Annons

Annons

Malmö

Ordningsvakter kritiska till Securitas insamling av känsliga uppgifter

Securitas kräver att få kopior av rapporterna som deras ordningsvakter skickar till polisen. Ett potentiellt brott mot tystnadsplikten, enligt polisens rättsenhet. Ett sätt att kvalitetssäkra, uppger Securitas. "Så jävla fel", säger en ordningsvakt.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Sydsvenskan har tagit del av interna utskick där Securitas kräver att få kopior på alla rapporter som ordningsvakter skickar till polisen. En del av dessa kan innehålla känsliga uppgifter om både lagöverträdelser, missbruk och psykisk ohälsa.

I ett utskick står: "Vi kommer påbörja att gå igenom rapporter bakåt i tiden för att hitta och analysera om där finns specifika problem. typ tekniska fel."

Syftet ska vara att under tre månader med start i början av sommaren gå igenom rapporterna för att höja kvaliteten.

Men det finns också ett annat skäl, enligt Olof Eriksson, en av driftscheferna bakom utskicken.

– Vissa ordningsvakter har inte skickat in rapporter. Vi som företag måste säkerställa att det kommer in rapporter till polisen, säger han.

Men flera ordningsvakter som Sydsvenskan talat med är kritiska och menar att tilltaget är lagvidrigt.

Annons

– Något måste göras för det här känns så jävla fel. Det kan inte vara så att en driftschef ska sitta på en massa myndighetsrapporter som inte sekretessprövats. Vill de ha dem får de vända sig polisen, säger en securitasvakt.

Annons

Rapporter från ingripanden, i synnerhet när handfängsel och andra tvångsåtgärder använts, kan förutom namn och personnummer också innehålla känsliga uppgifter om både lagöverträdelser, missbruk och psykisk ohälsa.

Ordningsvakter får ett personligt förordnade av polismyndigheten, och lyder till skillnad från väktare under lagstadgad tystnadsplikt. Att skicka rapporter avsedda för polisen till obehöriga inom Securitas kan alltså innebära att ordningsvakten bryter mot tystnadsplikten.

Peter Saarman är gruppchef på polisens rättsenhet som ansvarar för förordnande av ordningsvakter:

– En ordningsvakt är förordnad av polismyndigheten och har tystnadsplikt. Det är något att ta hänsyn till om det finns känsliga uppgifter, eller personuppgifter överhuvudtaget, som sprids. Det får inte vem som helst ta del av.

Arkivbild: Ordningsvakterna på bilden har ingenting med den aktuella kritiken att göra.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Annons

– Det ska komma polismyndigheten tillhanda och ingen annan. Vad har driftchefen för rätt att del av uppgifter om ett frihetsberövande? De är inte en polismyndighet, säger han.

Securitas har inte ansökt om tillstånd hos Integritetsskyddsmyndigheten, IMY för att behandla de känsliga uppgifterna, konstaterar Camilla Sparr, jurist på myndigheten.

– I den typen av rapporter där det kan finnas känsliga uppgifter om personers hälsa och lagöverträdelser har GDPR extra höga krav på rättsligt stöd. När man behandlar den typen av uppgifter måste man också se till att ha en adekvat säkerhet i förhållande till hur känsliga uppgifterna är, säger hon.

Det finns godtagbara skäl att behandla känsliga uppgifter utan tillstånd, fortsätter Camilla Sparr. Till exempel om det är nödvändigt för att ett rättsligt anspråk ska kunna fastställas eller försvaras. Men det är tveksamt om det är relevant i sammanhanget, bedömer hon.

Men Securitas marknadskommunikationschef, Jens Granath, anger just den grunden i ett skriftligt svar till Sydsvenskan. Enligt honom är ordningsvakternas arbetsledare behöriga att ta del av de rapporterade uppgifterna.

Han skriver också att rapporterna inte ska "innehålla uppgifter som gör att personer kan identifieras, endast händelseförlopp". Och att företaget utgår ifrån att ordningsvakterna inte röjer uppgifter om "personliga förhållanden, rikets säkerhet samt brottsförebyggande arbete".

Annons

Annons

Enligt Sydsvenskan källor har rapporterna dock varken avidentifierats eller krypterats innan de skickats vidare inom Securitas.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy