Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Just denna situation bidrar till skuggsamhällen och att integrationsproblem växer.”

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke vill utmåla sin politik som mest human, men faktum är att det är just den politiken som driver fram mycket av det som är inhumant med migrationspolitiken, skriver Europaparlamentarikern Tomas Tobé (M) i en replik på Bah Kuhnkes artikel om EU:s nya migrationspolitik.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tomas Tobé med partikamraterna Arba Kokalari, Ulf Kristersson och Jessica Polfjärd under Moderaternas EU-valvaka i Stockholm i maj 2019.

Bild: Stina Stjernkvist / TT

Annons

Miljöpartiets Europaparlamentariker Alice Bah Kuhnke känner väl till mitt engagemang för hbtq-frågor, ändå passar hon på att angripa mig i en text om just detta (Aktuella frågor 19/8).

Självklart behöver mer göras för utsatta hbtq-personer runt om i världen. Det görs bland annat genom ett resultatinriktat bistånd som ställer krav, exempelvis på att mottagarländerna respekterar hbtq-rättigheter. Att förebygga diskriminering i ursprungsländerna lyser med sin frånvaro i Bah Kuhnkes resonemang.

Vad gäller EU:s nya migrationspolitik beskriver Bah Kuhnke ”effektivitet” och ”återvändande” som något förkastligt. Det är en märklig uppfattning, som säger en hel del om Miljöpartiets syn på migrationspolitiken.

Annons

För det första är ett fungerande återvändande en grundförutsättning för en reglerad invandring: för att ett ja ska vara ett ja så måste ett nej också innebära ett nej. Den som fått sin sak prövad och saknar asylskäl ska därför återvända till sitt hemland.

Annons

Dessvärre är det dåligt ställt med detta idag. Endast runt en tredjedel av dem som fått avslag på sin asylansökan inom EU återvänder. Det är just denna situation som bidrar till att skuggsamhällen och integrationsproblem växer. Att EU:s nya migrationspakt bland annat fokuserar på att åtgärda detta är därför bra.

För det andra kan ett mer effektivt migrationshanteringssystem rimligen inte vara något dåligt. Snabbare, rättssäkra processer säkerställer att de som har asylskäl inte trängs undan av de som saknar rätt till asyl. På så sätt kan EU också bättre säkra skydd till exempelvis förföljda hbtq-personer eller utsatta kvinnor och barn. Idag utgörs majoriteten av de som söker asyl i EU istället av ekonomiska migranter, utan rätt till asyl.

Bah Kuhnke vill utmåla sin politik som mest human, men faktum är att det är just den politiken som driver fram mycket av det som är inhumant med migrationspolitiken: de farliga resorna över Medelhavet, kaotiska flyktingläger vid EU:s gränser och djup segregation i medlemsländerna.

Annons

Att fortsätta på det inslagna spåret med dagens illa fungerande migrationspolitik, som Miljöpartiet i huvudsak tycks vilja, hjälper därför ingen, inte heller hbtq-personer. Att fortsätta med ett alltför högt mottagande kommer också att spä på integrationsproblemen, vilket ökar otryggheten och riskerar att trycka tillbaka hbtq-rättigheter.

En fungerande och hållbar migrationspolitik, som också inbegriper att motverka grundorsakerna till migration, hjälper fler utsatta människor och bidrar till en lägre invandring till Sverige och Europa.

Annons

SKRIBENTEN

Tomas Tobé, Europaparlamentariker för Moderaterna.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy