Annons

Annons

Annons

Annons

Kävlinge

Byggboom i Stationsstaden gör det rörigt i trafiken

Kävlinges nya stadsdel är fortfarande en byggarbetsplats. Nu byggs det mycket på en och samma gång, och kommunen flaggar för upp till två år med trafik som måste ledas om.

Text: 

Trafiken styrs nu om och begränsas för att hålla cyklister och bilister undan från byggtrafiken i Stationsstaden. Arkivbild från april.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Det nya medborgarhuset har börjat ta form intill järnvägen. Samtidigt byggs kommunens nya badhus, ett p-hus och en ny etapp radhus. Ett flerfamiljshus ligger också i startgroparna.

I samma veva ska gator färdigställas, med stensättning, skyltar och gatubelysning.

– Under tiden vill vi hålla den tunga trafiken avskild från de oskyddade trafikanterna för att minimera risken för tillbud, säger kommunens projektchef Niclas Jensen.

Därför styrs bil- och cykeltrafiken om och begränsas på flera gator i Kävlinges nya stadsdel.

Nu är exploateringstakten hög i den del av Stationsstaden som ligger närmast järnvägen, påpekar Niclas Jensen. Tung trafik koncentreras dit.

Annons

Annons

– Den period som ligger framför oss är hektisk eftersom det är mycket som sker på en liten och samlad yta. Det kommer att vara byggnation i Stationsstaden under en lång tid framöver, men förhoppningsvis då mer utspritt så att det inte blir samma punktbelastning, säger han.

Kommunen varnar för att framkomlighet och parkeringsmöjligheter kommer att påverkas i upp till två år framåt.

I perioder kommer gator att behöva stängas av helt. Skyltar i området ska informera och leda trafikanterna rätt.

– Det kommer att ske etappvis. Just nu har vi många tunga transporter i området, men allt eftersom byggnationen färdigställs blir det mindre påverkan. Det är svårt att säga exakt eftersom vi inte råder över exploatörernas byggtakt.

Kan omledningen av trafiken spilla över på andra delar av Kävlinge centrum?

– Vi har hänvisat trafiken till våra större gator just för att vi inte ska få in trafiken i de andra centrala delarna. Vi vill ha trafiken samlad på väg 104 och Västra långgatan.

Kommer de som redan bor i området att störas av ljud från byggena när så mycket händer samtidigt?

– Det är ganska ofrånkomligt att det kommer att låta från en stor exploatering, vissa kan säkert uppleva det som störande. Men vi försöker göra vad vi kan för att minimera problemen, till exempel genom avstängningarna och genom att minimera trafiken.

Annons

Fullt utbyggt kommer området att rymma ungefär 1400 bostäder.

– Vi är hoppfulla över att kunna hålla den här exploateringstakten och färdigställa en jättefin stadsdel, med bra möjligheter för alla generationer som ska bo där, säger Niclas Jensen.

Fakta

Ökad byggtrafik leder om trafiken

• En trafikomläggning har nu påbörjats och beräknas pågå i mellan 18 och 24 månader.

• Gator som påverkas är främst: Expeditionsgatan, Ångloksgränd, Drömgatan, Signalgatan, Stationstorget.
• Det är också sedan i somras och fortsatt under hösten begränsad framkomlighet på: Banvaktsgränd, Tågmästargatan, Grindvaktsgatan, Bagagegränd, Signalgatan och Bistrogränd.

• Avstängningar sker i etapper. Skyltar i området informerar om vad som gäller.

Annons

Annons

Till toppen av sidan