta på din dotterdotters första leende”, skriver de norska författarna. Väcker de samtidigt några av sina svenska kollegor?

|| Peter Fällmar Andersson är medarbetare på kulturredaktionen.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy