Annons

Annons

Annons

Annons

Vellinge

Öppningen skjuts upp – legionella i badhusets duschar

I måndags skulle badhuset Vanningen i Vellinge ha slagit upp portarna för allmänheten för första gången sedan i november förra året.

Men eftersom man bland annat funnit legionellabakterier i duscharna skjuts öppningen på framtiden.

Text: 

Duscharna på badhuset Vanningen är avstänga, eftersom man upptäckt legionellabakterier i vattnet.

Bild: Mats Amnell

Annons

I slutet av förra veckan pågick förberedelserna inför öppningen av badhuset. Bland annat togs vattenprover, både i bassänger och duschar.

Provsvaren visade på flera avvikelser, och beslut togs om att fortsätta hålla stängt för allmänheten.

I både bassänger och duschar visade proverna på förhöjda halter av potentiellt farliga ämnen som bildas när klor bryter ner organiskt material i vattnet. När man tog om proverna några dagar senare visade provsvaren dock grönt ljus.

Annons

Annons

De tidiga testerna indikerade också att det finns legionellabakterier i duscharna. Något som troligen orsakats av för liten omsättning på vattnet i rören under den långa period som badet hållit stängt.

Om bakterierna andas in efter att de pressats ur rören vid en dusch kan de orsaka allvarlig lunginflammation som kallas legionärssjuka, eller en mildare febersjukdom som kallas pontiacfeber.

– Vi har kunnat öppna för simskolan, men duscharna är avstängda, säger Rikard Karlsson, enhetschef som är ansvarig för kommunens badverksamhet.

Simskoleeleverna har fått instruktioner om att duscha hemma innan de kommer för att bada. Öppnar man upp för allmänheten medan duscharna är avstängda tror Rikard Karlsson att risken finns för mer smuts i vattnet eftersom alla inte har möjlighet att duscha innan bad.

Nu pågår arbetet med att få bort bakterierna. Hittills har rören till duscharna spolats med hett vatten. Nya provsvar väntas i början av nästa vecka, och de avgör om insatsen varit tillräcklig.

– I förlängningen kan vi tvingas göra en kemisk sanering, men där är vi inte än, säger Rikard Karlsson.

Så fort prover visar att legionellan är borta öppnar badhuset för allmänheten.

Annons

Annons

Till toppen av sidan