Annons

Annons

opinion

Huvudledare
Ardalan Shekarabi förtidspensionerar arbetslinjen.

Detta är en huvudledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) öppnar för enklare förtidspension.

Bild: Erik Mårtensson

Annons

Ardalan Shekarabi (S) förtidspensionerar arbetslinjen.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) vill att det ska bli enklare att gå i förtidspension.

”De som varit med och byggt vårt land och lagt grunden för vår välfärd förtjänar också en trygg ålderdom”, sade Shekarabi i anslutning till presskonferensen under torsdagen där han presenterade förslaget.

Vad som numera går under benämningen särskild trygghetspension för äldre är vad som i dagligt tal brukade kallas för förtidspension. Till grund för den nya reformen är den utredning som regeringen tillsatte förra året om sjuk- och aktivitetsersättningen samt förmåner vid rehabilitering (SOU 2020:04), och som nu alltså blivit till ett skarpt regeringsförslag. Det innebär att särskilda regler för äldre i sjukersättningen ska införas, där hänsyn ska tas till den sökandes ålder till skillnad mot hur de nuvarande reglerna är utformade. I dagens regelverk görs ingen skillnad på om den som vill ta ut förtidspension är 30 eller 60 år gammal – trots att människor i den åldern har avsevärt olika ställning på arbetsmarknaden.

Annons

Annons

Som Ardalan Shekarabi påpekade har detta inneburit att många som får avslag på sin ansökan om sjukersättning i stället tar ut sin ålderspension i förtid, vilket leder till en lägre pension. Därför vill han införa en regel som gör att den som är minst 55 år ska kunna söka den särskilda pensionen inom ramen för sjukförsäkringen. Avgörande för att kunna åtnjuta förmånen blir arbetsförmågan i förhållande till arbeten den sökande har erfarenhet av eller andra lämpliga arbeten som finns tillgängliga, heter det i förklaringen på regeringens hemsida.

Kommunals Tobias Baudin var positiv till de ändrade reglerna. "Allra mest betyder det för den som jobbar och bär upp den svenska välfärden", konstaterade han nöjt i Sveriges radio.

Baudins förnöjsamhet är lätt att förstå. Idag är det främst kvinnor i offentlig sektor som sliter ut kroppen i tunga arbeten i vård och omsorg. Där har hans fackförbund fortfarande mycket att arbeta med tillsammans med arbetsgivare i kommuner och regioner.

Därmed inte sagt att ett förenklat förfarande att gå i pension i förtid är en optimal lösning. För systemet med förtida pensioner har systematiskt missbrukats och att öppna för förenklingar innebär ingen garanti för att det inte missbrukas.

Annons

Men kanske inte så mycket av individer – utan av ett system som under 1990-talet bollade människor mellan a-kassa, sjukpenning och förtidspension. Att det finns skäl att varna för att just den situationen faktiskt kan uppstå igen står också att finna i socialförsäkringsministerns egen försäkran till Ekot att reformen till största delen redan är betald eftersom det framför allt kommer "att ske en omfördelning inom systemet eftersom många i gruppen skickas mellan a-kassa och sjukpenning.”

Annons

Idag är omkring 260 000 individer förtidspensionerade i Sverige, mindre än hälften av toppnoteringarna under åren 2005-2006. Då riktade till exempel Riksrevisionen kraftig och välförtjänt kritik mot en arbetsmarknadspolitik vars åtgärder visserligen snyggade till arbetslöshetssiffrorna, men oåterkalleligt utestängde människor från arbetsmarknaden.

Förslaget från Ardalan Shekarabi innebär därför ett olyckligt avsteg från den arbetslinje som även regeringen Stefan Löfven hittills omfamnat. Den dissonans i de olika budgetförslag som nu börjar droppa in kan säkerligen till stora delar tillskrivas ambitionen att tillfredsställa såväl V som C, vars stöd regeringen är beroende av för att kunna få igenom sin budget till hösten.

Annons

Igår kom finansministern med försäkringar om skattesänkningar. Idag socialförsäkringsministern med löften om enklare förtida pension.

Räkna med att regeringen Löfven fortsätter att blanda och ge i budgetarbetet.

3/9 2021

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy