Annons

Annons

analysSvensk politik

Olle Lönnaeus
Magdalena Andersson vill klämma åt fuskare – en reform som alla gillar

Det här är en analys.

Magdalena Andersson – fyra S-distrikt plus SSU har nominerat henne.

Bild: Pontus Lundahl / TT

Annons

Fem partidistrikt plus ungdomsförbundet SSU har nu nominerat Magdalena Andersson.

Allt tyder på att hon blir Socialdemokraternas nya partiledare och Sveriges första kvinnliga statsminister.

På en pressträff på måndagen presenterade hon en ”ny statlig offensiv mot fusk och välfärdsbrott”.

Men ännu är hon inte redo att uttala de magiska orden: Jag tar jobbet!

”Jag har inget mer att säga. Processen är igång ...”

I pengar räknat är den budgetsatsning Magdalena Andersson lade fram inte så stor: 200 miljoner satsas på en ny myndighet som får i uppdrag att samordna kontroll och utbetalning av statliga bidrag.

Desto viktigare är symboliken.

Absolut ingen – från vänster till höger – har några invändningar mot att regeringen tar i med hårdhandskarna mot folk som fuskar till sig pengar ur välfärdssystemet.

Annons

Ett inte oväsentligt faktum för en regering som måste få med sig både Vänsterpartiet och Centern för ett få igenom den budget som läggs om ett par veckor.

Hela 18 miljarder kronor betalas årligen ut ur välfärdssystemen på felaktiga grunder, sa Magdalena Andersson. En stor del är överlagt fusk, ofta kopplad till organiserad brottslighet.

Annons

Förutom den nya myndigheten ska befintliga myndigheter skärpa kontrollen av företag, i allt från krogbranschen till transportsektorn, som misstänks fuska med skatter och regler.

”Det här paketet kommer att leda till fler razzior på våra byggarbetsplatser och restauranger”, sa Magdalena Andersson.

Tidigare har hon aviserat att statsbudgeten den 21 september kommer att innehålla reformer för hela 74 miljarder kronor.

Sverige är på god väg att återhämta sig från pandemin. Tillväxten i ekonomin är god. Men för att pressa ner arbetslösheten behövs en fortsatt expansiv politik, är hennes budskap.

Rent strategiskt behöver Socialdemokraterna det rekordstora reformutrymmet. Centerns Annie Lööf vill se skattesänkningar och Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar vill se stora offentliga satsningar på vården och skolan som finansieras med skattehöjningar.

Annons

Med rejält med pengar i bakfickan har Magdalena Andersson möjlighet att tillfredsställa dem båda.

I förra veckan föreslog hon sänkt inkomstskatt får låg- och medelinkomsttagare – vilket Centern välkomnar och Vänsterpartiet kan köpa.

Och att klämma åt bidragsfuskare har som sagt ingen något emot.

På måndagen stod det klart att ytterligare två S-distrikt nominerat Magdalena Andersson till Stefan Löfvens efterträdare. Därmed har fem distrikt gjort det: Skåne, Värmland, Fyrbodal (Bohuslän och Dalsland), Skaraborg och Halland. Dessutom vill ungdomsförbundet SSU se henne som partiledare.

Annons

Inget distrikt har fört fram någon av konkurrenterna.

Därmed tyder allt på att den budget som finansminister Magdalena Andersson nu filar ihop – blir den som statsminister Magdalena Andersson går till val på 2022.

Läs mer: Storfavorit att styra Sverige: Hård, hetsig – och rödare än sitt rykte

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy