Annons

Annons

Malmö

Rekordmånga Malmöbor klagar på att luften luktar illa

Rekordmånga anmälningar, 62 stycken, har under ett dygn kommit in till Malmös miljöförvaltning om dålig eller kemisk lukt utomhus. Miljöförvaltningen arbetar sedan i april intensivt med att försöka hitta källan eller källorna till lukten som plågar Malmöborna.

Rekordmånga har den senaste tiden anmält att de är störda av lukten i Malmö. Larmen kommer från stora delar av staden, men miljöförvaltningen vet ännu inte om exempelvis industri eller båttrafik eller något annat ligger bakom.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Sydsvenskan har under våren och sommaren publicerat flera artiklar om den dåliga lukt som plågar inte minst boende i och runt Kirseberg.

I maj kunde Sydsvenskan berätta att doftproblemen, som har accelererat från april i år, gäckar miljöförvaltningen.

Miljöförvaltningen gör varje dag en postlista, där alla anmälningar av olika slag bokförs. På postlistan från onsdagsmorgonen, som gäller det senaste dygnet, fanns en rekordnotering.

På bara ett dygn hade det då gjorts 62 anmälningar om dålig lukt. Och anmälningarna kommer inte bara från Kirseberg, utan från stora delar av Malmö. Många beskriver lukten som diesel eller bränt gummi.

Annons

”Trots att alla fönster var stängda fylldes hela lägenheten av lukten och jag fick ont i huvudet”, skriver en Malmöbo som bor nära Carolikvarteren.

Annons

”Jag är väldigt orolig. Speciellt är jag orolig över att mina barn tvingas andas in detta!” skriver en kvinna vid Slussplan.

”I går kväll var ett tillfälle när hela Möllan luktade illa”, skriver en man vid Folkets park – som syftar på måndagskvällen.

Miljöinspektör Håkan Karlström vid Malmö stad säger att anmälningar har kommit även tidigare år, men att det har skett en kraftig ökning från april i år och att det senaste dygnet saknar motstycke.

Miljöinspektör Håkan Karlström på Malmös miljöförvaltning arbetar intensivt med de många anmälningar som kommer in.

Annons

– Det har varit jättemycket det senaste dygnet. Det har aldrig tidigare varit den här strömmen, säger han på onsdagskvällen.

Har luktproblemen blivit större, eller är det bara fler som anmäler?

– Det har hänt något, men vi vet inte riktigt vad. Det kan ha med vindriktningar att göra. Vi har haft ovanligt mycket nordlig vind. Vind från sydväst är annars vanligast i Malmö.

Annons

Många som skriver till er säger att de har stängt sina fönster och sin ventilation. Är det rätt?

– Man ska absolut stänga fönster och även ventilationen om det är möjligt. Det är svårt att ge andra råd. Jag förstår oron över en lukt som beskrivs som kemisk som man inte vet vad det är.

Ni på miljöförvaltningen vet inte heller vad som är källan?

– Nej. Det kan vara en källa eller en mix av olika källor. Vi har varit ute kvällstid och försökt att lokalisera. Jag var själv ute i oljehamnen i måndags kväll.

Det finns inga förklaringar i Malmös luftkvalitetsmätningar?

– Nej. Det har till och med varit bra siffror vad gäller mätningar. Det har i det avseendet varit en positiv utveckling jämfört med tidigare år.

Annons

Är du själv frustrerad över att källan till lukten inte är hittad?

– Ja. Jag vill hitta lösningar. Det är viktigt med öppenhet från både myndigheter och verksamhetsutvecklare så att vi får en lösning.

Vart ska Malmöbor skicka nya larm om illalukt?

– Då ska de mejla [email protected] och vara noga med att ange adress och tid. I bästa fall kan vi komma på direkten, säger miljöinspektör Håkan Karlström.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy