Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Huvudledare
Afghanistans folk är de stora förlorarna.

Detta är en huvudledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Tusentals människor befann sig vid ingångarna till KAbuls flygplats när minst två terroristattentat genomfördes. Foto: Wali Sabawoon

Annons

Med bara dagar kvar till det av USA utsatta slutdatumet för evakueringen av personal och civila från Afghanistan hände vad många fruktat. På torsdagskvällen utlöstes två sprängladdningar och utbröt skottlossning i de täta människomassorna vid Kabuls flygplats. Upp emot 170 människor uppges ha dödats, bland dem 13 amerikanska soldater, de första att dö i strid i landet på 18 månader.

I ett tal efter attentatet lovade USA:s president Joe Biden att "vi förlåter inte, vi glömmer inte – vi kommer att jaga er". Löftet påminner om den krigiska stämning som rådde efter terroristattackerna mot New York och Washington DC den 11 september 2001 och som ledde in landet i det krig som blivit det längsta i USA:s historia. Presidenten har också fått massiv kritik från det republikanska partiet och även från de egna demokraterna har missnöje vädrats över den snöpliga och hastiga reträtten ur det krigshärjade landet.

Annons

Annons

Av allt att döma håller amerikanerna fast vid den 31 augusti som slutdatum för den luftbro som kunnat föra ut närmare 100 000 människor ur landet. Utrymningen av journalister, hjälparbetare, lokalanställda och andra som bedöms vara särskilt utsatta i en redan på förhand hopplös och farlig situation riskerar därför att inte bli komplett och kan inte minst lämna lokalanställda afghaner i sticket.

På UD:s presskonferens i Stockholm om situationen i Afghanistan kunde en påtagligt nöjd utrikesminister Ann Linde (S) konstatera att Sverige lyckats ta hem cirka 1100 svenskar och lokalanställda i ett 20-tal avgångar. I antalet ingår 612 personer, varav cirka 450 är kvinnor och barn, som man ansett vara särskilt skyddsvärda och som nu tack vare beslut fattade på plats i Kabul erhållit status som kvotflyktingar.

Dock befinner sig så pass många som kanske 500 svenskar kvar i landet, exakt hur många de är och varför de är kvar kunde utrikesministern inte svara på. För Sveriges del är också evakueringen nu avslutad, konstaterade Ann Linde och lät frågan om hur man avser att gå vidare med att tillvarata de kvarvarande svenskarna i landet hänga i luften.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vädrade också viss frustration över den hastiga amerikanska reträtten ur Afghanistan och aviserade att han avser att ta upp frågan med sina kollegor i EU och i det nordiska samarbetet. "Det är en terroristorganisation som tagit över", konstaterade försvarsministern krasst om talibanernas maktövertagande.

Annons

Annons

Torsdagens terroristattacker är också en prestigeförlust för talibanerna, som försökt skapa en bild av att de återkommer till makten för att skapa säkerhet och trygghet. Den rivaliserande gruppen IS-Khorasan, som sägs ligga bakom attentaten, ville annorlunda.

Afghanistan ser nu ut att kastas in i än mer våld och förödelse. President Bidens ord om hämnd antyder att en eskalerande våldsspiral hotar att bryta ut.

Med två fundamentalistiska grupper etablerade i landet kan dessutom Afghanistan åter bli en fristad för diverse extremister och terrorister och en destabiliserande faktor i en redan instabil region.

De stora förlorarna blir, liksom tidigare, den hårt prövade afghanska befolkningen, varav omkring tre miljoner nu befinner sig på flykt inom landet.

Till toppen av sidan