Bakom en sliten företagsbyggnad på Industrigatan i Malmö står klädcontainrar på rad. Drygt tjugo gröna kärl, många tidigare märkta med namnet Elia, en ideell förening med adress i byggnaden.

Den ideella föreningen Elia samlade in kläder för att ge till välgörenhet – men uppfyllde inte kraven på 90-konto. Nu har verksamheten gjorts om till ett vinstdrivande företag.
Bild: Dan Ivarsson
Elia var tillsammans med Folkhjälpen och God Ande några av de aktörer som hade flest klädcontainrar utplacerade runtom i Skåne utan tillstånd. Det handlar om en verksamhet värd många miljoner kronor.
Elia skaffade efter starten 2016 ett 90-konto och skrev på sina containrar att de använde gåvorna för att hjälpa människor "som lever under kritiska levnadsförhållanden”.
Annons
Men Elia fick snabbt påstötningar från Svensk Insamlingskontroll, som håller i 90-kontona. Föreningen uppfyllde inte kraven för att behålla 90-märkningen. På tre år samlade föreningen in drygt en miljon kronor, men allt slukades av verksamheten.
Annons

I början av sommaren stod rader av containrar märkta med den ideella föreningen Elias namn vid lokalerna på industrigatan. Nu har många av dem märkts om med dekaler från Sweden Textil Recycling.
Bild: Bengt Arvidson
Under 2021 tog nystartade aktiebolaget Sweden Textil Recycling (STR) över Elias verksamhet. Bakom fastigheten på Industrigatan, bas för både Elia och STR, finns flera skåpbilar som tidigare tillhört Elia. Klädcontainrarna intill märks numera med STR:s logga innan de körs ut till insamlingsställena.
Samir Al-Assaf är tidigare ordförande och kassör i Elia, numera styrelseledamot i STR. Sydsvenskan har upprepade gånger ställt frågor till honom.
Han hävdar att han inte har tid att svara muntligen. Och säger i skrivna svar att Elia visst gav pengar till välgörenhet och menar att föreningens revisor gjort fel i sin rapportering.
Han skriver: ”Medias häxjakt på min person resulterade i en förtroendekris i föreningen och de övriga medlemmarna i styrelsen ville inte längre associeras med Elia och klädinsamling.”

STR hävdar att de som skänker kläder till bolaget gör ett ”smart miljöval”. Men företaget berättar inte vart kläderna tar vägen.
Bild: Dan Ivarsson
Sydsvenskan har i en rad artiklar visat att det saknas kontroll över klädinsamlingsbranschen. Det är omöjligt att säkerställa hur mycket kläder en organisation samlar in, vart kläderna tar vägen och hur mycket pengar det ger.
Eftersom STR startades under 2021 har de ännu inte lämnat någon årsredovisning. I sin marknadsföring framhåller bolaget hur miljömedvetna de är och att de vill bli ”Sveriges ledande företag inom återvinning av textilier” och ”ligga i framkant” i sitt miljöarbete.
Annons
Annons
På de gröna dekalerna står att den som skänker kläder till STR gör ett ”smart miljöval”.
Numera nämns ingenting om välgörenhet – STR är vinstdrivande och vinsten ska gå till aktieägarna. Kläderna ”säljs vidare till sorteringsanläggningar”, som väljer ut vad som går att sälja och vad som går att återvinna.
Samir Al-Assaf svarar i mejl att sakerna ”säljs till olika företag i Polen”. Mer än så vill han inte säga.
För att undersöka vad STR faktiskt gör med gåvorna till bolaget stoppade vi före sommaren ner en gps-sändare i fickan på ett par svarta jeans. De placerades i STR:s insamlingskärl vid Coop-butiken på Videdal i Malmö.
Sändaren låg still i flera dagar innan kärlet tömdes. Några veckor senare visade signalen att den körts till Polen.
Sista livstecknet kom från ett buskage bredvid motorvägen tolv mil sydost om Warszawa, nära gränsen till Ukraina, något som verkar vara en dumpningsplats.
Samir Al-Assaf hävdar att han inte vet något om detta, och säger att sändaren kan ha stulits.

Här slutar spåren efter de kläder vi skänker till STR: ett buskage bredvid motorvägen mellan Warszawa och Lublin i sydöstra Polen. Foto: Google Maps
Att kläderna hamnar i Polen verkar alltså stämma. Men vart, till vilken anläggning och hur de sedan hanteras får den som lägger kläder i containern i Malmö inte veta.
När vi frågar varför det inte står något om det på insamlingskärlen svarar Samir Al-Assaf att företaget nu ska "tydliggöra detta på vår hemsida".

På Major Nilssonsgatan i Malmö står två av de containrar där Sweden Textil Recycling sysslar med klädinsamling utan tillstånd.
Bild: Dan Ivarsson
Annons
Efter Sydsvenskans granskning av de ljusskygga klädinsamlarna har både Lund, Malmö och andra skånska kommuner börjat rensa bort insamlingskärl som har stått olagligt utplacerade på kommunens mark.
Annons
Men våra kontroller visar att STR har kvar flera kärl ute.
• Vid en biltvätt på Major Nilssonsgatan i Slottsstaden.
• I korsningen Sallerupsvägen – Dammstorpsvägen. Företaget Poolkemisten, som hyr marken, har inte gett tillstånd.
”Dessa containrar har vi försökt att bli av med sedan de ställdes där. Försökt nå företagen utan framgång och även pratat med myndigheterna angående hur vi kan bli av med dem" skriver Jenny Johnsson på Poolkemisten i ett mejl till Sydsvenskan.
Samir Al-Assaf hävdar att bolagets chaufförer gjort fel och skriver ”De kommer att plockas bort denna vecka”.
Även kommunala bostadsbolaget MKB har kärl från STR på sin mark.
– Vi har inte sett det som ett större problem tidigare, men ni på Sydsvenskan har uppmärksammat oss på att det kan finnas oseriösa aktörer på marknaden, säger MKB:s kommunikationschef Margaretha Söderström.
Nu ska bostadsbolaget ta fram riktlinjer för att få bort oönskade kärl.