Annons

Annons

opinion

Huvudledare
Ju fler som tar vaccinet desto fler kan gå på show.

Detta är en huvudledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Carola Häggkvist vill gärna börja uppträda inför fulltalig publik igen.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Artisten Carola Häggkvist gjorde ett oväntat inhopp i coronadebatten under fredagens sändning av P1-morgon. Bakgrunden var ett frustrerat inlägg på Instagram om situationen för artister och andra nöjesarrangörer. "Det kokar på insidan av mig när jag hör om den oerhört tydliga orättvisan och inkonsekvensen från regeringen", skrev den folkkära artisten.

Den direkta anledningen till hennes utbrott var att den pågående bokmässan tillåts släppa in omkring 2 000 besökare. Hon själv menade att hon på grund av pandemirestriktioner har tvingats uppträda för så pass få som 50 personer och var klart frustrerad inför att man i hennes bransch fortfarande är begränsade till en publik på maximalt 300.

Jämfört med mässhallens 2 000 tillåtna besökare och de bortåt 15 000 personer som på plats såg Sverige besegra Spanien i herrarnas VM-kval i fotboll är det lätt att förstå att artisten och hennes kollegor anser sig förfördelade. Coronarestriktionerna må vara milda och förlåtande jämfört med situationen i många andra länder där full lockdown ofta har varit påbjudet, men inkonsekvens och otydlighet finns fortfarande efter över 18 månader av pandemi.

Annons

Annons

Själv vill Carola Häggkvist att ett coronapass införs, helst i morgon. Men på den punkten fick hon bara delvis positivt gensvar av socialminister Lena Hallengren (S). Även om ministern i samtalet med artisten i radio medgav att hon skulle kunna tänka sig ett eventuellt vaccinpass under speciella omständigheter, så ansåg hon att det är viktigare att minska smittspridningen och minska trycket på vården.

Vilket borde vara en korrekt prioritering. Ett coronapass visar att bäraren är fullvaccinerad och det är trots allt rimligare att se till så att så många som möjligt och så fort som möjligt får sitt vaccin. Inte att skapa regler som skiljer på vaccinerade och ovaccinerade.

För smittspridningen finns fortfarande ute i samhället. På Ringsjöskolan i Höör upptäcktes under fredagen ett 50-tal konstaterade fall av corona sedan terminsstarten och skolan ska nu dela upp undervisningen i tid och rum för att häva spridningen. På flera gymnasier, bland annat Per Braheskolan i Jönköping, återgår man nu till distansundervisning efter smittutbrott i samband med skolstarten.

Annons

En diskussion huruvida även Sverige, som sista land i Norden, ska börja vaccinera gruppen 12–15 år är också under uppsegling. Det kan hända att även den yngsta gruppen i sinom tid behöver skydd – det kan redan människor som tillhör riskgrupper i den åldern få idag – men fokus bör trots allt läggas på de unga vuxna där smitta fortfarande sprids, som till exempel i gymnasierna och högskolan, där nollning och andra aktiviteter skapat oro för ökad smittspridning.

Annons

Bästa sättet att hantera detta är givetvis att så fort som möjligt klara av vaccineringen även av de unga vuxna. Det är förfärande nog fortfarande så att många av de med svår covid som behöver intensivvård är ovaccinerade – och av dessa återfinns tyvärr även personer som valt att avstå från att skaffa sig skydd mot viruset.

Många delar Carola Häggkvist frustration inför begränsat antal som kan gå på konserter och teaterpjäser. Coronapandemin har drabbat nöjes-, restaurang- och besöksnäringarna hårt och självklart ska dessa få komma igång så fort som det går.

Nu fick hon inte gehör för sitt krav på vaccinpass, men Carola Häggkvist kan själv hjälpa pandemibekämpningen en smula på traven. Det är många som vill lyssna på henne. Om hon och hennes artistkollegor uppmanade dem som fortfarande inte tagit sprutan att göra det så fort som möjligt ökar chansen att fler så småningom kan gå och se dem uppträda.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy