Annons

Annons

opinion

Huvudledare
Ett beslut om kärnkraft har åter fattats under galgen.

Detta är en huvudledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Äspölaboratoriet vid mellanlagringen i Oskarshamn. Bilden tagen på 420 meters djup. Foto: Lars Pehrson

Annons

Regeringen gav under torsdagen klartecken att det så kallade mellanlagret i Oskarshamn, Clab, ska kunna ta emot mer utbränt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall.

Beslutet fattades under viss tidspress eftersom den tillåtna kapaciteten vid mellanlagret var på väg att ta slut och i så fall hade kunnat leda till ofrivilligt stopp för de svenska kärnreaktorer som fortfarande är i drift. Med bortfall av behövlig produktionskapacitet som obönhörlig följd.

Regeringen har i och med torsdagens beslut även delat upp frågan om avfallsförvaringen i två olika delar. Meningen var ursprungligen att ett beslut som omfattade såväl tillståndsgivningen för mellanlagring i Oskarshamn vid Smålandskusten som, den större frågan, den slutgiltiga slutförvaringen av utbränt bränsle djupt nere i berggrunden vid Forsmark i Uppland.

Annons

Det förra ett beslut som oroar kommunen Oskarshamn – som befarar att avfallet stannar där för tid och evighet – det senare ett som särskilt de kärnkraftskritiska gröna har haft svårt att ta i.

Annons

Till Ekot i P1 tillstod miljö och klimatminister Per Bolund (MP) att beslutet och uppdelningen berodde på viss tidsnöd. Om båda frågorna hanterats tillsammans hade beslutet sannolikt kommit långt efter 2023 med ett överfullt mellanlager som följd och påföljande uppenbar risk för bortfall av en stor del av elproduktionen, konstaterade Bolund.

Uppdelningen av de två besluten var kanske inte helt orimlig, särskilt som mellanlagringen är på väg att bli överfull och att slutförvaret ännu inte är riktigt färdigt. Att mellanlagret växer beror ju trots allt på att inget utbränt bränsle ännu skeppas iväg därifrån till slutförvar.

Och att höra en minister från Miljöpartiet för en gångs skull öppet diskutera nackdelarna av att kärnkraftsgenererad elektricitet kopplas ur får också sägas vara välkommet. Liksom Cementas uteblivna tillstånd för fortsatt kalkbrytning hör frågan om kärnbränsleförvaringen samman med att Miljöpartiet stretar emot i frågor där den krassa verkligheten kolliderar med partiets politiska önskningar.

Annons

Kärnkraften fortsätter att ställa till det i svensk energipolitik. Beröringsskräcken inom vissa läger för fissionsenergin blandas med överdrivna förväntningar på dess ersättare. Dessutom har verkligheten en osviklig förmåga att göra sig påmind. Trots vindkraftens stora installerade effekt vill vinden ibland inte blåsa kärnkraftmotståndarnas väg och annan kapacitet måste då till. Nödlösningen att kicka igång gamla oljekraftverk som till exempel det på Tjölö i Karlshamns skärgård är en lika ohållbar som oekonomisk åtgärd.

Annons

Därmed inte sagt att reaktorkramarna sitter på hela sanningen. Även om kärnenergiförespråkarna vunnit ronden nu i och med att den kan sägas ha medverkat till att pressa regeringen till torsdagens beslut. Lobbykampanjen har varit intensiv. I debattartiklar i SvD och DN under veckan har olika företrädare för kärnenergibranschen, uppenbarligen framgångsrikt, hamrat in budskapet om att det var helt nödvändigt att fatta beslut om mellanlagring före den 31 augusti för att undvika framtida elbrist med påföljande kraftiga prisstegringar för konsumenter och industri.

Kärnkraften medför sina egna speciella problem och som kräver kostsamma lösningar. Avfallsfrågan bär trots allt fortfarande på obesvarade frågor och dess lösningar är oprövade – tid går trots allt inte att simulera i ett laboratorium och delar av avfallet måste ligga orört i många tusen år innan strålningen klingat av.

Annons

Mycket av problemen kring kärnenergin får dock skrivas på spänningarna inom regeringen – i energifrågorna står MP och S kanske som längst från varandra.

Beslutet att låta mellanlagret växa löste tillfälligt risken för förtida produktionsbortfall av el från kärnkraften. Frågan om slutförvaret återstår dock – även om det beslutet inte ska fattas under den här mandatperioden.

Men räkna med politiska krumbukter även kring det framtida beslutet.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy