Annons

Annons

Ola Tedin

opinionLedare

Ola Tedin
Kinas ambassadör kan tacka yttrandefriheten för att han får säga vad han vill till oss.

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou har för vana att ta kritiska journalister i upptuktelse. Foto: Jonas Ekströmer

Annons

Kinas Stockholmsambassadör Gui Congyou är en välkänd besökare på utrikesdepartementet, UD. Sedan han påbörjade sitt uppdrag i Sverige 2017 hade han fram till i januari förra året varit uppkallad till Arvfurstens palats ett 40-tal gånger, vilket torde vara något av ett rekord i sammanhanget.

Men det har sällan varit fråga om några artighetsvisiter eller överläggningar kring gemensamma intressen våra länder emellan. För det mesta har det varit för att utrikesminister Ann Linde (S) velat markera mot hotfulla eller propagandistiska utfall mot journalister, företag, ja till och med mot riksdagsledamoter, på ambassadens hemsida.

Annons

Tankesmedjan Fri värld har därför gjort en välbehövlig och avslöjande sammanställning av den kinesiska ambassadens påtryckarverksamhet. Första rapporten kom i höstas och under tisdagen offentliggjordes granskning nummer två.

Annons

Uppenbarligen tog första granskningen skruv, för tisdagens rapport konstaterar att ambassaden ändrat strategi i sina försök att neutralisera den – välförtjänta – negativa publicitet som den kommunistiska diktaturen ständigt drar på sig. Den nya strategin har landat i att kontakta journalister, skribenter och andra kritiker direkt, vilket är en allvarlig upptrappning.

Den svenske journalisten Jojje Olsson har till exempel fått ta emot direkta hotelser för att han kritiserat olika företeelser på Fastlandskina. En riksdagsman från KD har uppmanats att dra tillbaka motioner som rör ärkefienden Taiwan. Skribenter som tar upp den fängslade Gui Minhai, förföljelsen av uigurierna, repressionen i Hong Kong eller om problematiken kring att ha elektronikföretaget Huaweis komponenter i 5G-nätet får räkna med att det dimper ner en sur uppsträckning i mejlboxen

Annons

Stormakten Kina jagar kritiska skribenter. Till sin hjälp har ambassaden vår självklara yttrandefrihet. Alltså just det de förvägrar sin egen befolkning.

Det hade varit skrattretande om det samtidigt inte hade varit så allvarligt.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy