Annons

Annons

Malmö

1 000 nya bostäder byggs vid lokstallarna på Kirseberg

Lokstallarna ska bli bostadsområde. Stadsbyggnadsnämnden ger grönt ljus för planer på upp till 1 000 bostäder. Och de 750 planerade bostäderna på andra sidan järnvägen mot Ellstorp drar allt närmare.

Den gamla traversen – alltså en lyftkran med brygga – är pyntad med en diskokula. Vid Lokstallarna på Kirseberg.

Bild: Therese Thomasson

Annons

Foodtrucks, öl och konstutställningar – ja, de väldiga lokstallarna och gamla verkstäderna strax söder om Kirseberg har blivit något av ett turistmål.

Nu är tanken att rälsen ska bort och bostäder ska byggas: mellan 750 och 1 000 hoppas stadsbyggnadsnämnden på. Om det går eller inte, ska en detaljplan undersöka.

– Vi har beslutat att det ska bli en detaljplan, men utöver det också beslutat att vi ska ha ett gestaltningsprogram för att säkerställa arkitekturen. Vi vill att det ska finnas en idé och en egen prägel på området, säger Sofia Hedén (S) ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Men inte all historia får glömmas och rivas, enligt direktiven från nämnden.

Innan 1950 jobbade det 1 100 personer i lokstallarna och järnverkstäderna med att reparera och modernisera lok. När ångloken togs ur bruk på 1950-talet, har antalet anställda successivt minskat.

Annons

Så här ser planuppdraget ut. Skiss: Stadsbyggnadsnämnden.

Annons

Nämnden vill att några av verkstäderna och lokstallarna ska bevaras, när området bebyggs.

– Hela nämnden är angelägna om att bevara så mycket som möjligt av lokstallarna och verkstäderna och att de verksamheterna som finns där i dag ska fortsätta att utvecklas, säger Martin Molin (C), andre vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Bostäderna ska byggas bredvid Östergård och längs rälsen. Bakom Östergård tänker man sig också en skola. Området får också en mindre park på 20 000 kvadratmeter som gränsar till koloniområdena söderut.

Samtidigt som bostäder planeras in får Kirseberg flera nya vägar som förbinder stadsdelen med Sallerupsvägen. Tanken är att en bilväg nå området söderifrån. Och dessutom planeras nya gång och cykelpassager över eller under nuvarande spårområde.

Annons

En av cykelvägarna kommer att leda till det nya bostadsområdet andra sidan järnvägen, norr om Ellstorp. Det området var tidigare ett populärt strövområde för hundägare.

Förra sommaren sanerades området och förvandlades till en stenåker, men nu har det slutgiltiga förslaget på detaljplanen skickats ut på granskning av stadsbyggnadsnämnden.

– Det här är det första steget vi tar i omvandlingen runt Östervärns station, säger Sofia Hedén (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Går detaljplanen sedan igenom i december kan markägarna MKB, HSB och Hub-park snart söka bygglov för de 750 planerade bostäderna som planen medger.

Annons

Ur planen: 1. Bostadskvarter, med tolvvåningshus. 2. Bostadskvarter mellan åtta och fyra våningar. 3. Parkeringshus/mobilitetshus, eventuellt med studentlägenheter på toppen. 4. Bostadskvarter med fyra-fem våningar högt hus. 5. Bostadskvarter med åtta-våningshus. 6. Bostadshus och förskola, högst sex våningar.

Annons

Närmast Östra station, järnvägen och Södra Bulltoftavägen kommer husen att bli höga: åtta våningar, ett till och med 12 våningar. Där kommer också byggas ett torg med centrumverksamhet, enligt planen och ett parkeringshus på sju våningar.

– Där är några högre hus närmast stationen och sedan är det ganska högt också mot Södra Bulltoftavägen och det handlar ju om att få ner ljudet från väg och järnväg, säger Sofia Hedén.

Mot bebyggelsen i nuvarande Ellstorp blir husen mellan fyra till sex våningar höga. Bostäderna ska byggas i slutna kvarter, står det i planen. Stadsbyggnadsnämnden skickade med lite nya krav när detaljplanen nu går ut på granskning:

– Vi vill ha fler butiker ut mot Södra Bulltoftavägen och att de måste arbeta vidare med arkitekturfrågorna för att få ett gott resultat, säger Martin Molin (C), andre vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Annons

Genom området ska det gå en så kallad grön diagonal med park och förskolegård som mynnar ut i Ellstorpsparken.

Fram till den 6 oktober får alla säga sitt om detaljplanen, sedan väntas nämnden fatta beslut i december. Om planen går igen väntas de första husen börja byggas först 2023 vid Ellstorp med inflyttning i slutet av 2024.

Vad det gäller planen vid lokstallarna och järnverksverkstäderna kan den vara klar i januari 2024.

Annons

Läs mer:

Actionpark och hängplatser i solen planeras vid Ellstorp

750 bostäder vid Ellstorp – här är planerna för nya området

Grönområdet försvinner – höghus tar över

Återvändsgränden planeras bli genomfartsled

Så ska Kirseberg och Östervärn kopplas ihop med centrum

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy