Annons

Annons

Lund

Oklart ansvarsläge efter godstågshändelsen vid Tetra Pak

Månader av utredning väntar efter att ett godståg rammat grindarna till Tetra Pak.

Tåget rullade vidare på måndagen.

Bild: Läsarbild

Annons

Det var under fredagseftermiddagen som ett godståg rammade grindarna till Tetra Pak i låg fart. Godståget, lastat med byggmateriel till arbetet med nya järnvägsbroar vid Klostergården, rullade in på ett gammalt industrispår till företaget.

Under färden dit revs plattor upp vid cykelövergångar och längre fram rensades de igenväxta spåren på gräs. Färden tog slut precis efter att tåget demolerat grindarna.

Ingen skadades och nu ska Trafikverket utreda olyckan.

– Det som gör att utredningen tar tid är att vi inte bara ska hitta hur ordergivningen har skett, utan även intervjua ett antal personer som sett alltihop, säger Bengt Olsson, Trafikverkets presschef.

Annons

Annons

Film: Anneli Lindstedt

Utredningen kommer att ta flera månader, enligt Trafikverket.

– Det enda vi vet är att tåget gått genom ett staket och stannat. Vi vet också att det kört långsamt. Varför beslutet togs att köra dit och ställa upp där, det måste vi göra ett antal intervjuer om innan vi vet.

Enligt Bengt Olsson går det inte att säga om det är lokförare eller trafikledning som gjort fel.

– Lokföraren har med säkerheten runt själva tåget att göra, men vilket spår tåget befinner sig på avgör trafikledningen. Det är mycket sällan lokföraren är ute och lägger om en växel. Det är en förlegad hantering som vi jobbat för att ta bort.

Annons

Är det manuell växling vid det spåret?

– Jag vågar inte svara på det för jag vet inte hur det ser ut på plats. Men det rör sig om ett spår där det inte varit verksamhet under ett antal år.

Plattorna revs upp inte långt från växeln men det var inget som fick lokföraren att stanna.

– Kommer man med ett flera hundra ton tåg märks det inte, säger Bengt Olsson.

Han känner till uppgiften att det stått en betongsugga vid en cykelövergång men vet inte om den flyttats.

Vid 17-tiden på måndagen kunde tåget rulla ut från området.

– Tåget har lämnat det spåret där det gick ur i helgen och har nu rullat bort och håller på att lasta av delarna till fyrspårsutbyggnaden, det är alldeles intill. Så det står där borta och håller på att lastas av, säger Bengt Olsson.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy