Annons

Annons

opinionLund

Aktuella frågor
”Säg nej till det politiska prestigeprojektet att försöka göra Lund till kulturhuvudstad.”

När det kommer till att lägga skattepengar på politiska skrytprojekt kommer Malmö alltid att vinna över Lund. Därför säger Centern nej till att Lund ska försöka bli kulturhuvudstad, en huvudlös satsning, skriver Inga-Kerstin Eriksson och Camilla Ländin från Lundacentern.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Centerpartiet vill hellre se att Lunds kommun använder de pengar som värdskapet för ett kulturhuvudstadsår kostar på att förstärka den ordinarie kulturverksamheten i hela kommunen, skriver artikelförfattarna.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

En majoritet av Lunds partier har beslutat att kommunen åter igen ska planera för att kandidera till europeisk kulturhuvudstad 2029. Centerpartiet anser inte att detta är ett respektfullt sätt att hantera kommuninvånarnas intresse och resurser och har därför röstat emot förslaget. Det kommer vi att göra även när beslutet om ansökan ska tas.

Coronapandemin har påverkat livet för de flesta Lundabor och det har särskilt märkts på kultursidan. Bristande intäkter och svårigheter att genomföra evenemang har gjort att kommunen fått gå in med stora satsningar för att upprätthålla de verksamheter som vi alla värnar om. Detta har lett till att kultur- och fritidsnämnden har fått göra av med mycket mer pengar än vad som finns i deras budget. Det kommer att krävas prioriteringar och ett strategiskt arbete för att kunna återgå till en budget i balans.

Annons

I detta läge beslutade sju partier (S, M, L, MP, FNL, V och KD) att starta en förstudie för en ansökan för att bli Europas kulturhuvudstad 2029. Den planerade kostnaden för Lundaborna blir 100 miljoner kronor. Förutom det planerar man att regionen och staten ska gå in med 250 miljoner kronor om det nu skulle bli Lund som ”vinner”.

Annons

Vilka är då våra närmaste konkurrenter? Redan 2019 gick Malmö ut och berättade att staden vill kandidera. Det vi ser framför oss är att två närliggande skånska städer nu ska tävla om vem som kan göra den dyraste och mest uppseendeväckande satsningen. Centerpartiet i Lund inser att i en tävling om vem som kan lägga mest skattemedel på politiska skrytprojekt så kommer Malmö alltid att vinna över Lund. Region Skåne kommer dessutom med all säkerhet inte att ge stöd till någon av städerna under tiden de tävlar mot varandra.

Förra gången Lund ansökte om att bli kulturhuvudstad var inför året 2014. Den satsningen gick inte vägen, istället blev det Umeå som vann. Kostnaden för Lundaborna blev 42 miljoner kronor och många sårade egon. Det är kanske dessa som söker återupprättelse nu, genom att göra samma sak en gång till?

Centerpartiet vill hellre se att Lunds kommun använder de pengar som projektet kommer att kosta på att förstärka den ordinarie kulturverksamheten i hela kommunen, till exempel aktiviteter på biblioteken, Lov i Lund och utomhusbio på somrarna. Vi tror att de boende såväl i Lund som i de yttre tätorterna och däremellan kommer att få bättre nytta av lokala satsningar än av större jippon som ska locka till sig nationella och internationella turister. Dessutom har Lundaborna fantastiska möjligheter att kunna dra nytta av den satsning som vår grannstad Malmö ändå kommer att göra.

Annons

Annons

Den 29 september kommer kommunstyrelsen att fatta beslut om Lund verkligen ska ge sig in i denna huvudlösa satsning. Centerpartiet kommer att rösta nej. Hör av er till era lokala partiföreträdare för att få veta hur de kommer att ställa sig.

SKRIBENTERNA

Inga-Kerstin Eriksson (C), kommunalråd i Lunds kommun

Camilla Ländin, kretsordförande för Centerpartiet i Lund

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy