Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skåne

Kvinnorna som föredrar att träna på gym utan män

Motion utan macho.

Tilling Träning i Helsingborg är ett gym för kvinnor som vill bli starka tillsammans. Utan att några män är med.

– Det är skönt att slippa en massa testosteron, säger Snezana Stanic, en av de som tränar där.

Sara Tilling visar vilka övningar kvinnorna som kommit för gruppasset på gymmet ska göra.

Bild: Göran Stenberg

Annons

Dörrarna står öppna till gymmet som ligger på en lite ovanlig plats. På Berga industriområde bland företag som säljer bilar, elartiklar och däck finns Tilling Träning i en lokal som tidigare använts som lager.

Nu är den inredd med träningsmaskiner. På golvet ligger hantlar, tyngder, kettlebells och så kallade slamballs.

– Hela kroppen ska få jobba. Men vi fokuserar inte på hur kroppen ser ut, utan på att den ska bli stark och att man ska orka att till exempel vara mamma. Vi har inte heller speglar eller fönster som man kan spegla sig i. De stjälper oftast mer än hjälper då det lätt blir en distraktion, säger Sara Tilling, gymmets ägare.

Rebecca Tiller med en av sina nio månader gamla tvillingsöner.

Bild: Göran Stenberg

Annons

Annons

Tio kvinnor har kommit för att delta i ett gruppass mitt på dagen. Några har sina barn med sig.

– Jag vill att det ska vara en familjär stämning, förklarar Sara Tilling.

Rebecca Tiller från Eket placerar sina nio månader gamla tvillingar Ludvig och Oskar på den gröna avlånga mattan bredvid träningsmaskinerna och rättar sedan till sitt randiga träningslinne.

– Jag känner mig mer bekväm för att det bara är kvinnor här och att det inte finns några speglar. Att man kan vara som man är utan att någon kollar in hur man ser ut. Och så är det underbart att man får ha barnen med sig, säger Rebecca Tiller som försöker komma hit ett par gånger i veckan.

Snezana Stanic, i mitten, är glad att slippa den machokänsla hon tycker finns på en del andra gym.

Bild: Göran Stenberg

Sara Tilling samlar gruppen och visar vilka övningar de ska göra. Åtta minuter på varje station, sedan ska den torkas av innan man fortsätter till nästa plats.

– Kom igen tjejer! säger hon och sätter på musik.

Hon började sin verksamhet som träningscoach 2013 med utomhusträning i Helsingborg för nyblivna mammor som kunde ta med sig barnen.

– Det var efter min andra graviditet. Jag hade tränat en hel del tidigare, men när jag fick barn kände jag att det inte fanns någon hjälp att få om hur man skulle göra. Man känner ju inte riktigt igen sin kropp efter en graviditet.

Barnen kryper omkring när mammorna styrketränar.

Bild: Göran Stenberg

Annons

En tid senare flyttade Sara Tilling sitt gym till Råå där alla kvinnor, inte bara mammor, var välkomna. När hon för drygt tre år sedan växte ur lokalerna öppnade hon verksamheten på Berga.

Annons

– Fler och fler kvinnor uppskattar att kunna träna utan att de får instruktioner från män som talar om hur de ska göra. Jag har själv råkat ut för det, en machokultur på gym med män som gärna vill ge tips. En gång fick jag till och med en utskällning av en man, säger hon och ler lite.

Sara Tilling kollar hur det går för kvinnorna i gruppträningen och hejar på dem. Ett av barnen skriker till i något som låter som glädjetjut. Ett annat kryper iväg på den gröna mattan, men blir snabbt upplockad av sin mamma som använder honom som vikt i en övning.

Hanna Widell kämpar på med en slamball. Hon har också sin son med sig till gymmet.

Bild: Göran Stenberg

Jessica Karlsson som har tränat för sig själv i ett hörn av gymmet stannar till när hon är på väg ut med sina tre barn.

– Jag är egenföretagare och har svårt att få barnvakt om jag vill träna. Men här kan jag träna och ha koll på dem. Jag tycker också det är skönt att här inte är några män. De som tränar lägger noll fokus på att suga in magen och att se snygga ut vilket man tyvärr kan se en del av på andra gym.

Hennes sjuåriga dotter Juni lyfter enkelt upp en tyngd på ett par kilo från en stapel på golvet.

– Det är kul att vara här och få kolla vad tjejerna gör, säger hon.

Juni har följt med sin mamma Jessica Karlsson till gymmet med de andra syskonen Ben och Alba.

Bild: Göran Stenberg

Annons

Snezana Stanic pustar ut efter gruppträningen. Hon har tidigare tävlat i crossfit, men tränar numera hos Sara Tilling tre-sex gånger i veckan.

– Det är roligare att träna med kvinnor. Män är ju bra, men det kan bli mycket machokänsla på gym med män. Här finns en annan sammanhållning. Det är skönt att slippa en massa testosteron, säger hon.

Annons

Sara Tilling flyttade sitt gym till Berga för drygt tre år sedan när hon behövde större lokaler.

Bild: Göran Stenberg

Sara Tilling är förvånad över att det inte finns fler kvinnogym. Hon får ibland frågan om hon inte kan öppna på fler ställen.

– Efterfrågan finns. Jag skulle egentligen vilja ha en halv lokal till här, men jag vill inte växa för mycket.

Faktum är att män inte är helt portförbjudna hos henne.

– Ibland kommer pappalediga hit med sina barn. Men de får inte vara med i gruppassen. De är bara till för kvinnor, säger Sara Tilling.

Andra gym för enbart kvinnor:

Skånebaserade gymkedjan Fitness24-seven har särskilda gym för kvinnor på 36 platser i Skåne.

Det rör sig om en avskild avdelning i anläggningen dit bara kvinnor har tillträde. Det är insynsskyddat och innehåller samma utrustning som finns i det allmänna gymmet, fast i mindre omfattning.

– Anledningen till att vi valt att ha en separat avdelning dit bara kvinnor är välkomna är helt enkelt på grund av den stora efterfrågan från våra kvinnliga medlemmar, säger Erik Magnusson, chef för Fitness24-sevens södra region.

Annons

De kvinnor som vill får också träna i det allmänna gymmet tillsammans med övriga medlemmar.

– Men många av våra kvinnliga medlemmar uppskattar möjligheten att få träna avskilt. Tack vare tjejgymmet öppnar vi även upp för träningsmöjligheter för kvinnor från andra kulturer, som i tjejgymmet kan träna utan slöja, säger Erik Magnusson.

Här är några andra gym/träningsstudios för enbart kvinnor i nord- och sydvästra Skåne:

• Aktiv kvinna, Malmö.

• Curves fitnessklubb för kvinnor, Helsingborg.

• Hälsoverkstan, Lund.

• Nordic Wellness, tjejavdelning på Svågertorp i Malmö.

• Qvinnlig form - träning och hälsa för kvinnor, Ängelholm.

Läs mer:

Forskare efterlyser mer fakta om träningens effekt på kvinnor

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy