Annons

Annons

Annons

Uppror på överförmyndaren

Nytt larm inifrån överförmyndaren: ”Värre än någonsin”

De ska skydda utsatta Malmöbor men hinner inte granska deras gode män och förvaltare i den takt som lagen kräver. Nu fortsätter personalflykten från överförmyndaren.

Text

Personalflykten fortsätter från överförmyndaren i Malmö.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Förra året sade fjorton anställda upp sig från överförmyndaren i Malmö, flertalet i protest mot ledningen och den dåliga arbetsmiljön, visade Sydsvenskans granskning.

Sedan dess har stämningen på arbetsplatsen blivit bättre. Men strömhoppen fortsätter. Fem anställda har sagt upp sig under 2021. Och fler är på väg bort, enligt uppgifter till Sydsvenskan. En extrem arbetsbelastning anges som huvudsaklig orsak.

Annons

En av dem som aktivt söker andra jobb säger:

– Det är en trevlig och familjär arbetsplats, men stressen tar kål på folk.

Överförmyndaren är en tillsynsmyndighet vars viktigaste uppgift är att granska att gode män och förvaltare följer lagen och hanterar sina huvudmäns ekonomi på ett korrekt sätt.

Men hittills i år har myndigheten bara hunnit granska 800 av de 2500 årsräkningar som lämnades in i början av året. Det är tusen färre än vid samma period förra året då myndigheten fick kritik från länsstyrelsen. Årsräkningar ska granskas inom sex månader.

Annons

– Det är värre nu än någonsin tidigare. Vi hinner inte med det dagliga arbetet och måste istället släcka eldar överallt, säger en anställd till Sydsvenskan.

En anledning till att granskningarna släpar efter är att nästan alla på arbetsplatsen är nyanställda. En annan att överförmyndaren oftare gör noggrannare granskningar, som tar längre tid.

Rebecca Bichis är avdelningschef på Arbetsmarknads- och socialavdelningen.

– När ni uppmärksammade oss på att det fanns brister i ärenden som vi borde ha sett fattade vi beslut om att göra fler fördjupade granskningar än vi tidigare gjort, säger avdelningschefen Rebecca Bichis.

Det finns pengar avsatta för att anställa fler handläggare, men rekryteringen har gått trögt, fortsätter Rebecca Bichis.

– Nu är det stort fokus på att rekrytera nya handläggare. Den nya enhetschefen är bara några dagar in i tjänsten men har redan påbörjat detta, säger hon.

Annons

Flera anställda som Sydsvenskan pratat med beskriver den ansträngda situationen som en ond cirkel. Ju fler som slutar, desto högre blir arbetsbördan för de som är kvar. En inte obetydlig del av arbetstiden går dessutom till att prata i telefon med upprörda gode män som inte fått sina arvoden eftersom deras räkenskaper inte hunnits granskas.

De försenade granskningarna har också skapat oro bland politikerna. M och C kallar situationen för alarmerande i en skrivelse och kräver att förvaltningen framöver uppdaterar nämnden vid varje sammanträde.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan