Annons

Annons

Coronapandemin

Elever i Vellinge får vaccinera sig på skolan – Lund och Malmö avvaktar

På flera håll i Skåne har gymnasieskolor öppnat för att elever ska få vaccinera sig mot covid på skoltid. Nu har Sundsgymnasiet i Vellinge beslutat att införa vaccination på skolan. I Malmö undersöker man också den möjligheten. På Lunds skolor avvaktar man och väntar på direktiv från regionen.

– Det är bra om det kan förenkla för elever som vill bli vaccinerade, säger Agneta Fredin, enhetschef vid centrala elevhälsan på Malmö stad.

”Det är inget tvång att vaccinera sig. Det är ett erbjudande till elever som vill vaccinera sig”, säger Sundsgymnasiets rektor.

Bild: TT

Annons

I Landskrona och Ängelholm har man beslutat att erbjuda gymnasieelever vaccination mot covid-19 under skoltid i skolan. Även i Svalöv erbjuds gymnasieelever att vaccinera sig på skoltid men i kommunhuset.

Svalövs kommunikatör Åsa Meierkord har tidigare sagt att det ska vara lätt att bara få det gjort.

Jonas Frankel, rektor på Sundsgymnasiet i Vellinge, har samma inställning och säger att han vill göra det han kan för att minska smittspridningen.

– Vi vill säkerställa att vi kan hålla öppet så länge som möjligt under hösten. Men det är inget tvång att vaccinera sig. Det är ett erbjudande till elever som vill vaccinera sig.

På måndag kommer Sundsgymnasiet att hålla ett första informationsmöte med eleverna och veckan efter rullar projektet igång.

– Vi har tagit kontakt med en vårdcentral som kommer till oss och så får eleverna föranmäla sig. Det är ett samarbete som vi har satt igång. Det påverkar inte vår ekonomi på något sätt så jag ser det bara som positivt, säger Jonas Frankel.

Annons

Annons

Malmö stad har också uppmärksammat konceptet, men ännu inte tagit något beslut.

– Det enda jag kan säga är att vi uppmärksammat att andra gör det och att vi ser över om det finns möjlighet att göra det i Malmö. Det gäller inom den kommunala gymnasieskolan, säger Agneta Fredin och fortsätter:

– Jag vet till exempel att det är viktigt att säkerställa att skolan inte utför någon form av påtryckning och att varje individ måste få bestämma själv.

I Lund har frågan tidigare varit uppe. I dagsläget finns det dock ingen plan på att erbjuda vaccin på skolorna.

– Vi har för flera månader sedan fått frågan av Region Skåne och som vi då ställde oss positiva till. Därefter har vi inte hört något mer om detta. Men elever som bokat en tid för vaccinering har alltid möjlighet att gå från skolan för att få sitt vaccin, säger Stefan Norrestam, utbildningsdirektör i Lunds kommun.

Veronika Demmer Selstam, samordnande skolsköterska i Lunds kommun, säger att de bestämt sig för att följa direktiv från Region Skåne.

– Det är ställningstagande som man ska ta hela tiden. Man har också pratat om huruvida elever ska få testa sig på skolan. För att kunna hålla någon form av linje följer vi direktiv från Smittskydd Skåne.

Annons

I ett mejl skriver Maria Landgren, vaccinationssamordnare i Region Skåne, att det är upp till skolan att avgöra när vaccinationen lämpligast kan ske.

.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy