Det är en grandios plan som presenteras för kommunstyrelsen i Malmö idag, onsdag. South Ocean Festival ska bli en ny årlig rockfestival med internationella världsnamn och hoppas locka 15 000 besökare till Sibbarp redan den 28 maj nästa år. Men målet är 30 000 besökare om några år.
Simon Andersson är Malmömusikern som gjorde sig ett namn när han slog igenom i USA för 7–8 år sedan. Priset för bästa countrylåt på Hollywood Music in Media Awards följdes upp av spelningar och uppmärksamhet i Nashville. Men när hans management i USA ”ballade ur”, så försvann det momentum Simon Andersson hade på andra sidan Atlanten. Och i Sverige hade han svårt att få musikkarriären att lossna.

Simon Andersson.
Annons
Annons
Men sedan 2015 har han haft en idé som utvecklats till en vision som nu är ett färdigt koncept för Malmöpolitikerna att ta ställning till: South Ocean Festival.
– Vi siktar på att skapa Öresundsregionens bästa musikupplevelse med en internationell, osvensk feeling, säger Simon Andersson.
Konceptet ser ut så här:
Den 28 maj nästa år ska cirka sju artister uppträda på en eller två scener på festivalområdet i Sibbarp. Området ligger mellan campingen, skejtparken och Strandhuset i Sibbarp ungefär. Av de sju artisterna ska åtminstone två vara på hög internationell nivå, medan de andra fem kan vara nationella och lokala akter. Bokningsbudgeten ligger på nästan åtta miljoner kronor. Det ska också vara mycket fokus på mat och dryck från det lokala näringslivet. Och framför allt tänker de långsiktigt och vill skapa en årlig festival.

En visionsbild av festivalområdet för South Ocean Festival.
Vad är det för festival vi pratar om?
– En bred och folklig rockfestival. Vi siktar på att ha några av världens största namn, säger Simon Andersson.
Han kan inte nämna några namn för ännu finns inget färdigbokat, men rent musikgenremässigt säger han att festivalen kan innehålla allt mellan Aerosmith och Norah Jones.
På onsdagen ska kommunstyrelsen i Malmö ta beslut till en ansökan om 500 000 kronor i stöd för infrastruktur i att få festivalen få plats. Utöver det finns även en ansökan om 1,75 miljoner som sedan ska betalas tillbaka om festivalen når över break-even. Då finns det isåfall en återbetalningstrappa på hur mycket som ska betalas tillbaka.
Annons
Annons
Enligt ansökan ligger break-even på att man lyckas sälja 8 542 biljetter. Säljer man 10 procent mer än så ska 437 500 kronor av 1,75 miljoner betalas tillbaka – säljer man 40 procent mer ska hela summan betalas tillbaka.
Är det kommunala stödet en förutsättning för att South Ocean Festival ska bli av?
– Ja, det skulle jag säga. Inte minst för att det är symboliskt viktigt att vi har staden med oss och signalen det skickar till andra, säger Simon Andersson.
Och det ser ut att gå vägen för kommunstyrelsens arbetsutskott hade ärendet uppe häromdagen och sade ja.
– Det hoppas jag verkligen. Vi har krigat mycket för detta, säger Simon Andersson.
Malmös näringslivsdirektör Micael Nord tycker att South Ocean Festival är ett spännande nytt evenemang som har ambitionen att växa årligen.
– Placeringen av festivalen bidrar till att göra Malmö till en kustdestinationsstad. Vi hoppas att de som reser hit för festivalen stannar i Malmö längre, säger Micael Nord.
Simon Andersson menar att Sibbarp är en utmärkt festivalplats. Inte bara för att den är praktisk ur festivalarrangemangssynpunkt.
– Det är också för att det är en vacker plats med bron i bakgrunden. Jag tror att det kan bli en snackis i musikbranschen, säger Simon Andersson.
Senaste gången gräsytan i Sibbarp var föremål för en stor internationell musikfestival var 1998 då KB arrangerade Brofästivalen med artister som Bob Dylan, Lou Reed, The Cardigans, Jesus & Mary Chain, Lisa Loeb med flera. Det slutade dock inte så väl.
Annons

Bob Dylan när han spelade på Brofästivalen 1998. Foto: Sydsvenskan.
Första dagen kom bara 4 300 besökare och när tvådagarsfestivalen var sammanräknad innebar den en förlust på runt 2,5 miljoner kronor.
KB:s Totte Lundgren kallade det i efterhand för ett ”idiotiskt projekt”.
När han idag får höra om planerna vill han inte säga mer än:
– Det är friskt vågat. Jag får säga lycka till, säger Totte Lundgren.