Annons

Annons

Familj

Minnesord om Nils-Gunnar Toremalm

Professor Nils Gunnar Toremalm föddes I Torekov den 14 februari 1923 och avled i Lund den 27 augusti 2021. Han gifte sig 1947 med Greta Walander f. 1922 som avled våren 2021. Närmast sörjande är barnen Birthe, Henrik och Margaretha samt deras familjer.

Annons

Nils Gunnar tog studenten på Gossläroverket i Helsingborg 1943. Efter två år på Simrishamns lasarett blev Nils Gunnar 1954 underläkare vid Öronkliniken i Lund, där han först fick ansvar för audiologin och sedan bronkologin. Han disputerade på en avhandling om anfuktning och värmning av luftvägarna. Ett praktiskt resultat därav blev ”Lundanäsan”, en värme-fuktighetsväxlare, som avsevärt minskade risken för uttorkning av luftrören hos patienter, på vilka man hade tvingats gör hål i luftstrupen. 1962 fick Nils Gunnar en biträdande överläkartjänst vid Öronkliniken i Malmö. Där utvecklade han ett nytt forskningsfält för studier av flimmerhårens rörlighet. Detta kom att bli grunden för ett stort antal vetenskapliga artiklar och avhandlingar. I Malmö återupptog Nils Gunnar sitt intresse för hörseln och skapade tillsammans med en forskningsingenjör ett yrkesaudiologiskt centrum. Nils Gunnar, som var professor och klinikchef 1981 – 1989, hann under den tiden uppleva att 17 doktorander disputerade. Nils Gunnar tillhörde den gamla stammen av öron-, näs- och halsläkare som behärskade hela det kirurgiska fältet från mikrokirurgi till avancerad tumörkirurgi. Han hyste dock ett speciellt intressera för patienter med förträngningar i luftvägarna, ett svårt och utmanande problem.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs Sydsvenskan för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 119 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy