Annons

Annons

Malmö

Förgiftad fågelmat misstänks ha orsakat massdöd i Malmös parker

Hundratals fåglar har sedan juli hittats insjuknade eller döda i Malmös parkområden. Trots omfattande analyser har Malmö stad ännu inte hittat någon förklaring till massdöden. Både fastighets- och gatukontoret och Fågelskydd Spillepeng misstänker att en eller flera människor kan ha förgiftat fåglar.

Här flyter en av de minst 112 döda gräsänder som hittills har hittats i Malmö i sommar. Foto: Kenneth Bengtsson, Fågelskydd Spillepeng

Annons

Sommaren 2021 har, vad gäller Malmös parkliv, handlat väldigt mycket om fågeldöd.

De första larmen kom i början av juli. Sedan dess har det gått upp och ner, men fågeldöden har fortsatt. Totalt har Malmö stad fått larm om:

• 128 gräsänder. 16 av dem har tagits till fågelskydd Spillepeng för rehabilitering, ofta med goda resultat. Men minst 112 gräsänder har dött.

• 15 vitkindade gäss, varav en har överlevt efter rehabilitering.

• 3 viggar.

• En brunand.

• Tre sothönor.

• Tre skrattmåsar och en fiskmås.

– Vi är så klart väldigt oroade från vårt håll. Det här handlar absolut om en överdödlighet, säger ekolog Anna Hallengren på fastighets- och gatukontoret.

Hon arbetar med vattenvård och vattenkvalitet. Både dammar och kanaler har provtagits, utan att hitta något som avviker.

Massiva insatser har också satts in för att förbättra vattenkvaliteten, bland annat nya syreslingor i Slottsparken och ökat pumpflöde.

Annons

– Vi arbetar med alla de insatser vi kan, säger Anna Hallengren.

Döda fåglar har skickats till Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, men hittills utan att få svar.

Annons

I vintras slog fågelinfluensa till. Den stora dödligheten under sommaren skulle kunna förklaras av influensan.

En hel grupp döda gräsänder ligger och flyter sida vid sida med en kastad glasflaska vid Schougens bro i kanalen. Foto: Kenneth Bengtsson, Fågelskydd Spillepeng

– Det som talar emot det är att dödlighet har inträffat i ett ganska begränsat område. Det handlar om Slottsparken, kanalen och i viss mån Pildammarna, säger Anna Hallengren.

Sydsvenskan har det senaste halvåret skrivit många gånger om hunddåd i Malmö, när exempelvis bullar eller korvar har fyllts med häftklamrar eller glassplitter. Senast på tisdagen kom två nya larm. Polisen arbetar aktivt med att söka hundplågare.

Annons

I väntan på svar från SVA är en av Malmö stads misstankar att människor ligger bakom fågeldöden genom förgiftning, även om andra dödsorsaker också utreds. Förgiftningsmisstankar fanns även när 18 döda fåglar hittades i Rönneholmsparken 2019.

Annons

– Förgiftning finns definitivt på vår misstankelista. Jag tänker på allt som har kastats in i hundgårdar och jag tänker på att gräsänder dominerar i dödsstatistiken. Gräsänder brukar alltid komma snabbast när någon matar, säger Anna Hallengren.

De allra flesta fåglarna har hittats döda. Men det finns också enstaka exempel på fåglar som framgångsrikt har kunnat vårdas. Här tre gräsänder och en skrattmås som har förts från Malmö till Fågelskydd Spillepeng. Foto: Kenneth Bengtsson, Fågelskydd Spillepeng

Annons

– Problemet med en eventuell förgiftning är att giftet sprids ut snabbt i vattenmassan och är svårt att detektera.

Men Statens Veterinärmedicinska anstalt kan väl hitta gift i de döda fågelkroppar ni har skickat till dem?

– Exakt. Vi väntar med spänning och hoppas på att få entydiga svar efter de obduktioner som ska genomföras, säger Anna Hallengren,

Kenneth Bengtsson vid Fågelskydd Spillepeng har hämtat många av de döda fåglarna – och i flera fall framgångsrikt lyckats rehabilitera de sjuka eller förgiftade.

Kenneth Bengtsson på Fågelskydd Spillepeng har hämtat många av de skadade och döda fåglarna i Malmö. Så sent som på tisdagen hittade han två döda kråkor i Slottsparken som han misstänker kan ha förgiftats.

Bild: Sandra Henningsson

Annons

Han misstänker också att gift kan vara åtminstone en delförklaring.

– I dag hämtade jag två döda kråkor i Slottsparken. Där är förgiftning klart misstänkt. Det som talar emot gift är att vi har så få döda måsar. De brukar vara snabbt framme om någon matar, säger han.

Annons

Ekolog Anna Hallengren uppmanar privatpersoner som hittar skadade eller döda fåglar att kontakta Malmö stads kontaktcentrer via 040-341000 eller [email protected]

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy