Annons

Annons

Ola Tedin

opinionLedare

Ola Tedin
Siktade på budbäraren – och sköt sig själv i foten.

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), vars pressis inte gillar långtidsarbetslöshetssiffrorna. Foto: Stina Stjernkvist

Annons

Att media ska kunna rapportera obekväm statistik är tydligen inte självklart för alla på regeringskansliet.

Tidningen GT/Expressen har bett arbetsförmedlingen ta fram statistik på vilka i Sverige som är långtidsarbetslösa. Resultatet redovisas i ett lika beklämmande som intressant reportage.

Där framkommer att hälften av Sveriges 190 000 långtidsarbetslösa är födda i länder utanför Europa.Till exempel somalier och människor som flydde Syrienkriget och som fortfarande efter åratal i landet inte har lyckats ta sig in på arbetsmarknaden. Hälften av dessa är fortfarande inskrivna på Arbetsförmedlingen, som vanligtvis inte redovisar varifrån och i vilka samhällsgrupper de arbetslösa finns att finna.

Annons

Tidningen redovisar också att samhällets kostnader för de långtidsarbetslösa kan vara så hög som 36 miljarder kronor per år.

Få kan tycka att vad GT/Expressen redovisar är särskilt uppmuntrande. Siffrorna säger ju trots allt att det finns stora grupper av människor i vårt land som inte släppts in på arbetsmarknaden.

Annons

Att arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks (S) pressekreterare nyligen greppade telefonen och sms:ade tidningen är därför inget konstigt. Det långa reportaget ger ju trots allt inblickar och väcker tankar som den ansvarige ministen säkert vill veta mer om.

Tyvärr var det inte det hennes medarbetare ville förmedla. Han avlossade istället ett slarvigt skott från höften mot tidningen och anklagade den för att "flörta med SD".

Att Sverige har förtvivlat svårt att integrera stora grupper av nyanlända är ett faktum. GT/Expressens framtagna statistik understryker åter allvaret och borde leda till omedelbar handling i stället för att kritisera att det rapporteras kring den i medierna.

Istället kom ett skott mot budbäraren. Som dessbättre träffade skytten själv i foten.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy