Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lund

De efterlyser berättelserna om överlevarna som kom till Lund

Hur var det för alla de polacker och judar som ankom till Lund våren 1945? Elever på Katedralskolan efterlyser vittnesmål, både från överlevare och släktingar till dem.

Hanna Fagerberg, Rut Söderblom, Vidar Furtenbach och Alva Grufman vill dokumentera människors upplevelser vid ankomsten till Lund 1945.

Annons

Våren 1945 räddade Röda korset med hjälp av Folke Bernadottes vita bussar omkring 20 000 överlevare. Av dessa kom 2 000 människor i olika omgångar till Lund.

De tidigare lägerfångarna inkvarterades i Lindebergska skolan, Palaestra, Svaneskolan och Klosterskolan. Så småningom gjordes, på initiativ av lektor Zygmunt Lakociński, djupintervjuer med femhundra överlevare om deras upplevelser i nazisternas koncentrationsläger.

Annons

Annons

Men det finns fler berättelser om polackerna och judarna som kom till Lund. Det menar Vidar Furtenbach, Hanna Fagerberg, Alva Grufman och Rut Söderblom i årskurs tre på Katedralskolans historieprogram.

– Hur var det för dem att komma till Lund? Vi vill få kontakt med de människor som minns, eventuella överlevare från lägren men även med släktingar till dem. Även de som bara bevittnade deras ankomst till Lund skulle vi vilja få kontakt med, säger Vidar Furtenbach som också efterlyser bilder från tiden och händelsen.

Det insamlade materialet ska så småningom sättas samman i en utställning på Kulturen. Marcus Karlsson, historielärare, tror att elevernas möjligheter att hitta berättelser är bra.

– Jag vet att det finns släktingar till några av överlevarna här i Lund. Vi hoppas också kunna hitta några av dem som hjälpte till och tog hand om överlevarna när de kom hit, säger han.

Utställningen är tänkt att bli en resa, från tiden i förintelseläger till ankomsten i Lund.

– Vi vill kunna berätta hela händelseförloppet eftersom det inte har gjorts, säger Marcus Karlsson.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy