Annons

Annons

Reptilrazzian i Löberöd

Huvudmannen i reptilhärvan döms till fängelse

Mannen har handlat med mycket sällsynta djur och arrangerat smuggling av över 1000 geckoödlor. Allt nystades upp efter en razzia i Löberöd. Nu döms den 41-årige huvudmannen till två års fängelse.

Tidigt på morgonen den 22 mars 2018 slog polis och djurskyddsinspektörer till mot lokalen i Löberöd. Arkivbild.

Bild: Hussein El-alawi

Annons

En tidig morgon i mars 2018 slog polisen och länsstyrelsen till mot en fastighet i Löberöd. Bakom fönster som täckts med isolering mötte de över 800 djur, döda och levande, i alldeles för trånga utrymmen.

Tillslaget ledde till avslöjandet av en mycket omfattande verksamhet. Snart stod det klart att en 41-årig man var huvudperson i en stor smugglings- och affärsrörelse som han bedrivit från lokaler i Hörby, Malmö och Löberöd.

Flera försök har tidigare gjorts att stoppa mannens handel med sällsynta djur. Redan 2011 ertappades han med att importera djur från Tanzania i stor skala, men utan tillstånd. På en reptilmässa i Malmö ett par år senare sålde han A-listade sköldpaddor, visade länsstyrelsens tillsyn.

I Löberödslokalen fanns två dvärgkrokodiler samt marockanska dabbagamer. Båda arterna har den högsta skyddsklassen inom EU, olagliga att inneha om ägaren inte har ett så kallat Cites-intyg och kan bevisa att de importerats på laglig väg.

Bild: Pressbild Länsstyrelsen Skåne

Annons

Annons

Cirka 600 hjälmgeckoödlor hittades. Enligt åklagaren hade den åtalade hunnit sälja hälften av de insmugglade ödlorna på en djurmässa i Tyskland innan myndigheterna gjorde sitt tillslag.

Bild: Länsstyrelsen

I domen slås fast att 41-åringen har handlat med mycket sällsynta arter, klassade som A- eller B-listade enligt den så kallade CITES-förordningen. Åklagaren har kunnat visa upp över 70 av mannens annonser, som rört trädpytonormar, kobror, ödlor och utrotningshotade sköldpaddor.

Bland de mest skyddsvärda djuren, de A-listade, finns dvärgkrokodiler, grekisk sköldpadda och ökenvaran.

En stor del av bevisningen består av chattar från olika forum, där åklagaren menar att mannen agerat både köpare och säljare. Ett av de mer allvarliga fallen rör ett försök att köpa in 30-50 ungar av den starkt hotade ökenvaranen. 41-åringens begäran i chatten att djuren skulle vara ”fresh collected” anses vara bevis för att han ville få tag på viltfångade exemplar.

Annons

I domen, som kom på måndagen, döms 41-åringen till två års fängelse. De 68 artskyddsbrott, köp- och sälj-tillfällen, som kunnat konstateras bedöms samtliga som grova.

Annons

Mannen, som numera är skriven i Danmark, döms för djurplågeri, grovt artskyddsbrott, smuggling och brott mot djurskyddslagen.

Fakta

De här djuren hittades i Löberöd

Cirka 600 hjälmgeckos
53 st lädersköldpaddor
82 st dabbagamer
4 st rödögd bladgroda, 3 st trädgrodor
14 st diamantsköldpaddor
1 st (lace)varan
2 st dvärgkrokodiler
17 st större dabbagamer
27 st japalura tree dragon
5 st egyptiska kobror
5 st puffadder
Källa: stämningsansökan

Åklagaren har kartlagt den huvudmisstänktes resande under åren före tillslaget. Här syns ett stort antal resor till Marocko, men även till Thailand och Kambodja.

Men det enda fall av smuggling som ingår i åtalet genomfördes av mannens 42-årige medhjälpare. Han var även periodvis bosatt i lokalen i Löberöd och fungerade som djurskötare.

Medhjälparen reste till Agadir i Marocko på en smugglingsresa som åklagaren menar helt hade planerats av huvudmannen. Där levererade två marockanska män 1300 hjälmgeckoödlor till hotellet mannen bodde på.

Annons

Djurskötaren lade dem i tygpåsar och packade ner ödlorna, som bara väger några gram styck, i en vanlig resväska.

Medhjälparen döms också, för smuggling och djurplågeri. Men mannens straff, som motsvarar fyra månaders fängelse, omvandlas till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

Den misstänkte mannen har under hela utredningen nekat till anklagelserna. Han anser sig ha bedrivit en hobbyverksamhet med djur som ligger på nivåerna under de högsta skyddsklasserna.

Annons

De många chattarna som åklagaren hittat med olika köpare har rört förmedling av djur mellan köpare och säljare i Afrika och Asien, har 41-åringen uppgett.

I det åklagaren menar är en handskriven instruktion till medhjälparen ges noggranna anvisningar för hur han ska komma över ödlorna i Agadir. Här, punkt nio, med numret till ”Killen med gecko".

Annons

Kammaråklagare Christer Forssman kunde nöjt konstatera att tingsrätten sånär som på detaljer följde hans åtal.

Tidigare i somras föll en liknande dom i Borås, där en annan stor aktör fälldes. Christer Forssman hoppas att de båda målen ska väcka uppmärksamhet.

– Man har inte haft resurser att titta närmare på den här typen av ärenden tidigare. Nu när vi har gjort det har vi fått ett par domar som visar att det förekommer ganska stor mängd illegal handel.

I den stora utredningen berättar han att de även stött på ”seriösa” handlare som inte haft pappren i ordning för djuren de köpt. Han hoppas på större försiktighet framöver.

– Många gånger godtar man de handlingar man har, de så kallade härstamningsintygen som ska visa att djuren har ett lagligt ursprung. De handlingarna har man en tendens att inte kontrollera.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy