Annons

Annons

Annons

Lund

Så inreder man ett slott

Loppisfynd, lite galenskap och hårt arbete i ett halvår ska förvandla Häckeberga slott till en helt ny slags upplevelse. Tv-kändisarna Anna och Lars Norrman har precis kommit i gång.

Text

Anna och Lars Norrman med hundarna Helium och Juno ska göra om Häckeberga slott invändigt.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Det är inte varje dag man bestämmer sig för att inreda ett slott. Exakt hur det ska bli vet Anna och Lars Norrman ännu inte, men till våren ska det vara klart.

– Jag är ju lite galen när jag jobbar, när jag går in i ett projekt så måste jag få göra det som jag vill, annars kommer man inte fram hela vägen. Folk måste lita på mig, säger Anna Norrman.

Tillsammans med sin man Lars Norrman ska hon göra om Häckeberga slott utanför Genarp till en ny sorts upplevelse för hotell- och restauranggästerna. Det är inte direkt det första husprojektet paret tar i tu med – de har tillsammans gjort om ett tiotal lägenheter och hus och bland annat varit med i SVT:s realityserie Husdrömmar.

Annons

Annons

– Det här är mycket större, men vi har gjort många projekt och känner oss ganska trygga, säger Anna Norrman.

I slottsprojektet ingår förutom de allmänna utrymmen hela 27 gästrum som alla ska göras om.

– Alla rummen ska bli hundra procent olika. Det är jättekul. Vi vill inte bara köpa in samma sak till alla rum på löpande band, säger Lars Norrman.

Det här ska bli ett grönt rum med mycket växter, berättar Anna Norrman.

Bild: Ingemar D Kristiansen

En sak som inte behöver köpas in till de 27 gästrummen är nya tv-apparater. Även de gamla ska ut.

– Vi ska inte ha några tv på rummen. Man kommer hit för att njuta av naturen och lugnet, säger Anna Norrman.

I en av de tre salarna som ligger i rad på bottenvåningen med utsikt mot Häckebergasjön har Anna och Lars Norrman börjat samla loppisfynd som ska bli en del av den nya inredningen på slottet. Vid första anblick är det inte helt lätt att se hur de olika föremålen ska kunna samexistera.

Längs väggen reser sig en hög med stilrena designstolar. På golvet står några märkliga ställningar i bronsliknande metall med rovfågelfigurer högst upp. Det är underställ till små glasbord, berättar Lars Norrman.

– I fel miljö ser de helt hiskeliga ut, men i rätt miljö kan det bli riktigt vackert. Vi letar efter unika saker som kan tillföra något. Det kan vara saker som ingen annan vill ha.

Ska alla föremålen hänga ihop på något sätt?

– Ja, till slut gör de ju det. Det är alltid svårt att se från början. Anna är ju extremt duktig på att få saker att hänga hop. Jag kan tvivla ibland, men det funkar alltid i slutändan.

Annons

De två matsalarna ska få olika inredning och färgskala, berättar Lars och Anna Norrman.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Exakt hur den färdiga inredningen kommer att se ut är långt ifrån klart, möblerna saknas än så länge, men Anna Norrman har redan en klar idé om vilken atmosfär de tre rummen ska ha.

– Det här första blir ett grönt rum med väldigt mycket växter och grejer. Det andra rummet får en romantiskt franskt tapet och längst in kommer det att bli ganska mörkt och murrigt. Varje rum får egen karaktär. På något sätt kommer de att hänga ihop, men det kommer att bli en upplevelse att gå in i varje rum.

Slottet ligger på en ö i Häckebergasjön.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Att renovera ska inte behöva betyda att man river ut det gamla och byter ut allt, säger Anna Norrman, och pekar på den bruna heltäckningsmattan i rummet längst in.

– Många kastar ut så mycket, jag tror på att göra om det som redan finns på stället. Den här mattan exempelvis, jag kanske inte hade valt den, men den är av bra kvalitet och den går att göra fin igen. Så nu ska vi jobba utifrån den.

Mattan får bestämma färgskalan i hela rummet. Gamla strukturtapeter kan få vara kvar om de är i bra skick, men de kan få ny färg. I en av de två matsalarna har man redan testat olika färger på tapeten.

Färgprover på tapeten i en av de två matsalarna.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Att renovera ett slott och samtidigt hålla koll på en bed and breakfast i Danmark är mer än ett heltidsjobb för två personer. Därför måste Lars och Anna Norrman anlita hantverkare för en del av arbetet, exempelvis golvslipning och målning.

Men de ska också bjuda in intresserade att bo på slottet och hjälpa till med renoveringen, berättar Anna Norrman.

Annons

– Vi kommer att ha något som kallas för work days. Vi gjorde det med vårt ställe i Danmark och det var jättepopulärt. Alla rummen går ju att bo i, och de som vill kan komma hit, bo och äta med oss, vara med en sväng och måla ett rum eller något.

Ett av gästrummen i slottets huvudbyggnad. Här ska takmålningarna bevaras men tapeten måste troligen bytas ut. Tv-apparaten ska bort och möblerna ska också bytas.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Fakta

Häckeberga slott

Häckeberga slott är beläget på en ö i Häckebergasjön strax söder om Genarp i den sydligaste delen av Lunds kommun. En borg anlades här redan under medeltiden. Borgen moderniserades på 1530-talet, brändes ner 1678 under skånska kriget, men byggdes om.

Borgen revs slutligen på 1800-talet för att ge plats för det nuvarande slottet i fransk renässansstil, uppfört efter ritningar av Helgo Zettervall 1872–75.

En stor del interiören förstördes i en brand 1960. Sedan 1994 drivs slottet som restaurang och konferenshotell.

Källor: Ne.se, Hackeberga.se

Läs mer: Par från Husdrömmar tar över slott i Lund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan