Annons

Annons

Politik i Malmö

M-toppen Tegnhammar avgick inte från allt – så fortsätter han tjäna pengar

Malmös moderatledare Torbjörn Tegnhammar lämnade hastigt politiken sedan flera kvinnor vittnat om olämpliga agerande. Men trots avgången representerar Tegnhammar fortfarande alla Malmöbor i hamnbolaget CMP:s styrelse. Årsarvode: 140 000 kronor.

Torbjörn Tegnhammar lämnade hastigt Malmöpolitiken och Moderaternas partistyrelse sedan flera kvinnor anklagat honom för olämpligt agerande eller sexuellt ofredande.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Två veckor har gått sedan Torbjörn Tegnhammar fredagskvällen den 20 augusti hastigt valde att helt lämna politiken.

Han hade två dagar tidigare tagit timeout. Bakgrunden var anklagelser från flera kvinnor om olämpligt beteende. En kvinna polisanmälde honom för sexuellt ofredande, en utredning som lagts ner.

”Jag har i kväll meddelat kommunfullmäktigegruppen i Malmö, samt Moderaternas partiledning, att jag av omtanke om min familj och partiet väljer att omedelbart avgå”, skrev Torbjörn Tegnhammar på Facebook kvällen han avgick.

Annons

Annons

Sydsvenskan har sedan dess utan framgång aktivt sökt Tegnhammar för en kommentar.

Torbjörn Tegnhammar har ännu inte valt att närmare kommentera beslutet att lämna politiken. Och Sydsvenskan kan nu berätta att det beslutet inte gäller alla uppdrag där han representerar Malmöborna.

Bild: Patrick Persson

Två dagar efter sin avgång, söndagskvällen den 22 augusti klockan 22.18, skickade Torbjörn Tegnhammar sin formella avgångsansökan till Malmö stad.

”Jag begär härmed att entledigas från samtliga uppdrag i Malmö kommun, det vill säga: 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen, 2:e vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott, ledamot i kommunfullmäktige, ledamot i representationskommittén, ledamot i styrelsen för Malmö Stadshus AB samt ombud vid Skånes kommuners förbundsmöte.”

I det här mejlet ber Torbjörn Tegnhammar om att entledigas från ”samtliga uppdrag i Malmö stad”. Men det välavlönade uppdraget i Copenhagen Malmö Port nämns inte bland det Torbjörn Tegnhammar ska lämna.

Annons

Annons

Men det finns ett välavlönat uppdrag som inte nämns i mejlet.

Torbjörn Tegnhammar sitter sedan 2019 i styrelsen för hamnbolaget Copenhagen Malmö Port (CMP), som representant för Malmö stad.

Malmö stad äger 27,5 procent av CMP, som driver hamnarna i både Köpenhamn och Malmö liksom en kryssningskaj i Visby. Bland CMP:s övriga ägare finns Köpenhamns stad, den danska staten och privata investerare.

Malmö hamn drivs, liksom hamnen i Köpenhamn och en kryssningskaj i Visby, av Copenhagen Malmö Port AB (CMP).

Bild: Patrick Persson

Som delägare har Malmö stad rätt att utse två ledamöter i CMP:s styrelse. De två Malmövalda ledamöterna har som uppgift att företräda Malmö stad och Malmöbornas intresse i bolaget.

Formellt nominerar toppolitiker i kommunstyrelsens arbetsutskott de två ledamöterna. Men i praktiken får Malmös två största partier välja en ledamot var.

Annons

Socialdemokraterna har valt stabschefen Luciano Astudillo, som är vice ordförande i CMP. Moderaterna har valt Torbjörn Tegnhammar, som ordinarie styrelseledamot.

Annons

Till slut är det CMP:s bolagsstämma som klubbar styrelsen, grundat på nomineringarna från Malmö stad och övriga ägare. CMP:s nästa stämma är 1 juni 2022.

CMP:s kommunikationschef Ulrika Prytz Rugfelt kunde inte svara på om Torbjörn Tegnhammar lämnat styrelsen.

Bild: Peter Frennesson

Sydsvenskan frågade CMP:s kommunikationschef Ulrika Prytz Rugfelt om Tegnhammar lämnat CMP-styrelsen i samband med att han lämnade alla andra förtroendeuppdrag.

Hon svarade att hon inte vet - och hänvisade till den socialdemokratiska CMP-viceordföranden Luciano Astudillo.

Luciano Astudillo (S) är stabschef och högsta politiska tjänsteman i Malmö. Därtill är han vice ordförande i CMP:s styrelse.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Annons

”Jag föreslår att du kontaktar ordförande i CMP eller Moderaternas gruppledare”, skriver Astudillo i ett sms till Sydsvenskan.

Det gjorde vi. CMP:s danska styrelseordförande Claus Juhl svarar:

”Jag har ingen information om att Torbjörn Tegnhammar skulle ha lämnat styrelsen i CMP.”

Claus Juhl skriver också att Tegnhammar, liksom andra ordinarie styrelseledamöter i CMP, får en årlig ersättning på 140 000 svenska kronor. Den ersättningen är väsentligt högre än för styrelseuppdrag i vanliga kommunala bolag.

Sydsvenskan kontaktade Håkan Fäldt, moderat gruppledare och nyvald efterträdare till Tegnhammar som kommunalråd fram till jul.

Håkan Fäldt bekräftar att Tegnhammar sitter kvar i CMP:s styrelse.

– Det är bolagsstämman i ett aktiebolag som väljer styrelseledamöter. Så formellt kvarstår Torbjörn Tegnhammar till bolagsstämman i vår, säger Håkan Fäldt.

Moderaternas gruppledare och nya kommunalråd Håkan Fäldt menar att det inte är någon panik med att byta styrelseledamot i CMP.

Bild: Patrik Renmark

Annons

Annons

Går det inte att kalla till extrastämma?

– Jo, det kan man naturligtvis göra. Men varför skulle aktieägarna kallas till extrastämma? Det är ingen panik att byta styrelseledamoten i CMP.

Det betyder att Torbjörn Tegnhammar kan sitta kvar minst till i vår med ett årligt arvode på 140 000 kronor?

– Jag har ingen aning om vad arvoderingen är. Vi utser inte ledamöter på grund av arvode. Vi utser ledamöter när det är vakanser. Vakanser förutsätter att den nuvarande ledamoten avgår eller att hans period har gått ut. Malmö stad har formellt nominerat honom till och med bolagsstämman 2023.

Vet du om Torbjörn Teghammar tänker sitta kvar till bolagsstämman i vår, eller kanske ännu längre?

– Jag har inga kommentarer om vad jag och Torbjörn pratar om.

Borde han lämna styrelsen i CMP när han har lämnat politiken?

– Jag har inga fler kommentarer. Du får mig inte att säga mer. Jag konstaterar att han lämnat de uppdragen som Malmö stad utser. Jag har respekt för att han har gjort det.

Sydsvenskan har förgäves sökt Torbjörn Tegnhammar för en kommentar.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy