Annons

Annons

Politik i Malmö

67 moderater slåss om att ta över efter Tegnhammar

Precis en vecka har gått sedan Torbjörn Tegnhammar snabbt lämnade posten som Malmös moderatledare, efter att ha anklagats för sexuellt ofredande. På fredagen inleds Moderaternas provval. 67 personer slåss om att bli partiets toppnamn i valet nästa år. Torbjörn Tegnhammar finns inte med i striden.

En vecka har gått sedan Torbjörn Tegnhammar avgick. Nu slåss 67 Malmömoderater om att ta över efter honom.

Bild: Bengt Arvidson

Annons

Efter anklagelser om sexuellt ofredande valde Torbjörn Tegnhammar förra fredagen att lämna uppdraget som Malmös oppositionsledare och vice ordförande i Malmös kommunstyrelse.

Sedan dess har Håkan Fäldt (M) tillfälligt trätt in i rollen som Malmös oppositionsledare.

Om ett drygt år är det val och på fredagen inledde Moderaterna det provval som avgör vilka kandidater som är med att slåss om topplatsen på Moderaternas kommunfullmäktigelista i nästa val.

Totalt finns det 67 kandidater i Malmömoderaternas provval till kommunfullmäktigelistan. Torbjörn Tegnhammar är inte en av dem.

Sydsvenskan har under veckan förgäves sökt Torbjörn Tegnhammar för en kommentar.

– Jag vet att han själv har backat och inte står till förfogande i något av valen. Varken till kommunfullmäktige, regionfullmäktige eller riksdag, säger Malmömoderaternas ordförande Peter Ollén.

Annons

Sydsvenskan har under veckan sökt kontakt med alla Moderaternas 13 ledamöter i kommunfullmäktige. Men deras vilja att kommentera situationen och sin kandidatur har varit liten.

Annons

Klart är att det bland de 67 kandidaterna i provvalet finns flera namn med viktiga meriter och stark profil i partiet. Bland dem:

• Anja Nordberg Sonesson är i dag kommunfullmäktiges vice ordförande. Blev 2006 moderat kommunalråd i Malmö.

• Helena Nanne är politisk sekreterare i region Skåne och sitter redan i Malmös kommunstyrelse och som vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

• Håkan Fäldt har alltså trätt in som Moderaternas toppnamn efter Tegnhammars avgång. Har den tunga positionen som vice ordförande i tekniska nämnden.

• John Roslund har suttit i flera av Malmös nämnder och är just nu vice ordförande i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden.

• John Eklöf är vice ordförande i grundskolenämnden och ordförande i Moderaternas Limhamnsförening.

• Linda Obiedzinski är 22 år och studerande, parallellt med viceordförandeuppdraget i förskolenämnden. Är distriktsordförande i Muf Skåne.

• Noria Manouchi sitter i dag i riksdagen och är vice ordförande i Malmömoderaterna.

• Tony Rahm är vice ordförande i Malmös fritidsnämnd och ordförande i moderatföreningen Söder-Oxie.

Annons

Alla provvalskandidater presenterar sig själva på Moderaternas hemsida.

Provvalet pågår i tre veckor där alla Moderaternas medlemmar i Malmö har rösträtt. Det handlar om ungefär 1 000 personer, varav ungefär en tredjedel är ungdomar från moderata ungdomsförbundet.

Annons

Men det är inte säkert att alla som har anmält att de vill kandidera finns med i provvalet. För att få vara med där måste kandidaturen accepteras av den lokala nomineringskommittén för fullmäktigevalet.

Om tre veckor kommer provvalskommittén att gå igenom resultatet i provvalet, alltså vad medlemmarna tycker. Men de är inte bundna av det.

– På listan söker vi en balans mellan ålder, kön och svensk eller utländsk härkomst, säger Malmömoderaternas ordförande Peter Ollén.

– Provvalet är rådgivande. Det är ett av underlagen. Vi tittar även på hur det har gått i det politiska arbetet och har intervjuer med kandidaterna, säger Emil Eriksson som leder nomineringskommittén för kommunfullmäktigelistan.

På en nomineringsstämma den 27 november ska listorna spikas, till både kommunfullmäktigeval, regionval och riksdagsval.

125 representanter från Malmös åtta moderatföreningar, utrustade med mentormeterknappar, får då möjlighet att flytta kandidater upp eller ner jämfört med nomineringskommitténs föreslagna lista.

Annons

Den listan används sedan i valet, där väljare med hjälp av kryss själva kan utse sina favoriter.

Efter valet nästa år är det slutligen de folkvalda i Moderaternas kommunfullmäktigegrupp som avgör vem som ska bli Malmös toppmoderat de kommande fyra åren.

Vid en moderat valseger är det en kommunstyrelseordförande som ska utses, alltså en efterträdare till Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Om Moderaterna är kvar i oppositionsroll handlar det mera sannolikt om att utse en oppositionsledare och en vice ordförande i kommunstyrelsen, den roll Torbjörn Tegnhammar hade fram till sin avgång för en vecka sedan.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy