Annons

Annons

Ola Tedin

opinionLedare

Ola Tedin
Märta Stenevi drömmer och önsketänker.

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Märta Stenevi drömmer utopiska MP-drömmar.

Bild: Stina Stjernkvist / TT

Annons

Utopier och önsketänkande politik passar bättre i opposition. Se bara på Miljöpartiet. Väljarstödet för regeringens juniora partner är på god väg att malas ner av trycket mellan verklighetens krav och den socialdemokratiska regeringsmaskinen.

"Så mycket. Dels måste klimatarbetet skalas upp, vi måste komma fortare framåt. Men ingen får komma i kläm". Så svarar Miljöpartiets Märta Stenevi i en intervju i Svenska Dagbladet på frågan om vad hon vill med sin och sitt partis politik.

Men hennes beundransvärda optimism skaver. Inte för att hon tror att Sverige kan ta emot fler flyktingar – för det kan vi sannolikt, förutsatt en hel del annat först blir bättre. Utan för att påståendet inte verkar ha följts upp av en problematiserande fundering kring den erbarmligt illa fungerande integrationen – så fin på papperet, så misslyckad i verkligheten. Lite som den steneviska politiken i stort.

Annons

Den regering som hon själv sitter i har genomfört en mängd miljö- och klimatpolitiska reformer som ligger långt fram internationellt och har utan knot skrivit på internationella klimatavtal inom EU:s och FN:s ram. För Märta Stenevi är det emellertid inte tillräckligt. Hon vill verka för ett klimatneutralt "nettosamhälle" redan 2035, om 14 år. Miljöpartiet vill också ha en nationell ”koldioxidbudget” som ska ange hur mycket varje del av samhället kan släppa ut, alltså någon slags klimataktivistisk planekonomi. Att det är väldigt långt dit skyller hon på de andra partierna. Det är nästan som om hon satt i opposition och inte i regeringen.

Annons

Samtidigt brottas hennes språkrörskollega Per Bolund (MP) med att försöka förklara hur man ska kunna lösa den politiska tvisten med Centerpartiet kring strandskyddet och skogsägandet, två frågor som måste finna sina svar i den kommande höstbudgeten men där MP och C står på ljusårs avstånd. "Vi måste sätta oss ned och lyssna på varandra", sade Bolund till SVT:s Agenda under söndagskvällen.

Gott så. För frågorna måste lösas för att få igenom en S-MP-budget. Och det brådskar, den 21 september ska regeringens budgetproposition ligga på riksdagens bord.

Annons

Men konflikten är svårlöst. Trots omkring 4800 kilometer kust, det tiodubbla om stränderna vid rikets alla sjöar och vattendrag räknas in, insisterar MP på att inga lättnader för nybyggen och verksamhet ska tillåtas vid vatten. Att det går färre än 26 svenskar per kvadratkilometer Sverige gör liksom ingenting.

Likaså med skogen. Reglerna för Natura 2000 på Gotland har stoppat Cementas betongtillverkning och Per Bolund tycker att det är dags för byggbranschen att bygga mer och större i trä. Hur nu det ska gå till när hans parti samtidigt vill hindra skogsägare från att avverka timmer är svårt att greppa.

Annons

Därvid ger heller inte intervjun i SvD med Märta Stenevi någon vidare vägledning.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy