Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Vandalisering på lekplatser

Oklart när Sollekplatsen kan öppna igen – tornet har utgått ur sortimentet

Den eldhärjade Sollekplatsen byggdes i samband med Bo01. Efter några år flyttades den till Varvsparken. I somras brann den stora solkupolen. Men tornet går inte att beställa längre och nu väntar en lång process innan lekplatsen kan öppna igen.

– Jag fattar inte varför folk vandaliserar hela tiden, säger Andrea Blaskovits som är på lekplatsen tillsammans med barnbarnen Alicia och Milea Szilágyi.

Andrea Blaskovits besöker Sollekplatsen i Västra hamnen tillsammans med barnbarnen Alicia och Milea Szilágyi.

Bild: Maria Lovén

Annons

I Malmö finns ett tjugotal temalekplatser som är unika och speciellt utformade. En av de första var Sollekplatsen som ritades till boutställningen Bo01. När sen stadsdelen Västra hamnen växte fram flyttades lekplatsen till Varvsparken.

Flera gånger har lekplatsen vandaliserats och två gånger har bränder förstört stora delar. Sommaren 2020 brann den 25 meter långa hängbron. Den är fortfarande inte uppbyggd men snart kan återuppbyggnaden påbörjas. I början av juli brann lekplatsen igen. Då förstördes det stora tornet med en solkupol och rutschkanorna. Men att bygga upp det igen kommer ta tid – leverantören har inte kvar tornet i sortimentet.

Annons

Annons

– Det blir lite att börja om från början med hur ska den byggas upp. Om det är en större ombyggnad kanske vi behöver göra en upphandling och då tar det betydligt längre tid, säger Lars Johansson, enhetschef på fastighets- och gatukontoret.

Lekplatsen är i vanliga fall välbesökt. Nu, trots en varm sensommareftermiddag, är det glest med besökare.

– För små barn är det ganska okej här men inte för de äldre barnen, säger Andrea Blaskovits som är på plats med sina barnbarn.

Veronica Jensen besöker ofta Teaterlekplatsen. Idag är hon på plats med barnen Felicia och Cornelia.

Bild: Maria Lovén

På Teaterlekplatsen i Pildammsparken brann det också i somras. En stor del av lekplatsen är fortfarande avspärrad.

– Det är läskigt och jättetråkigt när det förstörs så här, säger Veronica Jensen.

Hon bor i närheten av parken och lekplatsen är deras "hemmalekplats". Istället för att leka i det stora huset och åka rutschkanan gungar hennes barn.

– Det brukar vara mycket folk här som grillar i parken och barnen leker på lekplatsen. Nu är det väldigt stilla, säger Veronica Jensen.

Teaterlekplatsen kommer troligtvis kunna öppna igen innan årsskiftet.

Annons

– Den är relativt ny och här har vi ritningar. Men det är inte heller enkelt att bara byta ut. Det är inte som en gunga som vi bara köper in, säger Lars Johansson.

Annons

Hur mycket återskapandet av lekplatserna kommer att kosta vet kommunen inte.

– Det är ett försäkringsärende och inget är klart. Men vi får såklart stå för självrisken, säger Lars Johansson.

Alicia och Milea Szilágyi leker i sanden på Sollekplatsen. De har fullt upp trots att stora delar av lekplatsen är avspärrad.

– De har kul i alla fall, säger Andrea Blaskovits.

Tornet på Sollekplatsen i Västra hamnen kommer byggas upp, men hur det ska se ut är fortfarande oklart.

Bild: Maria Lovén

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy