Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skolan som lovade för mycket

Tareq Taylor lånade sitt namn till kockskolan som floppade

Flera årskullar blivande kockar har lockats till Hvilan Utbildning med löftet om en utbildning i toppklass. Men under tre års tid har eleverna bussats till ett lånat kök. Stjärnkocken Tareq Taylor lånade ut sitt namn till satsningen. Idag delar han elevernas besvikelse.

– När vi utformade utbildningen var det helt andra förutsättningar som målades upp, säger han.

Jonathan Johansson satt i gymnasiets elevråd, men berättar att man bara fick till något enstaka möte med skolledningen under de tre läsåren.

Bild: Lars Brundin

Annons

I februari 2018 gick Hvilan Utbildning ut med nyheten att skolan hade inlett ett samarbete med Tareq Taylor. Målsättningen: att starta upp två nya gymnasieutbildningar. Den ena en mer klassisk kockutbildning, den andra en specialinriktning på odling och gastronomi.

I ansökan till Skolverket skriver företaget: ”Speciallokaler för matlagning och -hållning kommer att uppföras enligt gängse lagar och bestämmelser.”

Både Skolverket och Skolinspektionen gjorde tummen upp. Undervisningen drog igång samma höst – utan kök. Sommaren 2021, när första årskullen tog studenten, var de utlovade lokalerna fortfarande inte på plats.

Fakta

Knoppades av från folkhögskolan redan 1958

Hvilan Utbildning AB har idag inget att göra med Hvilans Folkhögskola. Men det historiska ursprunget finns i Folkhögskolan Hvilan, grundad 1868 i Åkarp. Redan 1958 gick de två skolorna skilda vägar. Den ”lantmannaskola” som från början var en andra årskurs till folkhögskolan flyttade i samband med uppdelningen till nuvarande plats. Skolan ägdes fram till 2001 av dåvarande landstinget innan nuvarande ägare tog över.
Skolan ägs av trädgårdsbranschen, genom Gröna näringens riksorganisation, GRO. Medlemmar är företag inom odling, trädgård och plantskoleverksamhet.

2010 blev samma trädgårdsföretagare en del av det nybildade LRF Trädgård, men ägandet av skolföretaget stannade kvar hos GRO.

Omsättningen i företaget låg enligt senaste årsredovisningen på dryga 75 miljoner, nästan 40 miljoner lägre än toppåret 2018.

Källa: Wikipedia, Hvilan.se, årsredovisningar

Annons

Annons

Nyblivne studenten Jonathan Johansson summerar tre år på en gastronomiutbildning utan eget kök som:

– Värdelöst, jag har i princip inte lärt mig mycket.

Istället för undervisning på skolan har eleverna bussats fram och tillbaka mellan Hvilan Utbildning och Tareq Taylors restaurangkök på Kockeriet i Malmö för lektioner några förmiddagstimmar i veckan. Jonathan Johansson ser stora glapp i sin utbildning: lektionstid som gått till bussresor, att eleverna inte fått den vana och säkerhet i yrket som daglig övning ger.

– Alla kom dit för att bli lurade. De gör ju falsk marknadsföring. 

Tareq Taylor i arbete på Kockeriet. Här på en arkivbild tillsammans med Jimmy Brorsson.

Bild: Peter Frennesson

Bristen på utbildningslokaler är bara ett av flera problem.

Jonathan Johansson är också kritisk till att Hvilan Utbildning startar nya skolor och kurser, samtidigt som resursbrist har präglat hela hans utbildning.

Som exempel nämner han när trädgårdsläraren fick köpa in fröer för egna pengar.

– Om man har ont om budget, om det börjar gå dåligt. Då skaffar man väl inte tre nya skolor i Sverige? Det måste ju gå bra på första stället, för att det ska gå bra på nästa, säger Jonathan Johansson.

– Man känner sig oprioriterad. Vad gör vi här? De får pengar för att jag studerar här och ska lära mig grejer. Det var ju rakt av egoistiskt.

Jonathan Johansson såg många lärare sluta under sin gymnasietid. ”Alla bra lärare har nästan slutat nu. För de får bättre erbjudanden, de är duktiga lärare, de brinner för sina yrken.”

Bild: Lars Brundin

Annons

Liksom flera andra elever på Hvilan Utbildning berättar Jonathan Johansson hur utarbetade lärare tvingats täcka upp för varandra och undervisa flera årskurser samtidigt. Totalt räknar han med att ett tjugotal lärare kopplade till utbildningen har lämnat skolan under hans gymnasietid.

Annons

En av dem är restaurangläraren Johanna Sigreus, som anställdes hösten 2019 för att starta upp restaurang- och livsmedelsprogrammet för blivande kockar. Två år senare, när det utlovade utbildningsköket fortfarande inte var på plats, valde hon att lämna skolan.

– Jag fick inte det som jag kände krävdes för att ha förutsättningar att göra ett bra jobb, säger hon.

Hon menar att hon lyft problemen mot ledningen, men utan att få gehör i tillräcklig grad.

– Vi har fått trolla rätt mycket med knäna för att eleverna ska få det de ska ha i sin utbildning. De ska ju bli kockar. Jag vill ju att de ska komma ut med självsäkerhet, känna att de har fått grunderna och kan skapa sig en yrkesidentitet.

Elisabeth Broberg Lewén, Hvilan Utbildnings vd, har tagit emot elevernas klagomål om köket.

Även skolledningen anser att bygget av ett utbildningskök tagit för lång tid, men försvarar reservlösningen:

– Att få vara hos en stjärnkock kan ju inte vara så dåligt, det måste ju vara fantastiskt. Vi har fått vara i det köket, kunnat använda en modern restaurang med de faciliteter som finns där.

Annons

Elisabeth Broberg Lewén, här tillsammans med ordförande Eric Winding, anser inte att eleverna förlorat något på det lånade köket.

Bild: Lars Brundin

Elisabeth Broberg Lewén säger att alla involverade lärare fått de resurser som behövs för att genomföra gastronomi- och restaurangutbildningarna.

– Vi har flyttat kursmålen till en annan plats, det är enda skillnaden. Det är inte så att kvaliteten har varit sämre. Men om eleverna upplever det så beklagar jag, det får vi titta över. Det är mycket tråkigt att höra.

Till september har skolan utlovat att ett eget utbildningskök ska stå klart i lokalerna utanför Åkarp.

Tareq Taylor har inte varit involverad i kurserna på utbildningen. ”Det kanske jag skulle ha varit, det hade varit bättre. Nu blir det som att jag står och vinkar, säger Hej här finns en utbildning. Och så är kvalitetsinnehållet inte 100 procent säkrat.”

Bild: Peter Frennesson

Annons

Tareq Taylor har haft en övergripande roll som inspiratör för kockutbildningen.

Själv beskriver han hur han försökt ge Hvilan Utbildning de bästa förutsättningarna. Han har satt dem i kontakt med Grythyttans experter, hittat företag som tagit fram ritningar och offerter för utrustning till nya köket.

Beskeden han fick inför uppstarten var att köket skulle byggas direkt. När det inte heller var klart efter första läsåret sa han ja till att låna ut sitt restaurangkök, för att lösa ett akut problem för skolan.

– Det är inte speciellt roligt att höra att kritiken kommer men jag har varken befogenhet eller ekonomi att gå in på Hvilan Utbildning och bygga kök till dem.

Drivkraften för Tareq Taylor har varit att få fram en ny utbildning till en bransch som skriker efter kunnig personal, en som knyts ihop med rutinerade kockar. Men inte heller hans tankar om att ge eleverna mentorer har blivit verklighet.

Annons

– Jag kontaktade alla kollegor som jag jobbat med länge, alla sa ja. Men det har inte tagits om hand ordentligt.

Nu måste Hvilan visa att de menar allvar med satsningen, anser han.

– Jag är inte den som överger skeppet på grund av kritik. Det handlar om att ta till sig den, titta på det och ordna förutsättningarna som behövs. Det är inte svårare än så.

Hösten 2021 startar ännu en ny gymnasieinriktning på Hvilan utanför Åkarp. Den här gången med fokus på blivande djurskötare som vill jobba med sällskapsdjur.

Liksom i fallet med utbildningsköket är varken den utlovade tillbyggnaden som ska rymma boxar och rum för hundar eller det inhägnade träningsområdet på plats.

I ett mejl till Skolinspektionen från maj i år skriver skolans kvalitetsansvarige Patrik Nystedt att lokalerna ”kommer att färdigställas under läsåret 2021/2022”. Och blir de inte klara i tid har skolan redan en plan på plats: att bussa ut eleverna till olika hunddagis och uppfödare.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy