Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lomma

Kapitalförstöring eller nödvändig förnyelse – strid att vänta om kommunhuset

Är kommunhuskvarteret rätt plats för en ny gymnasieskola i Lomma?

Är det klokt att riva ett fungerande kommunhus för att ge plats åt nya byggnader?

På torsdag i nästa vecka tas den heta frågan upp i kommunfullmäktige.

Lomma kommunhus har byggts i två etapper. Den västra delen stod klar 1962. den kompletterades med en större om- och tillbyggnad 1988.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Det väntade beslutet blir att ett gymnasium ska etableras i kommunen, och att man ska arbeta vidare med utformning och val av plats.

Men redan nu finns ett förslag om att riva det nuvarande kommunhuset, bygga ett nytt och även uppföra en gymnasieskola för 830 elever på platsen. Kostnaden väntas landa på 300-350 miljoner kronor.

När Sydsvenskan nyligen berättade om planerna blev debatten het om så väl lokalisering som projektet i sin helhet i lokala Facebookgrupper.

Läs mer: Så kan nya skolkvarteret bli

Bild: Fredrik Hedenskog

Annons

Annons

När kommunen förra året lät besiktiga 59 fastigheter ansågs kommunhuset vara väl underhållet och i gott skick. Mot det ställs uppgifter om arbetsmiljöproblem i form av trångboddhet, mögellukt och otillräcklig ventilation som gör lokalerna varma på sommaren och kalla på vintern.

Lommas kommunhus byggdes 1962 som nytt polishus med utrymmen för landsfiskal, tio poliser, fordon och arrestlokaler. Dessutom fanns här ett kommunalt fastighetskontor, tandpoliklinik, två butiker och åtta bostadsrättslägenheter.

1971 blev byggnaden kommunhus fullt ut och 1988 fördubblades lokalytorna till nästan 5 500 kvadratmeter när en omfattande tillbyggnad stod klar.

Dåtida tidningsklipp berättar att landshövding Bertil Göransson förrättade invigningen, Lomma skolorkester spelade och Pilängsskolans kör sjöng vårsånger.

Lomma kommunhus 1977. I markplanet till höger på bilden rymde byggnaden även en tobaksaffär.

Idag är byggnaden arbetsplats för cirka 200 personer.

Kommunhuset är inte utpekat i det lokala kulturmiljöprogrammet som särkilt värt att bevara av kulturhistoriska skäl.

Men i debatten har det framförts att det är kapitalförstöring att riva en byggnad som används och borde kunna användas även i framtiden.

Även om det kommande fullmäktigebeslutet inte rör lokaliseringen är det tydligt att åsikterna går isär mellan olika partier.

Annons

Kommunhuset byggdes ursprungligen som polishus och kläddes med fasadplattor från den dåvarande eternitfabriken och gult tegel från Lomma Tegelfabrik. Byggnaden anses idag inte vara kulturhistoriskt skyddsvärd.

Bild: Mats Amnell

Annons

Socialdemokraterna anser att platsen bara rymmer endera gymnasieskola eller kommunhus. En eventuell rivning av det nuvarande kommunhuset behöver utredas ytterligare.

Fokus Bjärred tvekar. Kristina Thored (FB):

– När skicket på kommunhuset undersöktes blev det högsta betyg i alla parametrar. Därför är det anmärkningsvärt att man nu hänvisar till dåligt skick, säger hon.

Partiet vill att frågan utreds ytterligare. En tanke är att verksamheter kan spridas och att den kommunala närvaron bli högre även i de norra kommundelarna.

Kommunalrådet Robert Wenglén (M) menar att de värden som skulle gå till spillo vid en rivning är små i jämförelse med de som skapas genom ett nytt gymnasium och kommunhus på platsen.

– Vi har utrett och jämfört med andra kommuner som byggt gymnasier. Erfarenheten är att en skola behöver ligga centralt. En samordning med nytt kommunhus innebär att vi kan få ned totalkostnaden, säger han.

Enligt Robert Wenglén är det nuvarande kommunhuset slitet, omodernt och dåligt anpassat till dagens behov.

– Man måste också se till vad vi vill få ut av våra medarbetare. Ändamålsenliga lokaler har betydelse för vad man presterar, säger han.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy