Trafikverket gör i år rekordmånga avstängningar i tågtrafiken i Skåne. I höst är fyra stora banarbeten föremål för längre trafikstopp.
• På sträckan Malmö-Lund släpptes trafiken under måndagen på igen efter nio dygns trafikstopp. Två nya broar är nu på plats vid Klostergården i Lund.
• Samtidigt stoppades tågtrafiken på sträckan Helsingborg-Ängelholm. Den är i gång igen först den 14 november. Under tågstoppet görs flera arbeten för att omvandla Sveriges tätast trafikerade enkelspår till dubbelspår.
• Också på sträckan Hässleholm-Kristianstad-Bromölla stängdes all tågtrafik på måndagen. Under sex dygn ligger tågtrafiken nere för underhållsarbeten.
• På sträckan Ystad-Simrishamn stoppas all tågtrafik i mer än fyrtio dagar från den 30 oktober. Ystad bangård byggs om. En mötesstation och mötesspår byggs i Gärsnäs.
Annons
Annons
Dessutom planerar Trafikverket för kortare tågstopp i höst på sträckorna Malmö-Lomma-Kävlinge, Hässleholm-Åstorp-Helsingborg och Malmö-Trelleborg.
Under avstängningarna sätter Skånetrafiken in ersättningsbussar. Det ger fler byten och längre restider för den som reser kollektivt.
Vid sidan av höstens alla banarbeten har Trafikverket tidigare i år stängt av tågtrafiken på vissa sträckor i Skåne för underhållsinsatser.
Längst avstängning drabbade Västkustbanan, som var stängd på sträckan Helsingborg-Kävlinge-Lund fram till den 31 januari sedan Trafikverket i all hast tvingats byta dålig räls.
Därmed kommer tågen i Skåne under 2021 att ha stått stilla i totalt 158 dygn vid fem större banarbeten. Så långvariga nerstängningar har inte tågtrafiken i Skåne drabbats av tidigare.
Tågexperten Per Corshammar var på 1990-talet underhållsansvarig på Banverket i södra Sverige och är kritisk till tågstoppen.
– Det är bra att järnvägen rustas upp, men tågstoppen kostar orimligt mycket pengar. Trafikverkets metodik för järnvägsupprustning stämmer inte med de krav som marknaden bör ställa, säger han.
Enligt Per Corshammar delar Trafikverket upp stora järnvägsprojekt i onödigt många etapper. Han jämför dubbelspårsutbyggnaden Helsingborg-Ängelholm med motsvarande bygge Kävlinge-Lund på 1990-talet och med kommande modernisering av järnvägen Ringsted-Roskilde.
– Danskarna byter sina spår på två månader, utan att trafiken påverkas som i Skåne. I Sverige avviker järnvägsbyggnationen kraftigt från hur det går till i Danmark och ute i Europa, säger han.
Annons
Under 2022-23 får skånska tågresenärer räkna med nya stopp längs samma sträckor som i år.
Annons
• På sträckan Malmö-Lund ligger tågtrafiken nere i tio dygn under september 2022. Tågen ska då bort från tillfälliga dubbelspår och flyttas över till nya fyrspår fram till Flackarp. Nya stationer tas då i drift i Arlöv, Åkarp och Hjärup.
• På sträckan Helsingborg-Ängelholm stoppas tågtrafiken i 71 dagar – under tjugo dagar i april, under 51 dagar från juni till augusti.
• På Österlenbanan stoppas tågtrafiken under hösten 2022 för att nya spår i Gärsnäs och Simrishamn ska kopplas in. De spåren har då stått oanvända i nästan ett år.
– Anledningen till detta är att bygghandlingarna för signalsystemet ännu inte är klara, säger Jan Källqvist, projektledare på Trafikverket.
Per Corshammar ser den förseningen som kapitalslöseri.
– Det är ju helt galet att låta en investering ligga till sig ett år. Det tyder på dålig planering, säger han.
– Om Gärsnäs legat i Danmark hade hela projektet tagit åtta månader. Dessutom hade trafiken varit igång hela perioden.
Även under 2023 planerar Trafikverket för längre trafikstopp.
Tågtrafiken Malmö-Lund stängs nio dygn när fyrspåret Flackarp-Klostergården tas i bruk.
På sträckan Helsingborg-Ängelholm blir det 97 dagars trafikstopp under 2023. Först under 27 dagar i mars-april och därefter under 70 dagar från september till december.
Trafikverkets mediekommunikatör Sara Lindström säger att Trafikverket alltid gör avvägningar mellan totalstopp och dess påverkan på gods- och persontrafik.
– Den planeringen har inte ändrats i förhållande till tidigare sätt att arbeta, säger hon.