AnnonsKraftringen

Sommaren förlängs med miljövänlig krogvärme

Svala augustikvällar får känslan av tropiska nätter med hjälp av miljövänlig teknik med anor från 1800-talet. De gamla gasledningarna som förr i tiden lyste upp Lunds lanternor används nu för att värma uteserveringarna på Mårtenstorget. Men numera kan man få förnybar biogas i stället för fossil energi i ledningarna, berättar Johanna Nielsen Pontusson på Kraftringen.

– Vi vill bidra till ett attraktivt, levande centrum och samtidigt förbättra arbetsmiljön för de som jobbar i krogbranschen, säger hon.

Fossildriven gasolvärme – som ofta används på krogarnas uteserveringar – är något av en miljöbov. Fossil energi eldas, samtidigt som tunga gasolbehållare kräver lastbilstransporter. Ett smartare sätt att få värme till uteserveringar är att leda biogas direkt från ledningar under mark, något som krögarna på Mårtenstorget i Lund nu kan göra tack vare ett samarbetsprojekt mellan Kraftringen och Lunds kommun.

Det är delar av det gamla stadsgasnätet som har funnits i Lund sedan 1800-talet som nu används till att dra gas till restaurangerna på Mårtenstorget, förklarar Johanna Nielsen Pontusson som arbetar som produktägare för Kraftringens gasnät.

– Det är en stor fördel att få gas direkt från en ledning i marken i stället för att använda gasoltuber som man tidigare gjort. Biogasen är förnybar och är både klimatvänligare och säkrare att hantera, säger hon.

Visionen om en mer attraktiv och levande stadskärna ledde till att Kraftringen i diskussion med Lunds kommun bestämde sig för att försöka återanvända gasnätet inne i Lunds centrum som togs ur bruk på 1970-talet. Ledningarna har renoverats genom så kallad relining.

– Att använda delar av det gamla nätet håller kostnaderna nere. Det är betydligt billigare att renovera än att lägga nya ledningar i marken, säger Johanna Nielsen Pontusson.

Även för krögarna blir det en kostnadsbesparing, samtidigt som de slipper att hantera propangas och tunga gasoltuber.

Projektet på Mårtenstorget har varit i gång sedan förra hösten. Nu tittar Kraftringen och Lunds kommun på möjligheterna att fortsätta utvecklingen av gasnätet i andra delar av Lunds centrum.

– Vi ser gärna att vi bygger ut nätet ytterligare. Att ha värme direkt från ledningar i marken skapar bättre förutsättningar att sitta ute vilket förlänger utesäsongen för krögarna. Inte minst gör det centrum ännu mer attraktivt och inbjudande, säger Johanna Nielsen Pontusson.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan