Annons

Annons

Sprängningar i Malmö

”Det påverkar mig fortfarande – har som en hjärndimma ibland”

Smällen är otroligt kraftig, Camilla Fröling vaknar med ett ryck. Sprängladdningen tar sönder väggen i hennes vardagsrum, har gett henne hjärndimma – och ändrat hennes syn på samhället.

– Jag tänker ibland "kommer jag någonsin bli bra", berättar Camilla Fröling, som fyra månader efter detonationen utanför hennes lägenhet fortfarande mår dåligt.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Efter detonationen börjar brandvarnare tjuta, människor skriker i trappen. Camilla Fröling drar på sig jacka och skor, tar hunden Sigge i famnen och springer ut. Sprängladdningen som nyss exploderat strax utanför hennes ytterdörr, intill väggen mot hennes vardagsrum, har gjort att flera lägenhetsdörrar blåsts in. Det luktar rök, hissen fungerar inte så hon tar trapporna ner. ”Krig” tänker hon – även om hon aldrig själv har upplevt det.

– Jag ville bara ut, det var panik!

Väl nere på gården får Camilla Fröling två filtar av en granne, eftersom hon inte hunnit få på sig byxor och huttrar.

Hunden Sigge flämtar, och fortsätter att flämta i många timmar efteråt.

Explosionen i Camilla Frölings trapp är den andra av tre detonationer inom loppet av en timme den här natten i början av maj i år. Polisen kopplar dem till en pågående konflikt inom en kriminell gruppering i staden.

Annons

Tre explosioner inom loppet av en timme under natten mot den 6 maj i år.

Annons

I dag, drygt fyra månader senare, finns ingen frihetsberövad för explosionen. Camilla Fröling har ingen aning om hur det går med polisens utredning, hon har inte fått någon återkoppling från polisen – något hon gärna hade velat ha. Väggen i hennes vardagsrum är fortfarande trasig. I trapphuset har en spånskiva satts upp för att täcka det stora hålet i väggen. På flera ställen i trappuppgången syns hål i puts och färg efter detonationen. Och i Camilla Fröling finns också spår, om än inte lika synliga med blotta ögat:

– Folk kan aldrig förstå riktigt hur det är att uppleva något sånt här. Jag känner fortfarande efter fyra månader att det påverkar mig, jag har som en hjärndimma ibland, säger hon och beskriver hur hon till exempel inte känner sig hundraprocentig på jobbet där hon sorterar post på Postnords utrikesterminal.

Annons

Hon har numera svårt för stress, det är också svårare för henne att lära sig nya saker på jobbet. Orgeln i vardagsrummet har hon inte rört sedan explosionen. Och personer som behandlar henne illa, dem orkar hon inte ens prata med längre.

Camilla Fröling vågade inte gå in i sitt vardagsrum förrän efter tre dagar. ”Men jag tänkte att jag måste ju gå in och se det för att komma vidare", berättar hon.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Camilla Fröling vill inte flytta från Nydala, hon trivs bra, pekar på den lummiga gröningen utanför sin balkong, nämner närhet till bussar och till affärer. Och grannarna i huset är trevliga.

Camilla Fröling tog bilder av förödelsen efter explosionen – murbruk och sten flög över hela vardagsrummet, ända till balkongen, berättar hon.

Bild: Privat

Annons

Men samtidigt har explosionen fått henne att se samhällsproblemen med kriminalitet i ett skarpare ljus än tidigare – polisen kopplar explosionen i hennes trappuppgång till en konflikt i ett kriminellt nätverk i Malmö, en konflikt som har visat sig i flera detonationer och skottlossningar under våren och sommaren.

– Jag trodde inte att jag skulle uppleva något sånt här i Sverige, det är det första brottet jag har upplevt.

Tidigare har Camilla Fröling tänkt på skottlossningar och gängvåld som något som inte rör henne – "det sker ju på kvällar och nätter, jag är inte inblandad".

– Sen kom det här rakt in i mitt liv, in i vardagsrummet. Min samhällssyn har ändrats. Jag tycker att det har gått för långt, man känner sig inte trygg längre.

Annons

Problemen med gängkriminalitet och droghandel har byggts upp under lång tid, resonerar hon. Polisen verkar göra ett bra jobb, möjligen behöver de mer resurser. Och avhopparverksamhet finns, för dem som vill lämna ett kriminellt liv, det är också positivt. Och när Camilla Fröling jämför med när hon själv var ung, så fanns det "fritidsgårdar överallt", så att ungdomar hade någonting att göra, senare lades många ned, funderar hon.

Camilla Fröling kopplar problemen med kriminalitet till fattigdom och utanförskap, som blir en grogrund för gängen att rekrytera nya medlemmar:

Annons

– Det kan ju vara barn, elva- och tolvåringar, som lockas in i det här – att till exempel sälja knark för att de vill ha en Canada Goose-jacka eller andra dyrare grejer, ja sånt som kompisarna har. Det är helt fasansfullt att barn dras in.

Här i trappuppgången precis utanför Camilla Frölings lägenhet, detonerade i våras en sprängladdning.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Efter händelsen fick hon och andra i huset lappar med kontaktuppgifter till socialjouren. Camilla Fröling gick vid två tillfällen och talade med en person vid kommunens centrum för brottsutsatta. Men sedan avbröt hon:

– Efter varje gång jag var där så blev det en känslomässig krasch dagen efter, ja jag bölade... och jag fick inte ihop det på jobbet. Det var ju för att jag skulle prata om det som hänt och då kommer allt tillbaka. Så jag tänkte "nej, jag kan inte träffa dem mer".

Annons

Med det känslomässiga, traumat som hon själv kallar det, upplever hon sig sviken av samhället. Krisstödet från kommunen gick ut på att hon fick information om hur ett trauma fungerar. Camilla Fröling ville i stället ha hjälp med att bearbeta det som skett.

– Om jag ska ha psykologhjälp så får jag ringa runt och ordna det själv, och där känner jag mig sviken av samhället.

Efter explosionen klarade hon inte av att arbeta utan tog ut två semesterdagar. På andra dagen efter smällen fick hon en till chock och grät hela dagen, berättar hon.

Camilla Fröling poängterar samtidigt att hon inte vill bli "daltad med", men önskar sig ändå lite mer hänsyn och förståelse för att hon inte mår bra, att hon faktiskt upplevt något traumatiskt.

– Jag tänker ibland ”kommer jag någonsin bli bra?”.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy