Annons

Annons

Annons

Annons

Dygnet Runt

Vin, punk, kaffe – här är tre Malmökvinnor som satsar större i höst

Vinbaren med enbart svenska viner ska bli mer än dubbelt så stor. Malmös stora punkbutik ska bli två. Och Café Number 6 startar nu ett nytt kafé i Lund. Jeanette Bohman, Cecilia Hammarlund och Mia Lu satsar alla på att utöka sina verksamheter i höst.

Jeanette och Johan Bohman driver även Skivarps gästgivargård, men på Swedish Wine Center i Malmö har de ännu mer fokus på de svenska vinerna.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Vinet

När den stora coronapandemin bröt ut i Sverige 2020 var det bara dagar kvar tills Jeanette och Johan Bohman skulle öppna Swedish Wine Center vid Anna Lindhs Plats i Malmö. Den stora drömmen om att öppna en vinbar med fokus på svenska viner skulle precis realiseras. Det var för sent att bromsa.

Så de öppnade trots att kontorshusen i närheten ekade tomma. Den thailändska restaurangen, Thai Wok, i grannlokalen stängde i vintras och nu har även kaféet Le Croissant stängt. Men tack vare hjälp av fastighetsägare och personal vågar nu paret Bohman blicka framåt igen. För den där grannlokalen har nu blivit deras.

I slutet av oktober hoppas man kunna öppna dörrarna till nya Swedish Wine Center och gå från 100 kvadratmeter till 300.

Annons

– Vi har ett väldigt litet kök idag, så nu kan vi bygga ut köket men också ha fler vinprovningsevenemang, företagsevent, bröllop, kalas och annat, säger Jeanette Bohman.

Annons

"Det som varit mest populärt har varit att man kan ha sin egen vinprovning av svenska viner. Jag tycker inte att det finns några rätt eller fel när det kommer till viner. Tycker du att det smakar viol och jag tycker äpple, så är det så", säger Jeanette Bohman.

Bild: Hussein El-Alawi

I mitten av den nya lokalen bygger man en vinkyl i glas och en av barerna ska nu bli en bubbel- och ostronbar.

– Vi vill höja nivån på maten rejält, men också börja servera luncher. Vi ser att det finns ett uppdämt behov från företagen i närheten av en ordentlig lunchrestaurang där man kan träffa kunder, personal och leverantörer. De kanske inte vill dricka vin på lunchen, men vi kan ge den servicen om de vill, säger Jeanette Bohman.

Sedan de öppnade har deras fokus på svenska viner lockat utländska turister, vinintresserade ungdomar och pensionärer. Men det har också resulterat i en hel del priser. ”Årets vinbar 2020”, ”Bästa svenska vinlista”, ”Svenska dryckesakademiens pris 2020” är några av dem.

”Vi har en del gäster fortfarande som inte vill testa svenska viner. Jag brukar ibland säga 'ok, men testa det här vinet istället då' och när de då säger att de gillade det så förklarar jag att det var också svenskt”, säger Jeanette Bohman.

Bild: Hussein El-Alawi

När beskedet kom häromdagen om slopade restriktioner blev Jeanette Bohman överraskad. Hon hade sett en trög höst framför sig och att fortsätta behöva vara coronapolis.

– Så det känns väldigt hoppfullt och att det händer innan vi sjösätter den här satsningen. Den här gången var tajmingen rätt för vår del, säger Jeanette Bohman.

Hur nervöst är det?

– Det är klart att det pirrar i magen. Det kan ju komma en ny pandemi, men om man inte vågar satsa så kommer man aldrig att vinna.

Annons

Annons

Punken

Cecilia Hammarlund tillsammans med sambon Oskar Mangeru och dottern Ronja. Foto: Mattias Karlsson/SLBfoto

När den alternativa klädbutiken Shock stängde på gågatan valde butikschefen Cecilia Hammarlund att i ren frustration starta eget. För Malmös subkulturer behövde en egen butik. Då skapade hon Arsenik på Davidshallsgatan. Det har blivit bättre än hon vågat hoppats på.

– Idag märker jag att Arsenik blivit en mötesplats för många ungdomar, säger hon.

Nu har det gått två och ett halvt år sedan hon öppnade. Under den senare tiden har hon gått och funderat på vad som ska hända i grannlokalen, som blev tom när A Piece Lux flyttade. Cecilia Hammarlund har aktivt försökt locka dit verksamheter som hon velat ha i grannskapet, men inte lyckats. En dag tittade hon själv in på en visning.

– Plötsligt började jag fundera på att öppna en del till av Arsenik. Det är ju en stor risk med tanke på pandemin och att de nu ska bygga om Davidshallsgatan i ett år framöver. Men… man lever ju bara en gång.

Inne på Arsenik finns det en skivavdelning.

Bild: Jonas Gillberg

Så nu ska Arsenik ta över grannlokalen och flytta dit sin nuvarande verksamhet med kläder, accessoarer, skivor och prylar. Den nuvarande Arsenik-lokalen ska göras om till Arsenik vintage.

– Vi har en hörna idag med vintagekläder, men nu ska vi satsa på mycket mer. Jämfört med andra secondhand-butiker kommer vi att ha mer rock’n’roll-vintage. Men också antikviteter som ligger mig varmt om hjärtat.

Annons

Dessutom ska den nya butiken ha ett rum för pop-up-butiker. Och först ut är Kawaii som finns i Stockholm och Göteborg med mycket japansk estetik i kläder och prylar.

Annons

Det nuvarande utbudet i Arsenik-butiken ska få flytta in i grannlokalen när Arsenik vintage ska öppna.

Bild: Jonas Gillberg

Cecilia Hammarlund har precis fött sitt andra barn och är mammaledig, så nu ska hon försöka kombinera det med att renovera.

– Jag hoppas att vi kan öppna innan jul, men vi får se. Småkluttarna här hemma går före allt annat, så det får avgöra.

Kaffet

Mia Lu ska nu även starta ett Café Number 6 i Lund.

Bild: Jonas Gillberg

2016 tog Mia Lu över den lilla kaffebaren Café Number 6 vid S:t Knut i Malmö. Äntligen skulle hon få uppfylla drömmen att få leva på att baka, göra kaffe och träffa människor.

Och de fem åren har gått bra. Även om Number 6 är ett kafé som lockar flest gäster på sommarhalvåret, när det finns en uteservering i trädgården på andra sidan gatan, så har omsättningen ökat 60–70 procent sedan Mia Lu tog över.

Men det har funnits ett problem. Kaféet är så litet att hon inte kan baka själv där. Istället har hon delvis köpt in vissa bakverk, men också hyrt in sig på ett annat ställe på kvällstid för att baka sina egna specialiteter.

– Det har varit otroligt tärande för familjelivet. Så jag har länge letat efter ett ställe med kök där jag kan servera kaffe, men samtidigt jobba i köket i bakgrunden. Målet har varit att kunna baka allt själv, säger Mia Lu.

Annons

Efter att ha letat runt i Malmö har hon nu hittat lokalen. I Lund. Kameleont Bistro har funnits på Sockerkokaregatan på västra sidan av Lunds centralstation sedan slutet av 2019. Nu kommer Mia Lu att göra om det till Café Number 6, kanske med ett plustecken efter, och servera kaffe, bakverk och luncher.

Annons

Det innebär att det mesta av bakverken och maten kommer att göras i Lund och transporteras till kaféet i Malmö.

Är det en slump att du öppnar i Lund den 30 september, dagen efter att restriktionerna släpps?

– Ja, det har inte med det att göra. Utan det är för att jag öppnade mitt kafé här i Malmö den 30 september för fem år sedan, säger Mia Lu.

Hon är själv från Partille utanför Göteborg och hoppas att en dag kunna öppna ett Café Number 6 där.

– Det finns alltid en dragning till Göteborg. Jag var rätt bråkig när jag växte upp och det var nog många som undrade hur det skulle gå för mig. Så det hade känts lite som en revansch att visa göteborgarna vad jag har skapat, säger Mia Lu.

Annons

Annons

Till toppen av sidan