Annons

Annons

11 september

Attacken mot tornen var nyblivne brandmannens allra första utryckning

Terry Rivera var så ny som brandman att terrorattackerna mot World Trade Center 2001 blev hans allra första utryckning. Han är en av många som inför tjugoårsdagen återvänder till minnesplatsen.

Terry Rivera gjorde sin första utryckning den 11 september 2001.

Bild: Pontus Höök

Annons

Bombhunden Cosack avbryter sitt nosande för en kisspaus. Det sker på behörigt avstånd till platsen där World Trade Center-tornen rasade med tusentals människor i kontoren. Inför lördagens tjugoårsceremoni präglas minnesplatsen av säkerhetsarbete.

Bombhunden Cosack tillhör de många som skannar The Memorial Plaza inför tjugoårsdagen av terrorattackerna 11 september 2001.

Bild: Pontus Höök

Annons

President Joe Biden ska inviga ceremonin. Men i centrum står de 2 753 människor som miste livet i attackerna 2001 och de sex offren för bombattacken 1993. Deras namn ska läsas upp av anhöriga.

Annons

Högtalare sätts upp inför ceremonin på lördag då namnen på dem som dog kommer att läsas upp.

Bild: Pontus Höök

Till området kommer nu många som upplevde attackerna på nära håll. En av dem är Los Angelesbon Terry Rivera. Vi möter honom vid ingången till hans gamla arbetsplats: FDNY Ten House, brandstationen på Liberty Street närmast World Trade Center-kvarteren. Han har en tid att passa men vill ändå berätta en kort version av sin historia.

Han var 29 år och nybliven brandman den tisdagsmorgon då passagerarplanet Flight 11 som kapats av terrorister styrdes in i den norra World Trade Center-skyskrapan på andra sidan gatan.

Annons

– Jag var en rookie. Det var faktiskt min första utryckning, berättar han.

Han var egentligen på väg att gå hem för dagen vid explosionen. Istället blev han del av ett arbetslag som kallades in i det södra tornet för att försöka rädda liv. Men vid en avgörande tidpunkt fick han uppdraget att hjälpa en skadad person på gatan. När byggnaden rasade befann han sig utomhus och kunde söka skydd.

Annons

– Mina kollegor dog, säger han och gör en liten gest mot ett minnesmärke på brandstationens yttervägg som porträtterar sex män.

Terry Rivera var brandman på FDNY Ten House som ligger närmast World Trade Center. Märket bakom honom är en hyllning till hans kollegor som dog.

Tiden efter att tornen med sina 110 våningar fallit samman arbetade Terry Rivera för att hitta överlevande och röja upp. Luften var tjock av rök och damm, och senare visade det sig att många räddningsarbetare tagit skada. För dem som dött i sviter av skadorna finns särskilda minnesmärken. Terry Rivera tvingades så småningom sluta jobba.

Annons

– Jag fick astma och gick i förtidspension 2007.

Att han skulle få ersättning var inte självklart. Lagen som möjliggjorde kompensation och sjukvård för dem som drabbats av sjukdomar efter räddnings- och uppröjningsarbete gällde bara några år efter terrorattackerna.

Efter protester från lobbyorganisationen Feal Good Foundation har tidsgränsen förlängts. Räddningsarbetarnas kamp stöttas av komikern Jon Stewart som 2019 höll ett uppmärksammat tal om frågan i kongressen.

Annons

– Jon Stewart kämpade för oss. Jag är tacksam för det, säger Terry Rivera.

Många andra räddningsarbetare strider ännu för ersättning.

Minnesmärkesbassängerna som bär namnet ”Reflecting Absence” sänker sig ned i marken som stora fotavtryck från tvillingtornen. Längs insidorna strömmar vattenspel som glittrar i solen och dränker en del av larmet från gatorna omkring. På bassängkanterna är namnen på dem som miste livet inristade.

Vid den södra bassängen står Nellie Leavitt. Hon ingår i ett sällskap från Salt Lake City. De är på besök i New York och tar tillfället i akt att hedra minnet av en väninnas make som dog i attackerna.

Nellie Leavitt återberättar hur väninnan fick ett telefonsamtal från sin man som satt på jobbet i det södra tornet när det norra tornet hade rammats. Han anade inte då att nästa krasch skulle komma 17 minuter efter den första.

Annons

– Han ringde för att säga att han var okej.

Annie Mertlich och Nellie Leavitt med dottern Carmen och sonen Lennox besöker minnesplatsen The Memorial. De hedrar minnet av en väns man som dog i terrorattackerna.

Bild: Pontus Höök

Annons

Nellie Leavitt sörjer att tonläget i den amerikanska samhällsdebatten har hårdnat under de tjugo år som passerat sedan attackerna.

– När det hände var vi enade. Nu har det blivit en sådan politisk splittring. Det känns som att allt som sägs missförstås. Det gäller både politiker och andra.

Hon besöker minnesplatsen med sin sexåriga dotter Carmen och tioåriga son Lennox. För de kommande decennierna, när barnen växer upp, hoppas hon på en mjukare stämning.

– Jag önskar att människor respekterar varandras åsikter och sätt att leva.

Annons

Fakta

Tysta minuter under minnesceremonin

Under minnesceremonin bryts uppläsningen av namn för tysta minuter som markerar viktiga tidpunkter.

8.46. Tyst minut över hela staden för att markera tidpunkten då det kapade planet Flight 11 träffade det norra tornet.
9.03 Tyst minut för att markera tidpunkten då det kapade planet Flight 175 träffade det södra tornet.
9.37 Tyst minut för att markera tidpunkten då det kapade planet Flight 77 träffade Pentagon.
9.59 Tyst minut för att markera tidpunkten då det södra tornet rasade.

10.03 Tyst minut för att markera tidpunkten då det kapade planet Flight 93 havererade i Shanksville.
10.28 Tyst minut för att markera tidpunkten då det norra tornet rasade.

Fakta

2 977 människor dog i terrorattackerna

Terrorattackerna mot USA den 11 september 2001 krävde 2 977 människors liv.

19 kapare tog över fyra passagerarflygplan. Två styrdes in i World Trade Centers 110 våningar höga tvillingtorn i New York. Ett styrdes in i försvarshögkvarteret Pentagon i Virginia. Ett fjärde plan kraschade utanför Shanksville i Pennsylvania. Detta plan tros ha varit riktat mot Vita huset i Washington DC.

I New York dog 2 753 människor, inräknat passagerarna på planet. I Pentagon dog 184. I planet som havererade dog 40 passagerare. Bland de döda finns hundratals brandmän, och även poliser, som ryckte ut i räddningsaktioner.
På tjugoårsdagen på lördag besöker president Joe Biden alla minnesplatserna.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy